Uçuran Diploma

Eğitim Kurumları
Hazırlık dahil 5 yıllık eğitim sonunda her yıl yaklaşık 15 mezun veren okuldan şimdiye kadar pilotaj bölümünü bitiren 320 öğrencinin neredeyse tamamı Türkiye ve yurt dışındaki havayolları şirketlerind...
EMOJİLE

Hazırlık dahil 5 yıllık eğitim sonunda her yıl yaklaşık 15 mezun veren okuldan şimdiye kadar pilotaj bölümünü bitiren 320 öğrencinin neredeyse tamamı Türkiye ve yurt dışındaki havayolları şirketlerinde pilot ve yönetici olarak çalışıyor.

AÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümü Baş Pilotu Önder Özder, okulun 1 yıl hazırlık ile toplam 5 yıl eğitim veren pilotaj bölümünden mezun olan öğrencilerin Türkiye’de ve Avrupa’da istedikleri meydanda, istedikleri şirkette pilot olarak çalışabildiklerini ifade etti.

Mezun öğrencilerin havayolu şirketlerinde rahatlıkla iş bulabildiklerini belirten Özder, şöyle konuştu:

”Okulumuz ön kayıtla öğrenci alıyor. Öğrenciler YÖK’ün belirlediği puanı aldıktan sonra her branştan okulumuza başvurabilmektedir. Belli sınavlarda başarılı olan 15 kişi okulumuzda eğitim almaya hak kazanıyor. Şu ana kadar okulumuzdan 320 öğrencimiz mezun oldu. Mezun öğrencilerimizin neredeyse tamamı havayolu şirketlerinde çalışıyor. Hatta ilk mezun olan öğrencilerimiz çeşitli hava yolu şirketlerinde yöneticilik yapıp, üst yönetim kademesine kadar geldi. Bazıları bu şirketlerde ‘öğretmen kaptanlık’ düzeyinde hizmet veriyor. Yurt dışındaki uçuş okullarını tercih eden veya yurt dışındaki havayollarını tercih eden öğrencilerimiz de var. Bunlar da dünyanın çeşitli ülkelerindeki havayolları şirketlerinde çalışıyor. Bunun yanında okulumuz çeşitli kurumlara destek de veriyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan veya emekli olan pilotlara sivil pilot olarak görev yapabilmeleri için de eğitim veriyoruz.”

”225 saat uçuş eğitimiyle mezun oluyorlar”

Özder, eğitime başlayan öğrencilere 3 safhada eğitim verdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

”Öncelikle tek motorlu uçaklarla eğitim alıyorlar. Tek motor kısmı başlangıç ve tekabül olarak ikiye ayrılıyor. Başlangıç kısmında öğrencilere önce yalnız uçmayı, yalnız çalışma sahasına gidip, gelmeyi ve seyrüsefer yapmayı öğretiyoruz. Tekabül safhasında ise öğrencilerimiz alet uçuşları şartlarında yani dış referansı görmeden uçuş yapmayı öğrenme kabiliyeti ediniyor. Öğrencilerimiz, simülatörle ise 2 pilotlu operasyon yapmayı öğreniyorlar. Tek motor eğitim safhasında sürekli tek başına uçmayı öğreniyorlar. Burada ise bir havayolu pilotunun birbiriyle senkronize olarak uçuş emniyetini ön planda tutacak şekilde uçmayı öğreniyorlar. Aynı zamanda uçakta ancak tehlike anında yapmak zorunda kaldığımız bazı manevraları bu simülatörde yapıyoruz. Öğrencilerimizi belli düzey ve sıra içinde yapacakları işi karıştırmadan birbirlerini destekleyerek uçuşu tamamlamalarını öğretmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimiz toplamda 225 saat uçuş eğitimiyle mezun oluyorlar. Bu eğitimin bitiminde çok motorlu uçaklarla da uçma yetkisini elde ediyorlar.”

”Ticari pilot lisansına sahip oluyorlar”

Okuldan mezun öğrencilerin ticari pilot lisansına sahip olduklarını ama istihdam edildikleri havayolu şirketlerinde belli bir eğitim aldıklarını da ifade eden Özder, ”Mezun öğrencilerimiz gittikleri şirkette hangi uçak tipi varsa ki bu Airbus ya da Boeing olabilir veya başka bir uçak tipi olabilir bunlara yönelik ayrıca eğitim alıyor” dedi.

Özder, okula kabul için uyguladıkları alım kriterleri sayesinde şimdiye kadar mezun öğrencilerin iş bulmak konusunda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını belirterek, şunları söyledi:

”Birçok sınavdan geçerek burada eğitim almaya hak kazanan öğrenciler, hazırlık hariç 4 yıl boyunca buradan çok sıkı eğitimden geçiyor. Bu nedenle iş için başvurdukları havayolları şirketlerinin sınavlarında başarısız olmuyorlar. Hatta öğrencilerimizin sektörde önemli yerinin bulunduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Pegasus Havayolları okul bittikten sonra şirkette çalışmak şartıyla öğrencilerimizin yarısına burs veriyor. Tabii ki burs vermenin de belli kriterleri var. Öğrencilerin belli bir eğitim seviyesinde olması, belli bir dil yeterliliği seviyesinde olması önemli.”

”Önce baba, sonra anne, ardından da uç demeyi öğrenmişim”

AÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilotaj Bölümü son sınıf öğrencisi Aytuğan Utku Akdoğan da (25) pilotluk için önce bu işin sevilmesi gerekildiğini söyledi.

”Bu iş için önce sevgi gerekiyor. Dışarda çoğu insan pilotların aldığı ücretlerinden bahsediyor ama işin gerçek yüzü o değil” diyen Akdoğan, şöyle konuştu:

”Aldığınız parayı düşündüğünüz zaman bu işi yapamazsınız. Öncelik sevmek lazım. Çünkü sosyal ortamların çoğundan veya insanların davetlerine ‘hayır’ demeyi öğreniyorsunuz. Çünkü mesleğimiz, sorumluluk ve disiplin gerektiriyor. Bu işin hafta içi, hafta sonu, yılbaşısı zaten yok. Hatta insanlar ne zaman tatile çıkıyorsa bizim en çok çalıştığımız dönem o zaman oluyor. Pilot olmayı çocukluktan itibaren istiyordum. Önce baba, sonra anne, ardından da uç demeyi öğrenmişim. Kendimi bildiğimden beri pilot olmayı istiyorum, aklımda hep havacılık var.”

”Pilotluğu 6 yaşındayken istedim”

Pilotaj Bölümü son sınıf öğrencisi Görkem Arıkaya da gelecek hafta okulu bitirip işe başlayacağını anlatarak, şöyle konuştu:

”Pilotluğu 6 yaşındayken istedim. Her çocuğun mutlaka bir hayali olur, benim de hayalim pilot olmaktı. Bu hayalimi bir yara izine borçluyum. Küçükken geçirdiğim ufak bir kaza sonucu mızmızlanmıştım. Babam da beni sakinleşmem için her zaman sesini duyduğum uçakların yanına götürdü ve seslerle görüntü birleşince kafamda pilotluk dahil bir şeyler oluşmaya başladı. Devamında araştırmalara başladım, ‘pilotluk nedir, nasıl olur’ diye. Yaşım ilerlemeye başlayınca bunu daha ciddiye almaya başladım ve en sonunda bu okulu öğrendim. Amacıma ulaştım.”

Zaman