Abdullah Güner’in röportajı
Türk sanat tarihinde ilk defa bir araya getirilen akademili ve alaylı 45 önemli isimden oluşan uzman eğitim kadrosu ve 213 öğrencisiyle akademik seviyede bir eğitim veren Klasik Türk Sanatları Vakfı Üsküdar Doğancılar’daki merkezinde 1 Ekim’de başlayacağı eğitim-öğretim dönemine hazırlanıyor. Ana branş dersleri olarak; Hat, Tezhip, Ebru, Minyatür, Katı’, Cilt, Kalemişi, Çini, Kakma, Naht, Edirnekâri, Kündekâri gibi 12 branşta ders veren vakıf, öğrencilerini hazırlıkla beraber 5 yıllık bir eğitim programına tabi tutuyor. Bu sanat dallarında eğitim alacak öğrencilerle ilgili bir yaş sınırlaması bulunmayan vakfın 18 yaşından 50 yaşına değişen öğrenci profili var.
Klasik Türk Sanatları Vakfı idari yetkilisi Ahmet Yalçınkaya ile yaptıkları çalışmalar hakkında konuştuk.
Klasik Türk Sanatları Vakfı’nda hangi dersler veriliyor?
Vakfımızda eğitime devam eden bir öğrencimiz, ana branş derslerimizden; Hat, Tezhip, Ebru, Minyatür, Katı’, Cilt, Kalemişi, Çini, Kakma, Naht, Edirnekâri, Kündekâri gibi 12 branştan birini seçerek eğitimini sürdürüyor. Bu vakıf, bu sanatların daha ileriye götürülmesi amacıyla kurulmuş bir vakıf. Daha iyi bir eğitim verebilmek ve bu sanatları istenilen seviyeye getirebilmek için çalışmalarına devam ediyor.
Eğitim programınız hakkında bilgi verir misiniz?
Bizim 5 yıllık bir eğitim-öğretim programımız var. İlk yıl, hazırlık sınıfı programıdır. İlk yıl hazırlık dersleri verilir ve öğrenci hangi branşı seçerse seçsin ‘Temel Sanat Eğitimi’ ve ‘Osmanlıca Türkçesi’ dersi alma mecburiyeti vardır. Ardından öğrenci kendi branşında eğitimine devam eder. Bu kendi branşı bittiğinde ise “ihtisas sınıfı”na yönelebilir. Hoca, devam etmesi gereken öğrencilere “ihtisas sınıfına devam et!” diye bir şey söylerse öğrenci de ihtisasa devam eder. Çünkü bizim vakfımızın şöyle bir şeyi var: Yaş sınırımız yok vakıfta. 18 yaşından 50 yaşına kadar insan var. Bununla ilgili olarak hocalar tavsiye ediyor, buna göre de öğrenciler eğitimlerine devam ediyorlar.
Eğitimleriniz ne zaman başlıyor? Kayıtlar devam ediyor mu?
Eğitimimiz 1 Ekim itibarıyla başlıyor. Okul sezonu gibi 8 ay devam ediyor. Kayıtlar 25 Eylül’e kadar devam ediyor.
Vakfınızda hangi sanatkarlar, hocalar ders veriyor? Birkaç isim verebilir misiniz?
Eğitim veren sanatkarlarımızdan, hocalarımızdan; kakma da Zeki Kuşoğlu, hatta Mehmet Memiş, tezhipte Asiye Kafalıer, Ayşenur Kadakçı Velioğlu var. Minaytürde Özcan Özcan, ebruda Alparslan Babaoğlu, Fuat Başar var. Klasik Sanatlar Kültürü’nde Prof. Uğur Derman, Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman, Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, Fuat Başar hoca var. Kalemişi-Edirnekârî de Abdullah Oğuzhanoğlu, Bilimsel Bitki Çizimi’nde Hülya Korkmaz var. Bunlar kendi alanlarında en iyi olan hocalar.
Önümüzdeki günlerde yapacağınız bir sergi var mı?
Şu anda Taner Alkuş’un Çırağan Palace Kempinski Sanat Galerisi’nde “Hayallerimdeki Minyatürler Sergisi” devam ediyor.
Ayrıca Kültür Bakanlığı ile birlikte "Hattat Sami Efendi’nin ölümünün 100. yılı" münasebetiyle bir çalışma yürütüyoruz bu sene. Onunla alakalı olarak hattat Sami Efendi’nin yazılarını Topkapı Sarayı’ndan buradaki Hat Sanatları Müzesi’nden, koleksiyonerlerden toplayıp bir sergi yapmayı düşünüyoruz. Bu çalışmamız devam ediyor. Yani eski eserler olduğu için bunlarla alakalı tabi ki zorluklarla da karşılaşıyoruz.
Onun haricinde vakfımızın yapmış olduğu projeler var: “İstanbul’un Laleleri, İstanbul’un Minyatürleri, İstanbul’un Yüzü” diye. Bu projelerin kimisi 50 sanatçıdan oluşuyor kimisi 100 sanatçıdan oluşuyor. Bunlar Büyükşehir Belediyesi’ne vs. kurum ve kuruluşlara yapılan projelerdi.
Klasik Türk Sanatlarına insanların ilgisi nasıl?
Bu sanatlara her geçen gün ilgi artıyor. Mesela Fuat Başar hocamız var. Hem hattattır kendisi hem de ebrucudur. Kendisi geçmişte bu sanatları nasıl icra ettiklerini anlatırken, “Biz kamış kalem bulamazdık” diyor. “Mürekkep bulamazdık, mürekkebi kendimiz yapmaya çalışıyorduk” diyor. Öyle zor bir dönemden de geçmiş bu sanatlar.
Şimdi, özellikle İstanbul ve Ankara’da bu sanatlara çok ilgi var. Ve diğer illerden Eskişehir, Kayseri, Trabzon gibi bu sanatlarla alakalı destek istiyorlar. Destek isterken, hoca istiyorlar. Bu sanatlar ileride Türkiye’nin her tarafına gidecek. Çünkü talep var. Ve insanlar bununla alakalı gerçekten çok güzel şeyler yapıyorlar.
Ayrıntılı bilgi için: http://www.klasikturksanatlarivakfi.com/
On5yirmi5.com