İyi şoför daha az para ödeyecek

Reel Sektör
Boston Consulting Group (BCG)’nin araştırmasına göre, Trafik Dostu ‘Telematik Sistem’ taşıt sigortasında yeni bir dönem açıyor. Motorlu araçlara, güvenlik, yol bilgisi ve eğlence hiz...
EMOJİLE

Boston Consulting Group (BCG)’nin araştırmasına göre, Trafik Dostu ‘Telematik Sistem’ taşıt sigortasında yeni bir dönem açıyor. Motorlu araçlara, güvenlik, yol bilgisi ve eğlence hizmetleri sağlaması amacıyla yerleştirilen ve kablosuz teknolojiye sahip telematik sistemleri, artık sigorta şirketlerinin gözü kulağı olacak. Kasko ve trafik sigortaları alanında kullanılmaya başlanan sistem, aracın konumu ve sürücünün davranışları ile ilgili verileri sigorta şirketine ileterek, bir kasko ya da trafik poliçesinde fiyatlamanın en doğru şekilde yapılmasını sağlayacak.

NEREDE, NE ZAMAN KULLANDIN?

Telematik sisteminin getireceği kullanım bazlı fiyatlandırma ile hem tüketici hem de şirketler kazanacak. Uydu bazlı Global Konumlandırma Sistemi (GPS) ve kablosuz teknolojiler kullanarak, aracın hareketlerini ve sürücünün davranışlarını takip eden sistem, aracın nerede, ne zaman ve ne şekilde kullanıldığını ölçerek, kullanım bazlı bir fiyatlandırma yapılabilmesine olanak sağlayacak.

YÜZDE 1 BİLE DEĞİL

Yaş, cinsiyet, adres ve hasar geçmişi gibi alışılagelmiş parametrelerin yerine sürücünün direksiyon başındaki davranışlarını izleyerek yapılan fiyatlamayla aracını daha az, daha temkinli, bildiği yollarda ve uygun yol koşullarında güvenli bir şekilde kullananlar çok daha az prim ödeyecek.

Dünyada, telematik sistemlerini temel alan sigorta poliçesi toplam 3 milyon adet. Yani yüzde 1 bile değil. Türkiye’de ise bunu uygulayan bir sigorta şirketi henüz yok. Ama yakın zamanda Türkiye’de de bu uygulamanın yaygınlaşması bekleniyor.

İTALYA’DA ÇOK YAYGIN

İtalya bu konuda en gelişmiş pazar konumunda. Ülkedeki 20 sigorta şirketinin 19’u telematik bazlı sigorta ürünü sunuyor.

YÜZDE 15-20 AVANTAJ

Telematik sistemi kullanımı, sigortacılara kasko ve trafik sigortaları branşlarının birleşik oranlarında yüzde 15 ila 20 seviyesinde bir avantaj sağlıyor.

İngiltere’de yüzde 1 civarında olan kullanım oranı, 5 yıl sonra yüzde 15’e ulaşacak.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107