Dizilerde dini konularda hatadan geçilmiyor

Medya
Ustura Kemal dizisinde ezanın ‘Eşhedu Enne Muhammeden Resulullah’ kısmının atlanarak eksik okunması tartışmaları beraberinde getirdi. ‘Muhammed’in Allah’ın resulü (elçisi...
EMOJİLE

Ustura Kemal dizisinde ezanın ‘Eşhedu Enne Muhammeden Resulullah’ kısmının atlanarak eksik okunması tartışmaları beraberinde getirdi.

‘Muhammed’in Allah’ın resulü (elçisi) olduğuna şahitlik ederim’ bölümünün okunmaması Hz. Muhammed’in (sas) ezandan çıkartılması anlamına geldiği gerekçesiyle tepki topladı. Dizilerin çoğunda böyle hatalar yapılıyor. Birinde imam rükûdan kalkarken ‘Allahu Ekber’ diyor, bir diğerinde ölü kabre konulurken sağ yerine sol tarafına yatırılıyor. İlahiyatçılar tedbir için televizyonların ekibinde din eğitimi almış bir uzmanın çalışmasını tavsiye ediyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, beş vakit namaz ve cuma namazı için okunan ezanın dinî hüküm açısından vacip derecesinde sünnet-i müekkede (Hz. Peygamber (sas)’in devamlı olarak işleyip nadiren terk ettiği sünnet) olduğunu dile getiriyor. "Ezan, İslam’ın en önemli şiarlarından birisi." diyen Altıntaş, herhangi bir bölümü okunurken bilerek atlanmışsa, burada o işi yapan kimsenin niyeti ve maksadının ne olduğunu sorgulamak gerektiğini ifade ediyor. Altıntaş, bu tür hataların önüne geçmek için, "Gerek sinema ve tiyatrolarda, gerek televizyonlarımız başta olmak üzere basın-yayın kuruluşlarında, hatta sinema filmleri, dizi ve belgesel yapımlarında mutlaka dinî açıdan uygun olup olmadığı konusunda görüşlerine başvurulacak yüksek din eğitimi almış bir uzmanın istihdam edilmesi büyük önem taşımaktadır." diye konuşuyor.

Televizyon eleştirmeni Yüksel Aytuğ ise dizilerde yapılan hataları çekimlerdeki yoğunluğa bağlıyor. Toplumun dinî konulara hassasiyet gösterdiğini belirten Aytuğ, "Televizyon din konusunda eğitici bir vazife yapmalı. Halkın dinî konularda bilinçlenmesi için dizilere önemli misyon düşüyor. Bu sebeple dizilerle işlenen bu konular uzmanların denetiminde yapılmalı. En azından bir danışmandan bilgi alınmalı. Yönetmen, yönetmen yardımcıları ve sanat danışmanları bu konuya özel hassasiyet göstermeli." yorumunu yapıyor.

Ustura Kemal dizisinin yönetmeni Mustafa Şevki Doğan ise Show TV’nin resmî sitesinden yaptığı açıklamayla eleştirilere cevap verdi. Doğan, "Dizide, ‘Ezân-ı Muhammedî’nin eksik okunması tamamen teknik bir montaj hatası sonucu oluşmuştur. ‘Ezân-ı Muhammedî’m benim için cesedimden önemlidir ve ölene dek önemli olacaktır." ifadelerine yer verdi. Eksikliğin ve ayıbın asla kasti yapılmadığını kaydeden Doğan, "Teknik bir montaj hatasından kaynaklanan bu durumu yine dinimizin gereği olan ‘hoşgörü’ çerçevesinde değerlendirilmesini diler, milletimden tüm samimiyetimle özür dilerim." açıklamasında bulundu.

Küçük ama önemli hatalar

Dizilerdeki dinî hatalar deyince akla ilk Muhteşem Yüzyıl dizisinde geçen sezon yayınlanan Rodos’un fethi bölümündeki şeyhülislamın kıldırdığı namaz sahnesi geliyor. Rükûdan "semiallahü limen hamideh" yerine "Allahu Ekber" diyerek doğruluyorlar. Huzur Sokağı’nda da Feyza karakteri teravih namazı için camiye gidiyor ancak üzerinde şeffaf bir gömlek var ve başörtüsü düzgün bağlı değil. Kurtlar Vadisi’nde ise Polat Alemdar vefat eden can dostu Memati’yi kabre koyarken sağ tarafına değil sol tarafına yatırıyor.

ahaber.com