Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçen yıl başlatılan, Özel okullarda öğrenim gören/görecek öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği uygulaması, 2015-2016 eğitim öğretim döneminde de devam edecek. Bakanlık bu sene, hem teşvikten yararlanacak öğrenci sayısı hem de bir öğrenci başına verilecek devlet teşvikinin miktarını arttırarak, özel okula geçişi özendirmeyi amaçlıyor.
Özel okul teşviği ile ilgili bilinmesi gerekenleri Pendik Açı Ortaokulu Müdür Yardımcısı Ahmet Göökhan Uzunyurt ile konuştuk.
Özel okul teşvik başvuruları nasıl yapılacak? Süreci özetler misiniz?
Başvurular 10 Ağustos-2 Eylül 2015 tarihleri arasında yapılacaktır. Devlet teşvikine başvurmak isteyen veliler bu tarihler arasında kayıtlı oldukları devlet ya da özel okullardan başvuru yapabileceklerdir. Başvurular e-okul üzerinden gerçekleştirilecektir. 3 Eylülde teşvikten yararlandırılacak öğrenciler açıklanacaktır. 4 Eylül-10 Eylül arasında öğrenciler hangi özel okulda okumak istiyorsa bu okullar için tercih işlemini yine e-okul üzerinden gerçekleştireceklerdir. 11 Eylülde sonuçların ilanı ile, 14-21 Eylül arasında nakil ve kesin kayıt işlemleri yapılabilinecektir.
Veliler ne kadarlık bir özel okul teşvik ücreti alacaklar?
Teşvikler Anaokulu düzeyi için 2.680 TL, İlkokul için 3.220 TL, Ortaokul için 3.750, Temel liseler için 3.220 TL, diğer lise türleri için 3.750 TL olarak açıklanmıştır.
Peki özel okul teşviklerine kimler başvuruda bulunabilir?
a) T.C. vatandaşı olmak,
b) Okul öncesi eğitimde 15 Mart 2010 ile 14 Eylül 2011 tarihleri arasında doğmuş olmak,
c) İlkokul birinci sınıflarda 30 Eylül 2015 tarihi itibariyle kayıt Şartlarına sahip olmak,
ç) 14 Eylül 2015 tarihi itibariyle ortaokul ve imam-hatip ortaokulu beşinci sınıflarına kayıt şartlarına sahip olmak,
d) Ortaöğretim kurumlarının kayıt şartlarına sahip olmak,
e) 2014-2015 eğitim öğretim yılı sonunda sınıf tekrarı yapmamış olmak,
f) Resmi/özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarının ara sınıflarında kayıtlı olmak,
g) Eğitim ve öğretim desteği almak istediği okul türünün kayıt ve nakil şartlarına haiz olmak,
Yukarıda sayılan şartları taşıyan ve özel okulda okuyan/okuyacak olan her öğrenci ve velisi teşvikten yararlanmak için başvuruda bulunabilir.
“YANLIŞ BİLGİ VERENLER TEŞVİKTEN YARARLANAMAYACAK!”
Özel okul teşviklerine başvuruda bulunurken velilerin dikkat etmeleri gereken noktalar nelerdir?
Başvurular ister özel ister devlet okulundan yapılsın, okul idarecileri gözetiminde ve yönlendirmesiyle yapılacağı için velinin yanlış yapma ihtimali neredeyse yok gibidir. Ancak başvuru sırasında istenen bilgilerin doğru ve gerçek beyanlar olmasına dikkat edilmelidir. Veliler/vasiler, Yönetmelik eki Eğitim ve Öğretim Desteği Verilebilecek Öğrencilerin Tespit Formu (Ek-12)’nda yer alan bilgilerin doğruluğundan sorumlu olacaktır. Yanlış bilgi ve belge sunanların başvuruları ve eğitim ve öğretim desteği hakları geçersiz sayılacak olup haklarında yasal işlem yapılacaktır.
“BAŞVURULAR ZAMANINDA YAPILMALI
Veliler/vasiler, eğitim ve öğretim desteği alacak öğrencinin birlikte yaşadığı aile bireylerine ait 2015 yılı Nisan-Mayıs-Haziran aylarından herhangi birinin toplam gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimleri veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak belge ve Eğitim ve Öğretim Desteği Uygulama e-Kılavuzu ekinde yer alan kira gelir taahhütnamesini başvuru esnasında okul müdürlüğüne teslim edecektir. Ayrıca başvuru tarihleri oldukça uzun bir süreye yayılmış olduğu için veliler gevşeklik göstermeyip süresi içerisinde başvurularını yapmak zorundadırlar. Her ne kadar 2014-2015 döneminde, eğitim ve öğretim desteği uygulamasının ilk yılı olması ve yeterince duyurulamamış olması gibi sebeplerden ötürü başvurular için bir uzatma verildiyse de, bu sene uzatma için bir takvim verilmemiş olması böyle bir gecikme yaşayan velilerimizi üzecektir.
İyi bir eğitim ve öğretim desteği başvurusu nasıl olmalıdır?
Özel okula giden/gidecek olan öğrenciler için devlet tarafından bu sene ikinci defa verilecek olan eğitim ve öğretim desteği başvuruları iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamayı başvuru işlemleri, ikinci aşamayı da tercih işlemleri oluşturmaktadır. Bir öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verilmesi uygun görülmüş ise veli ve öğrenci yine e-okul üzerindeki bir modül üzerinden, bu sefer gitmek istedikleri özel okulları tercih listesine yazacaklardır. Tercih listesi oluşturulurken velinin ve öğrencinin nakillerinin aldırabilecekleri okulları tercih etmeleri önemlidir. Bu ne demektir? Yani tercih listesine yazılacak okullar hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalıdır. Nakil olmak istenilen sınıf düzeyinde o okulda boş kontenjan var mı? Tercih listesindeki okulların eğitim ve öğretim ücreti ne kadar? Tercih edilen okulların eğitimdeki vaatleri neler? Fiziki alt yapıları ve eğitim destek hizmetleri yeterli mi? Gibi bir düzine soruya doyurucu cevaplar bulacağınız okulları listenize ekleye bilirsiniz. Her ne kadar 15 tane okul tercihi bildirme hakkınız olsa da, tek bir tercih de yapabilirsiniz.
İlk yerleştirmede yerleşemeyenlerin durumu ne olacak?
Eğer ilk yerleştirmede herhangi bir okula yerleştirilemezseniz, 22 Eylülde ek yerleştirme ile bir okula yerleşme şansınız olacak.
Özel okul teşvikleri ne kadar süreyle verilecek?
Eğitim ve öğretim desteği bir öğrenciye çıktı ise bu teşvik öğrencinin bulunduğu eğitim seviyesinden mezun olana kadar sürecektir. Yani ortaokul 5. Sınıfta teşvik hakkı kazanan öğrenci her sene tekrar tekrar başvuru yapmadan, 8. Sınıf sonuna kadar bu uygulamadan faydalanabilecektir. Ancak teşvik başvurusunda yanlış beyan verdiği tespit edilenler, sınıf tekrarı yapanlar ve teşvik kapsamı dışındaki okullara nakillerini aldıranların teşvikleri iptal olacaktır.
Destekten yararlanmak amacıyla özel okula kayıt yaptığı halde özel okul teşviki çıkmayan veliler ne yapacak?
Kayıtlı oldukları özel okulların başkaca bir indirim vaatleri yoksa ya okul ücretinin tamamını ödeyecekler ya da devlet okullarına nakil yaptıracaklardır. Bu nedenle velilerimizin ve öğrencilerimizin mağduriyet yaşamamaları için okul kayıt sözleşmelerini dikkatlice okumalarını öneririz.
İşte destek verilecek okulların listesi…
On5yirmi5