AB’de Vizesiz Dolaşım için Bir Adım Daha

Olaylar
Schengen Antlaşması çerçevesinde çıkarılan ilgili tüzüğün iptali için AB Parlamentosu’na başvuran Avukat Selim Sarıibrahimoğlu’nun başvurusu işleme alındı. Böylece Türk vatandaşlarına vize...
EMOJİLE

Schengen Antlaşması çerçevesinde çıkarılan ilgili tüzüğün iptali için AB Parlamentosu’na başvuran Avukat Selim Sarıibrahimoğlu’nun başvurusu işleme alındı. Böylece Türk vatandaşlarına vizesiz dolaşım hakkının iadesi için hukuki süreç başlamış oldu. Schengen Tüzüğü ile Türkiye’nin kazanılmış haklarına aykırı biçimde vize uygulandığı gerekçesiyle hukuki süreci başlatan avukat Sarıibrahimoğlu, Ege Bölgesi, Samsun ve Mersin ticaret ve sanayi odaları, Kayseri Ticaret Odası ile Konya Barosu’nun da desteğini aldı.

AB Parlamentosu Dilekçe Komitesi Başkanı Ermiria Mazzoni tarafından "kabul edilebilir" bulunan başvuru, önümüzdeki günlerde Avrupa Parlamentosu’na sevk edilecek. Türkiye-AB Karma Parlamentosu Komisyonu’nun görüşünün alınmasının ardından Sarıibrahimoğlu’nun başvurusu AB Parlamentosu’nda oylanacak. Sonucun olumlu çıkması durumunda Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde 3 ay boyunca vizesiz dolaşım serbestisi sağlanacak. Ankara Antlaşması gereğince, serbest dolaşım hakkının, Türk işgücüne yasal olarak verildiğinin altını çizen Sarıibrahimoğlu, "Bu noktada, AB mahkemelerinin vermiş oldukları emsal kararlarda kabul edildiği üzere, mevcut haklardan dönülebilmesi ve bu çerçeve mevcut durumdan daha alt bir statüye sokulması da mümkün değildir." diye konuştu. Sarıibrahimoğlu, Türkiye’nin vize uygulanan ülkeler arasında yer aldığı tüzüğün iptali için de girişimde bulunulduğunu, ancak 2001’de yayımlanan tüzüğe Türkiye tarafından 2 ay içinde itiraz edilmediği için kesinleştiğine dikkat çekti.

Zaman