Tekstile Zorunlu Etiket

Reel Sektör
AB’de satılan bazı mallara üretildikleri ülkeyi gösterme şartı içeren ‘made in’ etiketi zorunlu hale geliyor. Tasarının hedefinin Türkiye, Tunus ve Çin gibi ucuz maliyetle tekstil ür...
EMOJİLE

AB’de satılan bazı mallara üretildikleri ülkeyi gösterme şartı içeren ‘made in’ etiketi zorunlu hale geliyor. Tasarının hedefinin Türkiye, Tunus ve Çin gibi ucuz maliyetle tekstil üretimi yapan ülkeler olduğu ileri sürüldü

Avrupa Birliği, Türkiye, Tunus ve Çin gibi ucuz maliyetle tekstil üretimi yapan ülkeleri hedef alan etiket tasarısına imza attı. Wall Street Journal Gazetesi’nin (WSJ) haberine göre İtalya’nın desteklediği proje satılan mallara üretildikleri ülkeyi gösterme zorunluluğunu içeren ‘made in’ etiketini şart koşuyor. Birliğin güneyindeki üreticilerle kuzeydeki uluslararası firmalardan oluşan ithalatçıları karşı karşıya getiren tasarının maliyetleri artırması bekleniyor.

MALİYETİ ARTIRACAK
Müşterinin pahalı fiyatların yüksek kalitenin sonucu olduğunu anlaması bakımından önemli olduğu ileri sürülen yeni kuralın ürün başına getirdiği masrafın 2 Euro olacağı hesaplanıyor. AB anketlerine göre tüketicilerin yüzde 25’lik kısmı ürün alırken nerede üretildiğine bakıyor.

Üretim yerine dair etiketleme AB’de 1981’de tek ve açık market ilkesine uygun olmadığı gerekçesiyle mahkeme tarafından kaldırılmıştı. Zorlu ekonomik koşullar ve yabancı rakiplere iş kaptırma korkusu ile popüler hale gelen tasarı AB Parlementosu ve Komisyonu’nca onaylandı.

Birlik üyesi ülkelerdeki hükümetlerce oylamaya sunulacak tasarı kabul edilirse önce beş sene denenecek. 2005’te dönemin AB Ticaret Bakanı Peter Mandelson’un hazırladığı teklif İtalyan milletvekillerince tekrar gündeme getirildi. Teklif ayakkabı, kıyafet, mobilya gibi 11 ürünü kapsıyor.

KAFALARI KARIŞTIRDI
Tasarıya göre AB, üretim yeri etiketi için ithal mamuller için kullandığı kuralları uygulayacak. Buna göre ürünün son haline geldiği yer üretildiği yer sayılacak. Örneğin Endonezya’dan gelen tahtayla Tayland’da üretilen sandalyenin üzerine "Tayland’da üretilmiştir" yazılacak. Ancak ABD, ürünün nereden değer kazandığına bakıyor. Sandalyeye değerini veren tahtaysa "Endonezya’da üretilmiştir" yazması gerekecek.

IKEA ŞİKAYETÇİ: ELEMAN SAYISI ÇOĞALDI
İtalyan tekstilci Gaspare Tronconi’nin CEO’su Michele Tronconi tasarıyı adil rekabet ortamı sağlayacağı için desteklediğini açıkladı. İsveçli mobilya firması IKEA’nın CEO’su Mikael Ohlson ise “Etiketleme departmanımızda 14 kişi vardı, şimdi 70” diyerek şikâyet etti.

ABD HEM UYGULUYOR HEM KARŞI ÇIKIYOR!
Yerel üreticiyi koruma amacıyla bu tip etiketler Çin dahil dünyanın birçok yerinde zorunlu. ABD’de ise uygulama 1930’lardan beri yürürlükte. AB dışındaki ülkeler, kendileri benzer kurallara sahip olsa bile bu öneriye karşı çıkıyor. Brüksel’de bulunan bir Amerikalı eski ticaret bakanlığı çalışanı konuyu "Niye gerekli olduğunu anlamıyoruz" şeklinde değerlendirdi. ABD gibi AB’ye 220 milyar dolarlık ihracat yapan büyük ülkelerin ihracatının çoğunu pahalı endüstriyel ürünler oluşturduğu için bu tasarıdan çok etkilenmeyecekler.

Haber Türk