Velilerden 40 İsim Altında Para Toplanıyor

Eğitim Kurumları
Demokratik Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, okullarda yıl boyunca velilerden tam 40 isim adı altında para toplandığını vurguladı. Kayıt parası ve zorunlu bağış sorunun çözümlenme...
EMOJİLE

Demokratik Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, okullarda yıl boyunca velilerden tam 40 isim adı altında para toplandığını vurguladı.

Kayıt parası ve zorunlu bağış sorunun çözümlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın her okula bütçe ayırarak, eğitim öğretim dönemi başlamadan göndermesi gerektiğini belirten Avcı, böylece okullarda para toplanmasına son verileceğini, okul idarecileri ile öğretmenlerin tahsildarlıktan kurtulacağını dile getirdi.

DES Başkanı Avcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yapılan ihbarlar üzerine okullarda denetim ve idarecileri hakkında inceleme başlatan “Kayıt Parası Timi” uygulamasının yeni sorunlar ve kargaşa meydana getirdiğini ileri sürdü. Kayıt parası ve zorunlu bağış sorunun çözümünün Milli Eğitim Bakanlığı’nın her okula bütçe ayırarak, eğitim öğretim dönemi başlamadan okullara göndermesinden geçtiğini bildiren Avcı, böylece okullarda para toplanmasına son verileceğini ve okul idarecileri ile öğretmenlerin tahsildarlıktan kurtulacağını belirtti. Aksi halde okullar hizmetli, güvenlik görevlisi, bakım onarım gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için velilerden bağış istemek zorunda kalındığını aktaran Avcı, her yıl okul idarecileriyle velilerin zorunlu bağışlar nedeniyle karşı karşıya geldiğine işaret etti. Okullarda yıl boyunca velilerden tam 40 isim adı altında para toplandığını dile getiren Avcı, okullarda velilerden toplanan kayıt parası ile başlayan zorunlu bağışları şöyle sıraladı:

“İsteğe bağlı zorunlu bağış, eğitime katkı payı aidatı, vakıf parası, okul aile birliği aidatı, hafta sonu yetiştirme kurs parası, Kızılay ve hayır kurumlarına yardım parası, diploma parası, muhtelif günlere özgü hediye parası, dergi parası, yardımcı kitap parası, elektrik parası, su parası, telefon parası, kapı, musluk vb. tamir parası, hizmetli katkı parası, spor kolu parası, okul forma, eşofman parası, tiyatro ve temsil parası, gezi parası, bayram törenleri için kutlama ve kıyafet parası, bilgisayar, tepegöz alım parası, fotoğraf parası, sınıf köşelerini düzenleme parası, bayramlar için süs ve süsleme parası, perde parası, teşekkür, takdir belge parası, tebeşir, tahta kalemi parası, masa örtüsü parası, kalorifer ve kaloriferci parası, boya, dekorasyon ve tamirat parası, okul bekçisi, güvenlikçisi parası, okul arması parası, fotokopi ve sınav parası, servis ücreti, pul parası, sınıf temizletme parası, temizlik malzeme parası, okul etkinlikleri bilet parası, yakıt parası ve paso parası.”

e-KAYIT SİSTEMİ YAYGINLAŞTIRILMALI

e-Kayıt sistemi sayesinde velilerin evrak ve belgelerle uğraşmadan çocuklarını okullara kayıt yaptırdığını anımsatan Avcı, anne babaların katkı ve zorunlu bağış yapmaktan bir ölçüde kurtulduğuna dikkat çekti. Avcı, bu nedenle e-Kayıt sisteminin etkinliğinin artırılmasını, genelleştirilerek eğitim sisteminin tüm uygulamalarında yaygınlaştırılmasını istedi.

ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ YENİLİK EĞİTİMİNDEN GEÇİRİLMESİ GEREKLİ

Avcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in uygulanan öğretmen seçme sisteminin yeterli olmadığı kanaatiyle öğretmenlerin KPSS’den sonra kendi branşlarında da seçme sınavına alınması ve 3 aşamalı yeterlilik eğitiminden geçirilmesi, mevcut görev yapmakta olan öğretmenlerin de gelecek yıldan itibaren “Mesleki Yenilik” eğitiminden geçirilmesi projesini gerekli bulduklarını ve desteklediklerini aktardı. Avcı, “Mesleki Yenilik” ve “Liyakat ve Yönetici Yeterliliği” eğitiminden başta Milli Eğitim Bakanlığı merkez bürokratları olmak üzere tüm taşra yöneticilerinin de geçirilmesine büyük ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Anka