Serkan Şahin’in haberi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sektörde aktif rol alan oyuncularla değişik platformlarda bir araya gelerek tavsiyelerini aldıklarını söyledi.
1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi beklenen bin 535 maddelik yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun birçok alanda yenilik getirmesi bekleniyor. Ankara’da basın toplantısı düzenleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TTK’da sektörlerden alınan görüşler sonrası yapılan değişiklikleri kamuoyuna duyurdu. Bakan Yazıcı, 16 başlık altında ve toplam 25 maddeyi etkileyen temel değişiklik çalışması ile 17 başlık altında, toplam 84 maddeyi etkileyen tali değişiklik çalışması yapıldığını açıkladı.
44 maddeden oluşan kanun tasarısının pazartesi itibarıyla TBMM’ye gönderildiğini belirten Hayati Yazıcı, değişiklik taleplerinin 6 başlıkta toplandığının altını çizerek, "Hazırladığımız tasarı 3 kez Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda görüşüldü ve en son ben Sayın Başbakan’ımıza yaptığımız çalışmaları arz ettim ve tasarı böylelikle gerçekleşmiş oldu." diye konuştu. İlk taslakta elektronik ortamda tutulan defterlerde noter onayı aranması açıkça belirtilmemişti. Değişiklikle artık ticari şirketler, defterlerini elektronik ortamda tutmaları halinde bu defterler için noter onayı aranmayacak. Ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde bulunması gereken bilgiler yeniden düzenlendi. Gerçek kişi tacirler ile şahıs şirketlerinin belgelerinde ticaret unvanı, işletmenin merkezi ve ticaret sicili numarası, sermaye şirketlerinde ise ticaret unvanı, işletmenin merkezi, ticaret sicili numarası ve sadece internet sitesi oluşturmakla yükümlü olanlar için internet sitesi adresi yer alacak. İnternet sitesi defter şartı da kaldırıldı.
Kanun taslağına en büyük itirazlardan biri de KOBİ’lerden gelmişti. İnternette finansal tablolarının açıklanması ticari sırların ifşa edilmesi olarak algılanıyordu. Yeni düzenlemeyle, şirketlerin finansal tablolarının ilan zorunluluğu da olmayacak. Şirket ortaklarının, şirkete borçlanmasının önü belirli şartlara bağlanarak açıldı. Her şirketin bağımsız denetime tabi olması şartı kaldırılarak tabi olacak şirketleri belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu’na verildi. Bağımsız denetçinin olumsuz rapor vermesi durumunda yönetim kurulu, 4 iş günü içinde genel kurulu toplantıya çağıracak, istifa etmesi gerekmeyecek. Şirket sözleşmelerinin kanuna uyarlanma süreleri 1 Temmuz 2013 olarak belirlendi. Bilgilerin belgelerde gösterilmesi yükümlülüğü için ise 1 Ocak 2014 tarihi seçildi. Yeni TTK’nın getirdiği 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasını gerektiren 18 suçun yaptırımı idari para cezasına dönüştürüldü. Adli para cezası yaptırımı öngörülen 14 suçun yaptırımı da idari para cezasına çevrildi. Yazıcı, bu düzenlemelerle kanunun içinin boşaltıldığı iddialarını kabul etmeyeceklerini kaydetti.
İşte değişiklik yapılan 6 ana konu
– Şirket yöneticilerine yönelik bilgilerin her türlü belgede yer alması zorunluluğu
-Ortakların şirkete borçlanma yasağı
– Yönetim kurulu üyelerinden dörtte birinin yükseköğrenim mezunu olma şartı
– Bağımsız denetimin kapsamının çok geniş olması
– Kanunda düzenlenen cezaların ağır olması, adli para cezalarının idari para cezasına dönüştürülmesi gereği
– Sermaye şirketlerine getirilen internet sitesi kurma yükümlülüğünün kapsamının ve bu internet sitesinde bulundurulması gereken içeriğin geniş olması
Zaman