Filyos’ta ilk dev adım atıldı

Reel Sektör
Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan ”Anadolu’da Genel Üretim Raporu”nda Filyos’ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-bo...
EMOJİLE

Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan ”Anadolu’da Genel Üretim Raporu”nda Filyos’ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesi, kentin en önemli yatırım hayali arasında yer alıyor.

Yıllarca yatırım konusunda çeşitli vaatler verilen Filyos’ta ilk kez uzun sürecin ardından kazma vurulacak olmasının mutluluğu yaşanıyor.

Havzanın 8 Eylül 2012’te Bakanlar Kurulu Kararı ile Karma Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle önemli ivme kazanan yatırım süreci doğrultusunda Türkiye’nin en büyük 5 yatırımından biri olacak ve en düşük teklifin 472 milyon 512 bin 96,38 lira verildiği Filyos Limanı’nın altyapı ihalesinin bir an önce sonuçlanması isteniyor.

Yıllık 25 milyon ton kapasiteli limana yönelik çalışmaların başlamasıyla Filyos Vadisi’ndeki Karma Endüstri Bölgesi ilan edilen 606 hektar alanda fabrika bacalarının tütmesini sağlayacak yer tahsisinin de hız kazanması bekleniyor.

– “En net adımlar atıldı”

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje açısından mihenk taşı kabul edilen Filyos Limanı’nın altyapı ihalesinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Limana yönelik inşaat çalışmaların 4 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü anlatan Demir, “Yatırımın devlet yatırım programında yer alan projeler içinde en yüksek ödenekli olanlar arasında yer alması, projeye verilen önemin göstergesidir. Bir asırlık Filyos Projesi’nde hiçbir dönemde olmadığı kadar bu dönem gündem oluştu” diye konuştu.

Demir, limanın bitişi beklenmeden Filyos’ta yer tahsislerinin başlanmasını istediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Filyos Projesi’nde hükumet yetkililerin hiçbir dönemde olmadığı kadar attığı net adımlarla liman ihalesi yapıldı, şimdi sıra hiç vakit kaybetmeden sanayi yatırımları için yer tahsislerinin sağlanmasında. Böylece liman bitim tarihiyle fabrika yatırımları da tamamlanıp üretime geçilebilir. Filyos konusunda kararlı ve somut adımlar atan siyasi irade varken kentimizin önünü açalım. Rehavete kapılmadan yer tahsisleri konusunda acilen çalışmalara başlanmasının takipçisi olalım. Üzerimize düşeni her zaman olduğu gibi yapmayı sürdüreceğiz.”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünde, açık ihale usulüyle gerçekleştirilen ihalede, en düşük teklifi 472 milyon 512 bin 96,38 lira ile Nas İnşaat, YSE İnşaat ve Detaş İnşaat’ın oluşturduğu konsorsiyum vermişti.