‘Veliler gerekçeli kararı beklesin’

Eğitim Kurumları
Anayasa Mahkemesi’nin dershane kararını vermesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, yapmış olduğu istişareler toplantı sonrası izleyeceği yol haritasını da netleştirmeye başladı. Gerekçeli karar...
EMOJİLE

Anayasa Mahkemesi’nin dershane kararını vermesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, yapmış olduğu istişareler toplantı sonrası izleyeceği yol haritasını da netleştirmeye başladı. Gerekçeli karar açıklanana kadar dönüşüm başvuruları alınmaya devam edilecek. Kararın açıklanmasının ardından dershanelere bir süre verileceği belirtildi. Bu süre içerisinde nasıl devam ettirecekleri yönünde bildirimler alınacak. Bu süreçte dershaneler dönüşüme girip girmeyeceklerini MEB’e bildirecekler. Bakanlığa bildirim yapmayan dershaneler otomatik sistem dışına çıkacak. Diğer yandan yetkililer velilere, gerekçeli karar açıklanana ve yol haritası netleşene kadar öğrencilerini dershaneye kayıt yaptırmamaları yönünde uyarıda bulunuyor.

GERİ ADIM ATMAK YOK

Yenişafak’ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı, AYM’nin gerekçeli kararı açıklamasının ardından yol haritasını tam olarak netleştirecek. Öğrenilen bilgiye göre, MEB, iptal kararıyla birlikte dershanelerin tamamen yasal statüden çıkmış olmasına göre hareket edeceği belirtiliyor. Bugüne kadar sürdürdüğü dönüşüm programına da devam ettirecek.

ZAMAN TANINACAK

Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından dershanelere süre tanınacak. Bu sürede dönüşmek isteyenler seçeneklerini Bakanlığa iletecek. Dönüşmek istemeyen dershaneler otomatik olacak sistem dışında kalacak ve kapanacak. Kararın ardından yeni bir sayal düzenlemenin yapılacağı ve kapsamı ve çerçevesinin nasıl belirleyebileceğine bakılacağı belirtildi. Bu kapsama dershanelerin sisteme tekrar dahil edilip edilemeyeceğine göre düzenleme yapılacak. Yeni hükümetin kurulma durumuna göre işleyecek süreçte dershanenin tanımı, işleyişi, denetimi gibi konular tekrardan şekillendirileceği belirtiliyor. Bunun içinde yasal bir düzenleme yapılabilmesi için hükümetin kurulması şart.

Dershaneciliğe geri dönüş olmaz

ÖZDER Genel Başkanı Ahmet Akça, bundan sonra dershaneciliğe geri dönüş beklemediklerini belirterek, “Çünkü bu konuda dönüşüm ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Fiziki şartları temel lise olacak gibi şartları yeniden dizayn ettik. Bu saatten sonra dershaneciliğe dönüş bir dershaneciler açısından ekonomik değil” dedi. “Temel liselerin ve ortaokullarının yapısının biraz daha iyileştirilmesini istiyoruz” diyen Akça şunları söyledi;

“Temel liselerin 2019 da kalıcılığa dönüşecek diye bir madde vardı. 2 -3 yıl sonra ne yapacağız. Bununla ilgili düzenleme yapılabilir. Milletin kafasını karıştıran durum şu: Mezun öğrencilerin nerede üniversiteye hazırlanacağı noktasında dershaneye dönüşü de bekleyenlerin en fazla gündeme getirdikleri nokta bu. Biz bununda sedece temel liselerin değil bütün liseler şu an takviye kursları açıyorlar. Mezun öğrencilerin mezun olduktan sonra iki yol gibi bir kayıt getirilebilir. Temel liselerden veya takviye kurslarından yararlanma hakkı getirilebilir.”

ZATEN DERSHANE YOK

Akça, şöyle devam etti: “1 Eylül 2015’te faaliyetlerini sona erdirir maddesinin iptali dershaneciliği geri getirmiyor. Deshaneler hukuken ömrünü tamamlamış durumdalar. Dönüşmeyen kapanacaklar. Başka şansları yok. Hukuken eğitim faaliyetine son verecek. Dershaneler her yıl öğretmen sözleşmesini yeniliyoruz. Her yıl sözleşmelerini yenileyip MEB’e sunarız. Kapanmayan dershaneler Ağustos ayında sözleşmeleri yapıp Eylül’de Bakanlığa gönderdiklerinde muhatap bulamayacaklar.”

Temel lise devam edecek

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, “Temel liseler teknik olarak da hukuki olarak da vardırlar. Ve bundan sonra da var olmaya devam edecekler” dedi. Yelkenci, Anayasa Mahkemesi’nin, dershanelerin dönüştürülmesini de düzenleyen Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerinin iptali istemiyle yapılan başvuru konusundaki kararını verdiğini ancak kararın henüz açıklanmadığını anımsattı. Dönüşüm sürecinin başından beri dershane sektörünün temsilcileriyle bir araya geldiklerini hatırlatan Yelkenci, yeni durum karşısında da istişare sürecine başladıklarını söyledi.

Öğretmenler yaz ortasında işsiz kaldı

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararı, 2 bin 160 sigorta gününü doldurarak devlete geçme hakkını elde eden dershane öğretmenlerini mağdur etti. Dönüşüm Yasası kapsamında devlette kadro hakkı kazanan öğretmenler, hiçbir özel okul veya temel liseyle de anlaşmadığı için işsiz kaldı. Devlete atanmak için şartları tutan öğretmenlerden biri olan Erhan Hacıosmanoğlu, “Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra ne yapacağımızı bilemez haldeyiz. Atanacağız diye hiçbir kuruma başvurmadık. Dershane öğretmenleri sezonluk çalıştığı için bir kurumla Nisan Mayıs ayı civarlarında anlaşmamız gerekiyordu. Atanacağız diye kurumlar bizimle anlaşma yapmadı” diye konuştu. Hacıosmanoğlu, “İptal kararı geç bir tarihte çıktı. Şu saatten sonra bir kurumla anlaşma yapabilmemiz de mümkün değil.” diye konuştu.

TEMMUZ’DA İŞ BULMAK ZOR

15 yıldır Edebiyat Öğretmeni olarak dershanelerde görev yapan Dila Nurcan Çolak da, “Biz atama şartlarını sağladığımız için zaten hiçbir kurum bizimle anlaşmadı. Nisan ve Mayıs aylarında dershane öğretmenlerinin bir kurum bulması şart. O tarihler geçtikten sonra çalışacak yer bulmanız mümkün değil. İptal kararı çok zamansız oldu. Temmuz’un ortasında hem özel kurumlarda hem de devlette iş imkanını kaybettik. İptalden sonra bir kuruma başvurdum, kadromuz tamam diyerek kabul etmedi. Devlete atanacağız diye kurumlardan istifa etmek zorunda kaldık. Devlette kadro hakkının elimizden alınmamasını istiyoruz, bu konuda yetkililer çare bulmalı” diye konuştu.

 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/