Türkiye İletişimciler Derneği tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:
Gençlerin, medyayı doğru okuması ve anlaması için medya okuryazarlığı dersi bir fırsattır.
UNESCO’nun raporuna göre Türkiye, dünyada ABD ile en çok TV izleyen ülke ve Türkiye’de 95 kişiye bir kahvehane düşerken, 65 bin kişiye ise bir kütüphane düşmektedir. İnsanımız günde ortalama 5,5 saatini TV başında geçirmektedir. RTÜK’ün araştırmasına göre yılda 900 saat zamanını okulda geçiren ilköğretim çağındaki çocuklarımız, 1200 saatini TV başında geçirmekte ve ilköğretim çağındaki bir çocuk yılda ortalama 1400 şiddet sahnesi ile karşı karşıya kalmaktadır. 21. yüzyılda İletişim çağında olduğumuz ve çocuklarımızın kimliklerini oluştururken TV’den beslendikleri ve çoğu zaman TV’deki karakterleri kendilerine model aldıkları ise aşikar bir durumdur. İlköğretim ve ortaöğretimdeki öğrencilerin medyayı doğru okumalarında Medya Okuryazarlığı Dersi çok önemlidir.
Medya kültürünün kendisi güçlü bir pedagoji biçimi olduğu ve etkiye en açık dönemlerini yaşayan ilköğretim çağındaki çocukların ve gençlerin de, bir medya kültürü içerisinde yetiştikleri düşünüldüğünde, eleştirel medya okuryazarlığı kazanma yetisiyle yetiştirilecek genç beyinlerin, toplumun ileriki dönemlerinde topluma sağlayacağı yararlar da artacaktır. Talim ve Terbiye Kurulu; Her istediğini gösteren/anlatan/yazan/çizen bir medyanın doğru okunması, toplumun ilerlemesini ve gelişimini sağlayacak unsurların belki de en önemlisidir. Bu nedenle medya okuryazarlığı, bireyin bu yönde gelişimi üzerinde önemli rol oynayan bir kavramdır.
Medya Okuryazarlığı Dersinde, öğrencinin gözlem, araştırma, eleştirel ve yaratıcı düşünme, iletişim, problem çözme, bilgi teknolojilerini kullanma, girişimcilik, Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanma, sorgulama, sosyal ve kültürel katılım becerilerini elde etmesi hedeflenmiştir sözüyle Medya Okuryazarlığını Dersini özetlemiştir. İletişimciler Derneği olarak; 2006-2007 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 6.7.ve 8.sınıflarda haftada bir saat ve seçmeli ders olarak okutulan Medya Okuryazarlığı Dersinin, önce ilköğretim daha sonra da kademeli olarak ortaöğretimde, kapsamının biraz daha genişletilerek zorunlu ders haline getirilmesini ve bu dersin formasyon almış iletişimciler tarafından okutulmasını istiyoruz. İletişimciler Derneği olarak Medya Okuryazarlığı Dersinin zorunlu olması ve bu dersin formasyon almış iletişimciler tarafından okutulması için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz.