Her 5 Kişiden Biri ‘Kadın Dövülmeli’ Diyor

Medya
Birleşmiş Milletler’in yeni kurulan "Kadın Ajansı" hazırladığı raporu açıkladı. Buna göre, Türkiye’de her 5 kişiden biri, ‘Kadın belli durumlarda dövülmeli’ diyor. Tü...
EMOJİLE

Birleşmiş Milletler’in yeni kurulan "Kadın Ajansı" hazırladığı raporu açıkladı. Buna göre, Türkiye’de her 5 kişiden biri, ‘Kadın belli durumlarda dövülmeli’ diyor.

Türkiye’de her 5 kişiden biri, ‘Kadın belli durumlarda dövülmeli’ diyor. Dünya çapında 2.3 milyar kadın aile içi cinsel istismarın tecavüz, 603 milyon kadın da aile içi şiddetin suç sayılmadığı ülkelerde yaşıyor. Türkeyi yargı alanında görev alan kadın oranında dünyanın gerisinde.

Dünyada kadınların insan hakları ve eşitlikten aldığı pay, erkeklere kıyasla hâlâ oldukça az. Birleşmiş Milletler’in yeni kurulan "Kadın Ajansı", dün konuyla ilgili çok kapsamlı bir rapor yayınladı. Buna göre 125 ülkede aile içi şiddeti yasaklayan kanunlar mevcut olmasına rağmen, bugün 603 milyon kadın, bu tür şiddetin suç bile sayılmadığı ülkelerde yaşıyor.

Aile içi şiddeti yasalarla engellemeyen ülkelerde vatandaşların yaklaşık yarısı, kadınların “belli durumlarda şiddete maruz bırakılmasının anlaşılır olabileceğini” düşünüyor. Aynı oran Türkiye’de yüzde 22, Vietnam’da yüzde 21, ABD’de yüzde 12, Almanya’da yüzde 24 dolaylarında.

Türkiye’ye övgü de var

Tam 70 ülkede yapılan bir diğer araştırmada, her 10 kadından yaklaşık altısının, fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığı görülüyor. Yalnızca 52 ülkede aile içi tecavüz suç sayılırken, 2 milyar 600 milyon kadın, rıza içermeyen ensest ilişkinin tecavüz kapsamında görülmediği ülkelerde bulunuyor.

Rapor metninde Türkiye, evlilik hayatında kadınların cinsel yönden istismarına açık kapı bırakan yasaları iptal etmek üzere attığı hızlı adımlar nedeniyle özel olarak övüldü. Bu ilerlemede, 2001 yılında Medeni Kanun’da, sivil toplum kuruluşlarının büyük baskısıyla yapılan değişikliklerin büyük payı olduğu savunuldu.

Yüzde 30 az maaş

Rapora göre, 113 ülkede kadın ve erkeklere eşit ücret yasası olmasına rağmen, küresel olarak bakıldığında kadınlar, erkeklere göre yüzde 30 oranında daha az maaş alıyor. Tüm ülke parlamentolarındaki milletvekili sayılarına bakıldığında, kadınların siyasetteki temsiliyet oranının yüzde 30’una denk geldiği görülüyor. Türkiye de bu oran yüzde 14.

Yargıda Ruanda önde

Türkiye’nin kadın hakları bakımından en geride durduğu alanlardan biriyse, hukuk. Buna göre Anayasa Mahkemesi, Yargıtay gibi üst düzey yargı kurumlarında görev alan kadın oranı Türkiye’de yüzde 13’le sınırlı. Ruanda, Gürcistan, Güney Afrika, Kazakistan, Guatemala, Arnavutluk gibi ülkeler, yargı temsiliyetinde eşitlik bakımından Türkiye’nin ilerisinde. Ücretli hamilelik izni konusundaysa Türkiye, kadınlara, gelişmiş ülkelerle hemen hemen aynı ölçüde imkân tanıyor.

Resmi ücretli hamilelik izni Almanya, İsrail, Japonya ve Yeni Zelanda’da 98 günle sınırlı. Türkiye, Fransa, Avusturya, Hollanda, Lüksemburg, İspanya gibi ülkelerde aynı izin 112 gün. Arnavutluk, Bosna-Hersek, Sırbistan, Danimarka gibi ülkelerdeyse hamilelere ücretli izin, bir yıl olarak belirlenmiş.

HÜRRİYET