‘Ekonomideki riskler azalıyor’

Reel Sektör
Işık, yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi. Yılın ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) değerinin sabit fiyatlarla...
EMOJİLE

Işık, yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Yılın ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) değerinin sabit fiyatlarla yüzde 4,3 arttığını anımsatan Işık, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH’nın bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7, cari fiyatlarla ise yüzde 14,8 arttığını ifade etti.

Türkiye’nin, 2014 yılına güçlü bir giriş yaparak piyasa beklentilerinin üzerinde performans sergilediğini belirten Işık, şunları kaydetti:

“Bu başarı, bizim için elbette sürpriz olmadı, çünkü ekonomimiz, tam da bizim daha önce öngördüğümüz büyüme kompozisyonunda yoluna devam ediyor. İlk çeyrekte büyümeye en büyük katkıyı ihracat verirken, net dış ticaretin büyümeye katkısı iç talepten daha fazla oldu. İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 95’inden fazlasının da sanayi ürünlerinden oluşması da sanayi üretiminin geldiği noktayı ortaya çıkarıyor.”

İktisadi faaliyet kollarına bakıldığında ilk çeyrekte sabit fiyatlarla imalat sanayi üretiminin yüzde 4,9 arttığına dikkati çeken Işık, sanayi üretiminin, büyümenin ana belirleyicisi olmaya devam edeceğini belirtti.

Bakan Işık, yılın ikinci yarısından itibaren kur ve faiz cephesinde yaşanacak gelişmelerle yatırımların da büyümeye olumlu yönde katkı vereceğini kaydetti. Bugün gelinen noktada, uluslararası belirsizliklerin azaldığına işaret eden Işık, “Sonuç olarak 2014 yılı, ülkemizin hem güçlü büyüdüğü hem de ekonomideki risklerin azaldığı bir dönem olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.