Türkiye Tarımda İlk 7 Ülkeden Biri Oldu

Reel Sektör
Tarım Bakanı Mehdi Eker HABERTÜRK TV Genel Yönetmeni ve GAZETE HABERTÜRK Yazarı Yiğit Bulut’a konuştu! Özellikle kurbanlık hayvan ithalatına dikkat çeken Mehdi Eker, "Bir ülkenin hayvancılı...
EMOJİLE

Tarım Bakanı Mehdi Eker HABERTÜRK TV Genel Yönetmeni ve GAZETE HABERTÜRK Yazarı Yiğit Bulut’a konuştu!

Özellikle kurbanlık hayvan ithalatına dikkat çeken Mehdi Eker, "Bir ülkenin hayvancılığının gelişmesinin yaptığı ithalatla bir ilgisi yok. AB, 2 milyon baş hayvan ithalatı yapıyor. Bunlar bir ticarettir. Bu bütün ülkelerde yapılıyor" dedi.

"OECD’nin hazırladığı raporuna göre biz dünyanın yedinci büyük tarım ekonomisi haline geldik" diyen Eker, Türkiye’nin dünyanın üç büyük ülkesini bu konuda geride bıraktığını ifade etti.

Türkiye’nin tarımsal hasılasını arttığına dikkat çeken Mehdi Eker, "2010 yılında Türkiye’nin tarımsal hasılası 62 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yani üretilen tarım ürünlerinin geçen yılki değeri bu kadar. Biz bunu 23 milyar dolar seviyelerinden devraldık. Tarımdaki nüfus azaldı fakat birim değerden elde edilen ürün ve hayvan miktarı arttı" diye konuştu.

Eker ayrıca, "2007’den önce FAO’dan yardım alırken bu tarihten sonra yardım eden ülke konumuna geldik" dedi.

Buğday ithalatına yönelik ise Bakan Eker, "Buğdayda kalite sorunu aşıldı. Bu açıdan kaliteli ekmeklik buğday ithalatının önüne geçildi. Ve buğday unu ihracında Türkiye birinci sıraya geldi" şeklinde konuştu.

YENİ 3 BİN TESİS GELİYOR
Bakan Eker, Türkiye’ye yeni tesisler geleceğini söyleyerek, şöyle devam etti: "Türkiye’de hem meyvede hem hububatta, et ve süt ürünlerinde de çok sayıda marka oluştu. Bunlar küçük işletmeler ama bölgesel bir marka yaratıyor. Dört yılda da bu devam edecek, 3 bin tesis daha kazandırmak istiyoruz. Bunun amacı tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek. Hammadde üretmesinler sadece hammaddeyle refah düzeyini artırması zordur. Çiftçi küçük ölçekli bir KOBİ sahibi olsun. Bunlar bizim gerçekleştirdiğimiz yeni dönemde de gerçekleştireceğimiz bir çalışma."

Habertürk