YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, AA muhabirine, YÖK’ün ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye göç eden yabancı akademisyenler için hayata geçirdiği Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi’ne (YABSİS) ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’de ilk olan bu çalışmayı, 11 Nisan Pazartesi günü hayata geçirdiklerini belirten Saraç, Başbakanlıkla işbirliği yapılarak hayata geçirilen uygulama ile savaş gibi olumsuz nedenlerle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan akademisyen ve araştırmacıların veri tabanını oluşturarak ihtiyaç halinde mesleklerini Türkiye’nin ilgili mevzuatı çerçevesinde icra etmelerine imkan sağlamayı amaçladıklarını anlattı.
“Müracaat sayısı tahminlerimizi aştı”
Saraç, başvuru sayısının ilk iki günde 5 bine yaklaştığını, pek çok ülkeden akademisyenlerin sisteme öz geçmişlerini yüklediğini belirtti.
YABSİS’e başvurularda ilk sırada Suriye uyruklu akademisyenlerin yer aldığına dikkati çeken Saraç, şöyle konuştu:
“Suriye uyruklu bin 200’e yakın bir müracaat var. Irak’tan 150 başvuru, Mısır’dan 31 başvuru geldi. Ülke içinde herhangi bir karışıklığın olmadığı ülkelerden, Afrika, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinden de CV’lerini yükleyen akademisyenler bulunuyor. Bu bizim şevkimizi arttırıyor, projenin sonuç üretici bir çalışma olduğuna dair inancımızı pekiştiriyor. İki günlük bir sürede bu kadar yoğun bir ilginin oluşması bizler için teşvik edici bir unsur oldu. Müracaat sayısı tahminlerimizi aştı.”
Öz geçmiş sayısında, ilerleyen haftalarda büyük bir artış olmasını beklediklerini vurgulayan Saraç, “Amacımız sadece savaş gibi nedenlerle ülkelerinde mesleklerini icra edemeyen, bilime katkı sağlayamayan akademisyenleri ülkemize cezbetmek değil, aynı zamanda yükseköğretimimizi bölge için bir cazibe merkezi haline getirmek ve geniş çerçevede bu çalışmayı sürdürmek.” dedi.