Cemaat ile AK Parti arasında kavga var mı?

Olaylar
İşte Ekrem Dumanlı’nın o yazısı… Arkadaşlar sakin olun artık Cemaat ile AK Parti arasında kavga var mı? Uzun zamandan beri tartışılıyor bu konu. Bilen de konuşuyor bilmeyen de. Hatta öyle...
EMOJİLE

İşte Ekrem Dumanlı’nın o yazısı…


Arkadaşlar sakin olun artık

Cemaat ile AK Parti arasında kavga var mı? Uzun zamandan beri tartışılıyor bu konu. Bilen de konuşuyor bilmeyen de. Hatta öyle konuşanlar çıkıyor ki meydana, ne AK Parti’nin durduğu siyasî zemine vâkıf; ne cemaatin yükseldiği sosyal gerçekliğe. Bir ezberdir sürüp gidiyor.

Daha kötüsü, bazı çevreler böyle bir kavganın var olabilmesi ve daha şiddetli hale gelebilmesi için canhırâşâne bir eforla kendini yerden yere atıyor. Hafta içinde ‘AK Parti-cemaat kavgası’ üzerine iki önemli açıklama geldi. İkisi de mevzuun birinci dereceden muhatabı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Fethullah Gülen Hocaefendi. Bakalım ne demişler?

Başbakan Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında ‘Cemaat-AK Parti kavgası’ ile ilgili bir soruya muhatap olunca aynen şöyle söylüyor: “Tabii biz de bunları doğrusu özellikle yazılı ve görsel medyadan öğreniyoruz. Buna da üzülüyoruz. Zaman zaman da tabii ciddi manada yaralıyor, hatta zaman zaman bazı arkadaşlarım inanmaya da başlıyor. Diyoruz; ‘Aman ha!’ Çünkü böyle bir şeye inanmaya başladığınız anda biz kaybederiz. Böyle bir şey olamaz. Olayımız bizim bu ülkede hizmettir.”

Bu ifadelere bakıldığında Sayın Başbakan’ın zihni gayet berrak. ‘Böyle bir kavga yok’ diyor ve dönem dönem medyada estirilen havadan herkesin etkilendiğini ancak böyle bir şeye inanmanın yanlış olduğunu çok net bir şekilde ifade ediyor. Fethullah Gülen Hocaefendi de avukatları aracılığıyla bir açıklama yaptı hafta içinde. O açıklama da bir zaruretten kaynaklanıyordu. Bir gazetenin “Cemaat mi dinledi?” diye ortaya karışık attığı bir manşete tekzip gönderiyordu Hocaefendi. Şer odaklarının öteden beri tezgâhladığı kirli planlara atıfta bulunan açıklamada şu satır Başbakan’la aynı yaraya parmak basmanın ifadesiydi: “Şimdi de parti ile cemaat arasında savaş projesi sahneye konuluyor…”

Yaklaşım aynı, duyarlılık aynı. Ne var ki bazen belli odakların körüklediği ‘kavga’ her iki kitle arasında da mâkes bulabiliyor. Tabii ki cemaat ile parti aynı değil. Yani biri, partinin gençlik kolları falan olmadığı gibi; diğeri de sosyal bir hareketin siyasî bir uzantısı değil. Ancak Türkiye’nin dünya dengeleri arasında hak ettiği yerini alması ve demokratik çıtanın yükseltilmesi konusunda bu iki kitle arasında doğal bir ittifak bulunmakta. Tabii ki bazı konularda farklı düşünebilirler. O farklılık, “Ümmetimin ihtilafı rahmettir.” nev’inden bir düşünce zenginliğidir. Kaldı ki ortada temel inanç ve yaklaşım konusunda büyük bir farklılık gözükmüyor. En azından fitne çıkmasına neden olacak kadar büyük bir uçurumdan söz edilemez. Bu duruma rağmen sanki kanlı bıçaklı bir ihtilaf varmış gibi Twitter üzerinden, gazete sütunları aracılığıyla, ya da canlı yayın kazalarına kurban giden TV programlarıyla niçin kavga körüklenmektedir?

Sayın Başbakan, kavga iddialarına ‘gülüp geçiyorum’ diyor ve zaman zaman kendini medyadaki söylemlere kaptıran ‘arkadaşlar’ı uyardığını söylüyor. Yerden göğe kadar haklı. Sadece parti çevresinde değil bu ‘arkadaşlar’ bazen cemaat yakınlarında da dolaşıyorlar ve ‘kavga’nın derinleşmesi için yanlış bir yol izliyorlar. Her iki tarafta da var olan ve tavırlarıyla ‘kavga’yı kışkırtan kişilerin bir kısmı art niyetli değil kuşkusuz. Kimisi heyecanına mağlup, kimisi mevzuların künhüne vâkıf değil. Bazen kıskançlık ve hırs, bazen de hizipçilik ve hazımsızlık devreye giriyor. Dolayısıyla dıştan yapılan hücumlara karşı dirençli olmasına rağmen içe sızmış virüslere karşı bağışıklık sistemi zayıf bünyelerimiz kimi zaman sarsılıyor. Belki de bu yüzden herkes kendi ‘arkadaşlar’ını aklıselime davet etmeli, aynı gemide yer aldığımızı, herkes en yakınındakine hatırlatmalı.

Şu noktayı da yazmasam içime dert olur: Bugünlerde ‘arkadaş’ gibi pozisyon alanların bir kısmı aslında hiçbir zaman ne arkadaş oldu ne de dost. İlk sürçmede (Allah korusun) maskeli balo bitecek ve acı gerçek o zaman daha net anlaşılacak. Daha birkaç yıl öncesinde kimin nerede hangi pozisyonu aldığına bakınız; o zaman ne demek istediğimi daha net anlarsınız. Mesela birisi bana son seçimden birkaç gün önce şöyle dedi: “Aman yüzde 40’ı geçmesin, geçerse bu adam başımıza diktatör olur.” Şimdi o dediğini unutmuş ‘arkadaş’ rolüne soyunmuş. Bir başkası ‘ucube heykel’ benzetmesi yapıldığı gün ağza alınmayacak laflar sarf ediyor, ‘köylülükten’ girip ‘yobazlık’tan çıkıyordu. Şimdi kalemini kapısının önünden geçmediği partinin emrine vermiş gibi gözüküyor. Onlarca örnek sayarım ama değmez. Aynı sıkıntı ‘cemaat’i kendine siper yapıp sorumsuzca konuşan kişiler için de geçerli. Türkiye’nin gereksiz kavgalarla kaybedecek zamanı yok…

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!..