Ergo Türkiye İcra Kurulu Üyesi Yıldırım Türe, önümüzdeki dönemde trafik sigortası primlerinde artış olacağını söyledi. Türe, hem sektörün ettiği zarar hem de bedeni zararların hesaplanmasındaki standardizasyonla birlikte primlerde bir miktar yukarı yönde seyir olacağını kaydetti.
Yeni açıklanan trafik sigorta şartlarının hem sigortacılar hem de tüketiciler açısından olumlu olacağını ifade eden Türe, “Sigortanın lokomotif ürünü olan zorunlu trafik branşında kapsamın daha net hale getirilmesi, tazminat hesaplama detaylarının standartların belirlenmesi, sektörün orta ve uzun vadede daha kolay karar almasına, yönünü belirlemesine faydalı olacaktır” dedi.
ZARARIN ETKİSİ
Hürriyet’te yer alan habere göre, Yıldırım Türe, yeni uygulamanın sigorta şirketlerinin trafik sigortasındaki zararına etkisine de değinerek, “Genel şartlardan bağımsız olarak, sektörün rezerv yükünü de göze aldığımızda, fiyatları makul seviyeye çekmenin trafikteki zararı azaltmak adına en doğru adımlardan biri olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Yıldırım Türe, “Bundan sonra yargı kararları sigortanın genel şartları paralelinde olur mu?” sorusunu ise şöyle yanıtları: “Yargının tümden yeni genel şartları uygulamamak gibi bir yaklaşımı olabileceğini düşünmüyorum. Söz konusu genel şartlar ile getirilen değişiklik ve gelişmelerin bir kısmı, sigortacılık uygulaması ve yargı kararları ile bugüne kadar oluşmuş kural ve uygulamaların, genel şartlara yansıtılmasıdır. Bu anlamda, yargının genel şartlarla getirilen bu değişiklikleri benimseyerek uygulamasında bir sorun çıkmayacağını düşünüyorum.”
YARGININ VERECEĞİ KARAR ÖNEMLİ
Yıldırım Türe, yeni uygulamanın trafik sigortasında hem tüketicilerin hem de sigorta şirketlerinin yaşadığı sorunların çözümünde etkili olup, olmayacağı konusunda şu değerlendirmeleri yaptı: “Temel sorunlara veya bedeni tazminat hesaplamalarına ilişkin çözümlerin, sadece genel şartlarla gerçekleşeceğini öngörmek doğru olmaz. Sektör için önemli olan ve merakla takip edilecek konu, ilgili genel şartların mahkemeler ve özellikle Yargıtay nezdinde kabul edilirliği ve ilgili kararların genel şartlara paralel olup olmayacağıdır. Sektörü şekillendirecek aktör, bu uyumun niteliği olacak. Örneğin, genel şartlarda belirtilen hesaplama detaylarının, tabloların aynı detayda mahkemelerde de kabul edilip edilmeyeceği, hesaplama yapacak kişi veya kurumların denetimi gibi konularda standart sağlandığı anda; başka bir deyişle mahkeme kararlarıyla genel şartların uyumu sağlandığında, gerçek resim ve standart ortaya çıkacaktır.”