Bir lise düşünün size dünya sıralamasında ilk 500’e giren üniversitelerde okumayı yüzde yüz garanti etsin, iki yabancı dili anadiliniz gibi konuşma fırsatı versin, dahası dünyanın dört bir yanından farklı kültür, dil ve dinden insanlar ile güvenilir bir ortamda eğitim alma ve konaklama imkânı sunsun.Kanada’nın Toronto şehrinde Türk girişimciler tarafından açılan ilk Türk lisesi Nil Academy işte böyle bir okul.
2005 yılında eğitim hayatına yalnızca 6 öğrenci ile başlayan lise, 6 yılda öğrenci sayısını 280’e çıkarır. Öyle ki başlangıçta sadece Kanada’da yaşayan Türk öğrencilerin kayıt yaptırdığı lise kısa zamanda ulusal ve uluslararası arenada bilim, spor ve sosyal alanda 30 madalya kazanarak büyük bir başarıya imza atar.
Okulun başarısını duyan Japon, Arnavut, Boşnak gibi göçmen öğrenciler de okula kayıt yaptırır. Nil Academy Müdür Yardımcısı Bilal Kınacı son dört yıldır Türkiye’den de okula yoğun bir talep olduğunu söylüyor. Kınacı Türkiye’den gelen bu yoğun talebi Kanada diplomasının uluslararası geçerliliği olmasına bağlıyor.
"Nil Academy öğrencilere sunduğu kaliteli eğitimin yanı sıra villa konforundaki yatılı yurtlarıyla da öğrencilerin kendilerini evinde hissettiği bir okul." diyen Kınacı, yurtdışından ailelerini bırakıp gelen öğrencilere aileleriyle sık sık görüşebilmesi için her türlü teknolojik imkanın sunulduğunu söylüyor. "Öğrenciler okulumuza yakın yurtlarda, güvenilir bir ortamda danışman öğretmenleriyle kalıyor, rehberlik servisi ve sınıf öğretmenliği sistemiyle 24 saat birebir takip yapılıyor. Hafta sonu aktiviteleriyle de kişisel gelişimlerine katkıda bulunuluyor." diyor.
Okulda bilim olimpiyatları, matematik, kitap okuma ve masa tenisi gibi 10’a yakın öğrenci kulübü bulunuyor. Hafta içi okul dersleriyle ter döken öğrenciler hafta sonları gezi programları, voleybol, hentbol, güreş ve futbol gibi kültürel ve sportif aktivitelerle stres atıyor. Okulda öğrenciler bir dönemde sadece dört ders alıyor. Geçtiğimiz yıl güreşte Kanada ikincisi olan okulun futbol takımını da ünlü futbolcu Zafer Biryol çalıştırıyor.
Neden Kanada’da okumalı?
Kanada’da eğitim almak için yüzlerce neden olduğunu belirten Nil Academy Müdür Yardımcısı Bilal Kınacı, Kanada’nın dünyanın eğitime en çok kaynak ayıran ülkelerinden biri olduğunu ifade ediyor. Kanada’daki üniversitelerin tamamı devlet üniversitelerinden oluşuyor. Kınacı, dünya geneli yapılan araştırmalara göre Kanada’daki toplam 55 üniversiteden 27 tanesinin dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında yer aldığını söylüyor.
Kınacı, "Kanada’da üniversiteye giriş sınavı yok. Lise son sınıfın ortalamasına göre üniversiteye giriş yapılıyor. Öğrencilere sınavlarla eğitim işkencesi yapılmıyor. Okuldan mezun olan öğrencilerimiz Kanada’nın ve dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim alıyor. Üniversiteye yerleşmeyen öğrencimiz bulunmuyor. Üniversiteden mezun olan öğrencilere ise Kanada vatandaşı olma imkânı veriliyor. Öğrenciler yurtdışında eğitim alarak büyük bir hayat deneyimi kazanıyor. Dahası öğrenciler küçük yaşlarda yurtdışına çıktığı için yabancı dili mükemmel bir şekilde öğrenerek dünya vatandaşı oluyor." diyor.
Kanada’daki üniversitelerin eğitim masraflarının Amerika’daki üniversiteler ile kıyaslandığında yüzde 40 daha ucuz olduğunu belirten Kınacı, "Kanada’daki üniversitelerin yıllık ücretleri ortalama 15 bin Kanada Doları. Bu da hemen hemen Türkiye’deki özel bir üniversitenin yıllık okul harcıyla aynı." diyor.
Okula başvuru nasıl yapılır?
Türkiye’den okula kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin SBS’den 400 ve üzeri puan alması yeterli. Sonrasında başvuru ve vize işlemlerini okulun Türkiye’de bulunan temsilcisi Nisan Yurtdışı Eğitim ve Danışmanlık şirketi yürütüyor. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler kanadayolu@gmail.com adresine e-mail gönderebilir.
Zaman