E-SMM Nedir?

Reel Sektör
Serbest meslek erbabı herkesin verdiği hizmet için faaliyetlerini gösterdiği serbest meslek makbuzu kesmesi bir zorunluluk. Bu takibi ve sürekliliği oldukça zaman isteyen bir duruma dönüşebiliyor baze...
EMOJİLE

Serbest meslek erbabı herkesin verdiği hizmet için faaliyetlerini gösterdiği serbest meslek makbuzu kesmesi bir zorunluluk. Bu takibi ve sürekliliği oldukça zaman isteyen bir duruma dönüşebiliyor bazen. Artık serbest meslek makbuzunun da elektronik ortamda oluşturmak zorunlu hale geldi. Bu yazıda elektronik serbest meslek makbuzu (E-SMM) zorunluluğunu ve nasıl geçileceğini bulabilirsiniz.

Serbest Meslek Makbuzu Nedir?

Serbest meslek erbabı herkesin mesleğinde göstermiş olduğu faaliyetler için yaptığı tahsilatlarında serbest meslek makbuzu düzenlemesi yasal bir zorunluluktur. Bu ücret tahsili yapmış olduğunuzu gösteren, değerli evrak niteliğine sahip bir belgedir. Bunun anlamı SMM belgesinin bir nevi fatura ya da fiş olarak görülebileceğidir aslında. Bir serbest meslek sahibi önce vergi dairesine başvurarak mükellef olduğunu tasdikler ve bu yolla SMM keser. Klasik usullerle hazırlandığında eksiksiz doldurulan iki nüsha şeklindedir ve aslının müşteriye verilmesi gerekir.

E-SMM Nedir?

“Serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda gönderilen haline e-smm (e-serbest meslek makbuzu) denir” tanımı sanıyorum E-smm nedir? diye merak edenlere sanıyorum en anlaşılır tanım olacaktır.  1 Ocak 2018 tarihinde başlayan bu uygulama ile serbest meslek makbuzu kesme zorunluluğu olan avukat, mimar, mühendis, sanatçı ya da doktor gibi kişiler E-SMM ile işlemlerini halledebilmektedir. Kâğıt makbuz ile tamamen aynı yasallığa ve özelliklere sahip E-SMM ile çevre kirliliği azaltılmış olduğu gibi zamandan da tasarruf etmiş olursunuz. İbraz gerektiğinde elektronik ortamda kolaylıkla işlemleriniz halledilebilir ve kayıt tutma konusunda da büyük kolaylık sağlayacaktır. Elektronik ortamda yapılan bu tür işlemlerde hata payının oldukça düştüğü de bir gerçektir. Makbuz kesme gibi sıkıcı bir işi hızlı ve kolay bir şekilde hallederek zamandan ve kazançtan tasarruf etmeniz mümkün.

E-SMM’ye Nasıl Geçilir?

E-SMM kullanmaya başlamak için izleyebileceğiniz üç farklı adım var. Gelir İdaresi Başkanlığı’na kendinize ait bilgi işlem altyapısı ile başvurabilirsiniz ancak bu küçük ve orta ölçekli işletmeler için pek tavsiye edilmez. GİB’nın portalı üzerinden makbuzunuzu kendiniz işleyerek kullanabilirsiniz ya da ön muhasebe konusunda uzmanlaşmış ve GİB izinli bilgi işlem sistemlerini kullanabilirsiniz.

Ön muhasebe programı olan Logo İşbaşı ile hem uygun fiyatlara hem büyük bir kolaylıkla E-SMM oluşturmanız mümkün. Logo İşbaşı’nın Kovid-19 salgını sebebiyle işletmelere destek amaçlı başlatılan Logo İşbaşı paketlerine ilk 3 ay boyunca ayda sadece 1 TL ödeme yaparak yararlanabilirsiniz. Gelen yoğun talep sonucu uzatılan destek paketinin ayrıntılarını https://isbasi.com/ adresini ziyaret ederek görebilirsiniz.