Atanamayan öğretmenlere müjde

Olaylar
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Mehmet Akif İnan İlköğretim Okulu’nun resmi açılış töreninde yaptığı konuşmasına, bu okula Mehmet Akif İnan isminin verilmesine katkı sağlayanlara teşekkür edere...
EMOJİLE

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Mehmet Akif İnan İlköğretim Okulu’nun resmi açılış töreninde yaptığı konuşmasına, bu okula Mehmet Akif İnan isminin verilmesine katkı sağlayanlara teşekkür ederek başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve eğitim sisteminde yapılan değişiklikler hakkında bilgi veren Dinçer, Fatih Projesi’nin pilot uygulamalarını, Okullar Hayat Olsun Projesi’ni başlattıklarını, ‘4 4 4’ kanunu çıkardıklarını, Milli Güvenlik Dersi’ni kaldırdıklarını, 19 Mayıs ile ilgili yeni düzenleme yaptıklarını anlattı.

Dinçer, eğitim sistemindeki kapalı çalışmaya son verildiğini, öğretmenlerin sürece dahil edildiğini, tek tip hizmet anlayışından vazgeçildiğini belirterek, "Toplumun farklı kesimlerinin, farklı dinden, farklı etnik kökenden, farklı mezhepten insanların da beklentilerinin karşılanabildiği bir eğitim kurgulamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"SANKİ HER ŞEY MÜKEMMELDİ"
‘4 4 4’ kanuna ilişkin ‘öğretmen, derslik yetmeyecek, programlar ağır zaten’ türünden bahaneler uydurulduğunu ifade eden Dinçer, "Onların hepsi bizim sorunumuz, hükümetin sorunudur. Biz zaten son 10 yıldır derslik, öğretmen meselesini çözmek için çalışmadık mı? Müfredatla ilgili iyileştirmeler için çalışmıyor muyuz? Sanki her şey çok mükemmeldi, dört dörtlüktü ama yeni çıkardığımız kanunla bütün bunlarda olumsuz sonuçlar alacakmışız, sanki çok başarılıydık, küresel düzeyde çocuklarımız rekabet avantajına sahipti, PISA sınavlarında ilk beşteydik ve şimdi bu değişiklikleri yaparsak kötüye gidecekmiş gibi" dedi.

"DERSLİK İHTİYACIMIZ 173 BİNE ÇIKTI"
Zaten derslik ihtiyacının bulunduğunu bildiren Dinçer, "Bizim zaten tüm Türkiye’deki hedefimiz itibarıyla bakıldığında derslik başına 30 öğrenciye ulaşmak için yaklaşık 160 bin dersliğe ihtiyacımız vardı. Bu ihtiyacımız 173 bine çıktı. Bu çok büyük bir değişiklik mi? Yüzde 10 etkiledi belki de. Ama biz bu yüzde 10’u kapatacak şekilde son birkaç yıldır tedbir almaya çalışmıştık. 2012’de yapılan dersliklerle bu yüzde 10’u çoktan telafi etmiş olacağız" diye konuştu.

Çocukların okullara erken yaşta gitmesiyle ilgili ciddi tereddütler oluşturulduğunu da ifade eden Dinçer, şunları kaydetti: "Bu tereddüt bizim vatandaşımızın aklında yok. Çocuğunu gönderecek onu ben biliyorum. Özellikle muhalefet ve eğitime ideolojik gözle bakanların, bu yöndeki tereddütleri yaygınlaştırmaya çalıştıklarını görüyoruz. Biz zaten Türkiye’de 68’inci ayını doldurmuş çocuklarımızı bugüne kadar eğitime alıyorduk. 68 ayını doldurmuş çocuklarımızı, velilerimiz yüzde 90’ından fazlası zaten gönüllü olarak okula gönderiyordu. Şimdi bunu 66 aya çektik, iki ay önceye çektik. Çocuklarımızı hayata daha erken başlatmış olacağız. Önemli olan hangi ayda çocuğu okula aldığınız değil, aldığınız çocuğun yaşına uygun müfredatı uygulayıp uygulamayacağınızdır. Gelecek sene birinci sınıfların eğitim saatlerini mümkün olduğU kadar boşaltacağız, azaltacağız. Çocuklarımıza oyun oynatacağız. Oynayarak öğretmeye çalışacağız."

"AĞUSTOS AYINDA CİDDİ MANADA ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAĞIZ"
"Öğretmenin yetmeyeceğin söylüyorlar" diyen Dinçer, bu yıl hem 4. sınıfın öğretmenlerinin hem de 5. sınıfın öğretmenlerinin 1. sınıftan başlayacağını belirtti.

Dinçer, "Öğrenci sayısı fazla olacak diye endişe ediyorsunuz. Biz bütün öğretmenlerimizi öğrencilerimize paylaştırdığımızda, Türkiye ortalaması olarak baktığımızda ilkokulda derslik başına 30-31 öğrenci düşüyordu, şimdi 22-24 öğrenci düşecek. Çok daha az öğrenciyle öğretmenlerimiz eğitim yapmaya başlayacaklar" dedi.

Her yıl en az 40’ar bin öğretmen alımı yaptıklarını da anımsatan Dinçer, "Hükümetimizin kadro vermesi halinde Ağustos ayında da yine ciddi manada bir öğretmen ataması yapacağız. Önümüzdeki 3-4 yıllık süre içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen ihtiyacı bütünüyle karşılanacak. Yılda 8-10 bin öğretmene ihtiyacımız olacak, daha fazla değil" diye konuştu.

AA