Konut fiyatları düşecek

Reel Sektör
Gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Koçoğlu, 2013 yılında İNTES başkanlığını bırakacağını bildirdi. Herkesin yeni yılını kutlayan ve iyi bir yıl dileyen Koçoğlu, 2013 yılının ekonomik a...
EMOJİLE

Gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Koçoğlu, 2013 yılında İNTES başkanlığını bırakacağını bildirdi.

Herkesin yeni yılını kutlayan ve iyi bir yıl dileyen Koçoğlu, 2013 yılının ekonomik açıdan 2012 yılından daha iyi geçmesi temennisinde bulundu.

Sektörde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aşırı rekabet olduğunu belirten Koçoğlu, sektöre girişin kolay olmasının aktör sayısını artırdığını dile getirdi.

TOKİ ihalelerine giren şirketlerin tanıdık şirketler olmadığına dikkati çeken Koçoğlu, ”Bunu TOKİ’yi eleştirmek için söylemiyorum. Kendimizi eleştirmek için söylüyorum. TOKİ’nin yapması gereken daha iyi bir eleme olabilir. Geçmişte iyi iş yapmış firmaları çağırmak olabilir” dedi.

İhalelerin en ucuza gitmesinin devletin kazancı gibi görünse de bunun gerçeği yansıtmadığını ifade eden Koçoğlu, bu durumun görülmesine rağmen sürdüğünü söyledi.

”İHALELERDE UCUZ TEKLİF VERENLER SORGULANMALI”

Müteahhitlik sektörünün herkese açık olmasının yanlış olduğuna dikkati çeken Koçoğlu, ”Hiçbir sektör yok ki gaipten bir ses ‘Buyurun, buyurun, buyurun’ diyor. Böyle bir sektör yok” diye konuştu.

Kamu İhale Kanunu’nun ihalelerde en ucuz teklif verenlerin sorgulanmasını öngördüğünü anlatan Koçoğlu, ancak buna karşın TOKİ’nin ihaleleri en ucuza verdiğini ifade etti.

Koçoğlu, ucuz maliyetli işlerin sonuçlarının sıkıntılı olabileceğini ve kalitenin düştüğünü vurguladı.

”HALKTAN PARA KOLAY TOPLANMAMALI”

Türkiye’de bir banka kurmak için çok ayrıntılı incelemeler yapılmasına karşın, müteahhitlik sektörüne girmek için benzer denetimlerin yapılmadığına işaret eden Koçoğlu, ”Yani, halktan para toplayacağınız zaman denetim yapılıyor. Ben de çıkıyorum, konut satmak için reklam veriyorum. Düşünün halktan bu kadar para toplanıyor ve denetimsiz bir şekilde” dedi.

Piyasayı denetleyen bir kurum olması gerektiğini kaydeden Koçoğlu, özellikle para verme sürecinde bunun devreye girebileceğini ifade etti.

Konut alanların büyük çoğunluğunun birden fazla konut sahibi olanlara dikkati çeken Koçoğlu, ”Sen kanun yapıyorsun. Adam 37. konutunu alıyor. ‘Bana ne’ diyebilirsin, ‘Ekonomi canlanıyor.’ Makro düzeyde bakarsan bunu diyebilirsin” diye konuştu.

”KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN SİMSARLARI OLUŞTU”

Kentsel dönüşüm konusunda da değerlendirmelerde bulunan Koçoğlu, müteahhitlik sektörünün kentsel dönüşüm projelerine hazır olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, sektörle ilgisi olmayan kimselerin kentsel dönüşüm projeleri için başvuruda bulunduğunu iddia etti.

Koçoğlu, her işte olduğu gibi kentsel dönüşümünde simsarlarının oluştuğunu öne sürerek, kentsel dönüşüm projelerinin içinde İNTES üyesi firmaların olmadığını söyledi.

”100-200 tane mahallede 500 insanı organize etmek bence mühendisten ziyade değnekçinin işi” diyen Koçoğlu, işin böyle bir boyuta gelmesinin iyi bir durum olmadığını belirtti.

Kentsel dönüşümün doğru bir fikir olmasına karşın gidişatın yanlış olduğunu savunan Koçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Kentsel dönüşüm ne için başladı? Eski konutların depreme dayanıklı olacak şekilde güçlendirilmesi, göçlerden dolayı konut stokunun yetmediği yerde ev yapmak. Bu bir arz talep meselesi. Bana göre, büyük şehirlerde konuta ihtiyaç yok. Kentsel dönüşüm belediyeler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inisiyatifine verildi. Denildi ki ‘Organize edilsin, bunlara yer verilsin.’ Zaten simsarlık burada başlıyor. Bizler yapımcıyız. Ancak bu organizasyonu belediyeler yapsın. Ben giderim, en iyisini yapmaya çalışırım. Benim görevim sadece o kadar.”

”KONUT FİYATLARI DÜŞECEK”

Türkiye’de konut arzının fazlalığına dikkati çeken Koçoğlu, ABD’de mortgage krizinden sonra kiraya verilecek ev bulunamadığını ifade etti.

Türkiye’de kişi sayısına göre konut sayısının fazla olduğuna dikkati çeken Koçoğlu, buna karşın Türkiye’de mortgage krizine benzer bir kriz yaşanmayacağını savundu.

Satışlar azalacağı için konut fiyatlarının düşeceğini kaydeden Koçoğlu, ”Şu anda bile evler bir sene öncekinden pahalı değil” dedi.

”2013 HER DURUMDA DAHA İYİ OLACAK”

2013’te Türkiye’nin hem iç hem de dış talep kaynaklı büyüme beklentilerinin kendilerini umutlandırıp umutlandırmadığına ilişkin bir soru üzerine Koçoğlu, yakın zamandaki özelleştirme ihalelerinden elde edilen gelirler ve yatırımlar göz önüne alındığında her durumda 2013’ün bu yıldan daha iyi olacağını vurguladı.

Yeni İş Güvenliği Yasası’na ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Koçoğlu, yasanın işçi sağlığı açısından olması gereken bir şey olduğunu söyledi.

Buna karşın, devam eden işler için de yasanın geçerli olmasının firmalara ek maliyet getirdiğine işaret eden Koçoğlu, ”(Bu yeni işlerde geçerli) denilseydi, herkes hesabını ona göre yapacaktı” değerlendirmesinde bulundu.

AA