Bir Yetenek Böyle Harcanır

Olaylar
O belki de bir müzik dahisi. Hayali konservatuvara girmek. Üzerine düşeni fazlasıyla yaptı, tam puanla Çukurova ve Hacettepe Üniversitesi konservatuvarlarını kazandı ama otistik olduğu gerekçesiyle gi...
EMOJİLE

O belki de bir müzik dahisi. Hayali konservatuvara girmek. Üzerine düşeni fazlasıyla yaptı, tam puanla Çukurova ve Hacettepe Üniversitesi konservatuvarlarını kazandı ama otistik olduğu gerekçesiyle giremedi.

Bodrum’da  düzenlenen Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında eğitim alan öğrenciler arasında bulunan otistik Buğra Çankır, iki kez konservatuvarı kazanmasına rağmen kabul edilmedi.
 
Festival kapsamında genç yeteneklere eğitim veren dünyaca ünlü piyanistimiz Gülsin Onay’ın yeteneğini gördükten sonra ”Çok etkilendim, insanın gözleri yaşarıyor’ dediği 17 yaşındaki Buğra Çankır’ın müzik yeteneğini,  gittiği terapi merkezindeki psikoloğu keşfetti.

Tarih öğretmeni Necla Çankır, oğlunun yaklaşık 10 yıldır müzikle uğraştığını belirterek, ‘Oğluma internet ortamında 40 doğal ses ve 40 enstrüman sesi verildi. Buğra bunları sıfır hatayla yaptı” dedi.
Yetenekli olmasına ve girdiği sınavlardan başarıyla çıkmasına rağmen oğlunun bir türlü konservatuvara alınmadığını belirten Çankır, şöyle konuştu:

”Buğra ilköğretim okulunu bitirdikten sonra Antakya Güzel Sanatlar Lisesi’ne girdi. Şu an lise dördüncü sınıfa geçti. Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sınavlarına 2005’te girdi ve 100 üzerinden 100 aldı. Ancak komisyon otistik olduğundan dolayı konservatuvara almamaya karar verdiler. Sonra Hacettepe Üniversitesi’nde sınava girdi, orada da aynı başarıyı gösterdi ancak aynı gerekçeyle oraya da kabul edilmedi. Buğra’nın önünün açılmasını istiyoruz. Mademki Allah ona böyle bir yetenek verdi, bunun değerlendirilmesini istiyorum.”

ELİNİ ŞIKIRDAT NOTAYI SÖYLESİN

Festival kapsamında ders veren  İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü İbrahim Yazıcı, ‘Otistikliği bir hastalık olarak görmek ne kadar doğrudur bilmiyorum. Çünkü Buğra’nın algısı gerçekten çok yüksek. Bu tür insanların çok yüksek bir matematik zekaları olur ve dikkati topladığınız zaman olağanüstü şeyler yapabilirler’ dedi.

Konservatuvarlara sınavla öğrenci alındığını anımsatan Yazıcı, şöyle  devam etti:

”Bu sınavda sadece kulağa bakılır. Buğra zaten mükemmel bir kulağa sahip. Elinizi şıkırdattığınızda hangi nota olduğunu söyleyebilecek kulağa sahip. Ancak maalesef bizim eğitim sistemimizde bu tarz çocuklarla ne şeklide ilgilenileceğine dair bir pedagojik sistem geliştirilmediği için, başarılı bulunmasına rağmen kendisine bir eğitim hakkı tanınmamış.’Rus piyanist Ilya Itin ise Buğra’nın olağanüstü piyano çaldığını ama Buğra ile çalışmanın kolay olmadığını söyledi. Buğra’nın kendisini müzikle ifade ettiğini belirten Itin, ‘İstediklerimizi elde edebilmek için konuşmamızı ona göre ayarlamamız gerekiyor ama olağanüstü bir şey. Buraya gelerek diğer müzisyenlerle bir arada olunca olağanüstü etkileyici bir şey gerçekleşiyor” diye konuştu.

AA