Trabzon’da Olimpiyat Coşkusu

Medya
Trabzon, 23 Temmuz’da başlayacak 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 49 farklı ülkeden binlerce sporcu Trabzon’da yarışacak. Organizasyonun Türk...
EMOJİLE

Trabzon, 23 Temmuz’da başlayacak 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

49 farklı ülkeden binlerce sporcu Trabzon’da yarışacak. Organizasyonun Türkiye için özel bir anlamı var:
Olimpiyat bayrağı ilk defa bu oyunlar sayesinde ülkemizde dalgalanacak. Heyecanlı bekleyiş sürerken bakalım Trabzon’da neler oluyor?

Olimpiyat Trabzon’u değiştirdi

Şehirde bugünlerde yoğun bir koşturmaca hakim. Programa son şekli veriliyor, gönüllüler eğitiliyor, spor salonları tamamlanıyor. Değişim havaalanında başlamış.

Pasaport kontrolü yapılan büfeler iki katına çıkarılmış, çevre düzenlemesi yeniden yapılıyor. Bisiklet yarışları için yeni bir yol yapıldı. Trabzonluların bir kısmı kaybettiği futbol ligi şampiyonluğunu konuşurken bir kısmı şampiyona havasına çoktan girmiş. Olimpiyat maskotu afişleri asılmış, hediyelik eşyalar raflardaki yerini çoktan almış.

‘Olimpiyata 500 gün kaldı, 100 gün kaldı, 61 gün kaldı…’ pankartlarıyla farklı zamanlarda sahaya inen amatör kulüpler temmuz sonunu sabırsızlıkla bekliyor.

Çünkü müsabakalar şehre yeni bir renk getirecek, bittikten sonra salonların kapıları onlar için açılacak. Gelecek turistler esnafın işlerini açacak gibi görünüyor. Hemen hemen hepsi aynı cümleyi kuruyor: "Mutluyuz. Umutluyuz… Umarız devamı gelir."

Hayri Gür Salonu, 7 bin 500 kişiyi alacak büyüklükte.

Türkiye’nin en modern salonları yapıldı

Olimpiyatlar için şehirde 6 yeni spor salonu ve olimpiyat köyü inşa edildi. Hem de çok kısa sürede. Havaalanının altındaki Trabzonspor tesislerinin yanında bulunan üstü açılır kapanır atlama kuleli olimpik yüzme havuzu 1,5 yılda tamamlandı.

Fitness salonu, jakuzi, kafeterya, doping, soyunma ve sağlık odalarıyla göz dolduran salonun çatısı açılıp kapanıyor, camları sökülebiliyor. Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir diğer salon ise jimnastikçiler için yapılmış.

Yomra ilçesindeki jimnastik merkezi 2 bin 500 izleyici alıyor, iki antrenman salonundan oluşuyor. Sporseverlerin en çok merak ettiği Hayri Gür Salonu da tamamlandı. 7 bin 500 kişilik salon modern otoparkı, kafeteryası, dinlenme bölümleri ve özellikle ambiyansıyla parmak ısırtıyor.

Olimpiyatlardan sonra salonun akıbetini merak edenler için söyleyelim, maçlarını bin 200 kişilik 19 Mayıs Spor Salonu’nda oynayan Medical Park Trabzonspor önümüzdeki yıl bu salonu kullanacak.

Yurt-Kur tarafından yapılan olimpiyat köyü tesisleri Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne bırakılacak. Olimpiyatın Genel Koordinatörü Nihat Doker, "Paranın ve devletin gücü bir araya gelince sorunlar çözüldü." diyor.

Üstü açılıp kapanan salon Türkiye’de bir ilk. Tenis sahası, olimpiyatlardan sonra amatör kulüplere açılacak.

Geleceğin şampiyonları yetişiyor

Türkiye, olimpiyatlara 2005 yılında talip olmuştu. Danimarka, Hollanda, İtalya, Letonya gibi ülkelerin arasından sıyrılmış, geçtiğimiz günlerde Atina Olimpiyat Stadyumu’nda olimpiyat meşalesini yakmıştı.

İki yılda bir yaz ve kış oyunları olarak yapılan organizasyona en son Finlandiya ev sahipliği yapmıştı. Bu yılki olimpiyatlarda 14-17 yaş aralığındaki çocuklar atletizm, basketbol, bisiklet, jimnastik, hentbol, judo, tenis, voleybol, yüzme dallarında yarışacak.

Türkiye’yi ise milli takım düzeyindeki genç gruplar temsil edecek. 9 bin kişi arasından seçilen bin 400 gönüllü (çoğu Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisi) olimpiyatlar süresince görev alacak. Bugüne kadar bu oyunlara katılan sporcuların birçoğunun daha sonraki büyükler olimpiyatında derece aldığını düşünürsek müsabakalar spor dünyası için çok önemli.

Zaman