Marmara İletişim’in cazibesi artıyor

Medya
Genç iletişimcilere konuşan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran, uygulama eğitimlerinin verildiği Marmara Medya Merkezi, müfredat değişikliği ve yeni konseptle fakült...
EMOJİLE

Genç iletişimcilere konuşan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran, uygulama eğitimlerinin verildiği Marmara Medya Merkezi, müfredat değişikliği ve yeni konseptle fakültenin cazibesinin arttığını ifade etti. Devran, tutuklu öğrencilerin sınava getirilişiyle ilgili yeni düzenlemelerinden de bahsetti.

İletişim Platformu Derneği’nin düzenlediği “İletişim Buluşmaları”nın konuğu olan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran iletişimcilere konferans verdi. Fatih Belediyesi Topkapı Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen programın açış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Ali Yeşildal, “Sayın Dekanımıza, davetimize icabet ettiği için teşekkür ediyorum” dedi. İletişim Platformu hakkında bilgi veren Yeşildal, 20 yıllık gönüllü bir arkadaş birliğinin, yoluna dernek statüsünde devam etme kararı aldığını söyledi. Yeşildal, derneğin faaliyet alanları hakkında da bilgi verdi.

 “İletişim Fakültelerinin Geleceği ve M.Ü. İletişim Fakültesi’nin Konsepti” konulu bir konferans veren Prof. Dr. Yusuf Devran, konuşmasına, İletişim Fakültesi’ndeki yeni müfredat ve uygulama eğitimlerine değinerek başladı. Marmara Medya Merkezi hakkında ayrıntılı bilgiler veren Devran, Marmara İletişim Fakültesi’nin özellikle bu yönüyle diğerlerinden ayrıldığını anlattı. Birinci sınıf öğrencilerinin Medya Merkezi’nde gazete,  dergi, radyo ve televizyon yayıncılığı yaparak uygulamalı eğitim aldığını ifade eden Devran, “55 öğrencimiz burada 220 TL maaş alarak ve sigortaları yapılarak çalışıyor” dedi.

“2. ÖĞRETİMİ KALDIRIYORUZ”
Türkiye’de 52 iletişim fakültesinin bulunduğu ve bu fakültelere 34 bin 428 öğrencinin devam ettiği bilgisini veren Devran, her yıl 5 bin 700 öğrencinin mezun olduğunu, bunlardan ise yaklaşık 500’ünün istihdam edilebildiğini söyledi. Devran sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin reel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bir yandan kaynakların daha verimli ve etkin kullanımı diğer taraftan da fakültemizdeki kalite standardını yükseltebilmek için ikinci öğretim programlarını tamamen kaldırıp lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının niteliğinin arttırılmasını hedefliyoruz. Bu yöndeki çalışmalar Fakülte Kurulu ve Üniversite Senatosu tarafından kabul edildi ve onaylandı. Şimdi ise YÖK’ün kararı bekleniyor.”

Yeni müfredatın, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında tüm bölümlerde ve sınıflarda uygulanmaya başlanacağını söyleyen Devran, eğitim değişim programları Erasmus ve Farabi’den etkili bir şekilde yararlanabileceklerini de söyledi. Bunun için İngilizce eğitimine de ağırlık verdiklerini ifade eden Devran, derslerin yüzde 30’unun İngilizce verildiğini, ileriki dönemde bunu yüzde 50’ye kadar çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

“Fakültemizdeki ve diğer fakültedeki bütün bölümlerle ÇAP ve yan dal eğitimi alarak çift diploma ile mezun olabileceklerdir” diyen Devran, “Amacımız dünyanın herhangi bir ülkesinde mesleğini icra edebilecek iletişimciler yetiştirmektir. Küreselleşme ile birlikte iletişimin evrenselleştiği, bireyselliğin öne çıktığı bir çağda toptancı bir eğitim programı işlevini tamamen yitirmiştir. Bu nedenle hızla fakültenin konsepti yeniden tasarlanarak uluslararası bir fakülte olarak yeniden tanımlandı” şeklinde konuştu.

“ARTIK ELLERİ KELEPÇELİ SINAVA GEMİYORLAR”
Prof. Yusuf Devran, örnek bir uygulamadan da bahsetti. Tutuklu öğrencilerin daha önce cezaevi aracı ile elleri kelepçeli sınavlara getirildiğini ve kelepçelerinin sınıfta çözüldüğünü anlatan Devran, “Yeni bir uygulama başlatarak, o öğrenciler için cezaevinde sınav yapmaya başladık. Artık cezaevi aracı ile elleri kelepçeli sınava getirilmiyorlar. Arkadaşlarına karşı rencide olmalarını istemediğimiz için böyle bir uygulama başlattık” dedi.