Bulgar sınır kapısı TIR’lara kapanıyor

Reel Sektör
Türkiye ile Bulgaristan arasındaki “transit geçiş belgesi” sorunu sürerken, Bulgaristan Ulusal Taşımacılar Birliği (NSBP) Başkan Yardımcısı Krasimir Lalov, 10 Şubat’ta...
EMOJİLE

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki “transit geçiş belgesi” sorunu sürerken, Bulgaristan Ulusal Taşımacılar Birliği (NSBP) Başkan Yardımcısı Krasimir Lalov, 10 Şubat’tan itibaren iki ülke sınırındaki tüm gümrük kapılarında ağır yük araçlarının geçişini engellemeyi planladıklarını açıkladı.

Lalov, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmelerinde, iki ülke bakanlıklarından sorunun ivedilikle çözümü için bir görüşme tarihi alınmasını talep ettiklerini, aksi halde Bulgaristan-Türkiye sınırındaki gümrük kapılarında pazartesiden itibaren eyleme başlayacaklarını belirtti.

Yük taşımacılığı alanında her iki ülkenin 15 gündür büyük sıkıntı çektiğini kaydeden Lalov, Türk tarafının bir yandan Bulgaristan ile görüşmek istemediğini, diğer yandan transit geçiş belgelerinin 125 bine çıkartılmasını talep ettiğini savundu. Lalov, şunları söyledi:

“Biz iyi komşular olarak birlikte yaşayıp çalışmak istiyoruz. Türkiye’nin bir iç sorunu varsa, ona ortak olmak istemeyiz. NSBP’ye üye 75 şirketin 5’i Türk. Bulgaristan sanayisinin bir bölümü Türkiye’den ithal edilen malzemeler ile yürüyor. Görüyoruz ki, Türk taşımacılar Yunanistan sınırına yönlendirilirken, orada ortalama 6-7 gün beklemek zorunda kalıyorlar.”

Krasimir Lalov, 10 Şubat için planlanan sınırı bloke etme eyleminde sınırlarda bekleyecek şoförlere yabancı ve yerli kamyon ayrımı yapmaksızın sıcak yemek dağıtacaklarını da ifade etti.