Gelecek Kaygısı Gençleri Şiddete Yöneltiyor

Eğitim Kurumları
Türk Eğitim-Sen’in, "okullarda güvenlik sorunu ve çeteleşme"yi mercek altına aldığı anket çalışması, öğrencilerin okulda veya çevresinde fiziksel saldırıya maruz kaldıklarını ortaya ko...
EMOJİLE

Türk Eğitim-Sen’in, "okullarda güvenlik sorunu ve çeteleşme"yi mercek altına aldığı anket çalışması, öğrencilerin okulda veya çevresinde fiziksel saldırıya maruz kaldıklarını ortaya koydu

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi’nin, okullarda güvenlik sorunu ve çeteleşmeyi mercek altına aldığı anket çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Öğrencilerin yüzde 13.3’ü okulda veya çevresinde fiziksel saldırıya maruz kaldığını belirtti. "Okulda tehdit boyutunda gruplaşmaların" yaşandığı illerin başında Yozgat’ın geldiği belirlendi. Anket, 10 ilde ve 63 ilçede ortaöğretim kurumlarının 9, 10 ve 11. sınıfında okuyan 780 öğrenci ile gerçekleştirildi. Fiziki bir saldırıya maruz kaldığını söyleyenlerin yüzde 54.,4’ü bunu okul içindeki güç kullanmaya eğilimli öğrenci grupların, yüzde 30’u okul çevresine gelen okul dışındaki öğrencilerin, yüzde 10’u güç kullanmaya eğilimli sokak gruplaşmalarının, yüzde 5.6’sını da kötü alışkanlıklar edinmiş grupların (uyuşturucu satıcıları, tinerciler) gerçekleştirdiğini ifade etti.

TACİZ VE ŞANTAJ
Anket sonuçları, meslek liseleri ve genel liselerde yaşanan tehdit boyutundaki gruplaşmaların, Anadolu liselerine göre iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 16.4’ü okulda ve okul çevresinde tehdit edildiğini, yüzde 35.4’ü ise okullarındaki gruplaşmaların tehdit edici boyutta olduğunu kaydetti. Öğrencilere yönelik şiddetin sözlü, fiziksel, zorla para toplama, taciz ve şantaj şeklinde gerçekleştiği ortaya çıktı. Okulda ve okul çevresinde tehdit edilmenin, 9. sınıflarda diğer sınıflara göre daha yüksek oranda olduğu, yaş arttıkça tehditlerin de azaldığı belirlendi.

YOZGAT LİSTE BAŞI
Çalışmaya göre, "okulda tehdit boyutunda gruplaşmaların" en çok yaşandığı illerin başında Yozgat geldi. Yozgat’ı Mersin, Ordu, Kocaeli, Elazığ ve İstanbul takip etti. Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Öğrenciler arasında yaşanan şiddetin net olarak görüldüğü araştırma sonuçları, aynı zamanda güç kullanmaya eğilimli, tehdit boyutunda gruplaşmalar olduğunu da gözler önüne sermektedir. Okullarda çeteleşme giderek yaygınlaşmaktadır. Okullarda tam anlamıyla güvenliği sağlamak için acilen tedbir alınması gerekmektedir" dedi.

GELECEK KAYGISI
Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Genel Başkanı): Bu yaştaki gençler enerjiktir ve aidiyet duyguları ile hareket etmektedir. Ciddi anlamda gelecek kaygısı yaşarlar. Giderek yozlaşan ahlaki değerler gençleri çeteleşmeye ve şiddet kullanmaya, yönlendirmiştir.

EBEVEYN DENETİMİ YOK
Alpaslan Dartan ( Terakki Vakfı Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Koordinatörü): Şiddet olgusunu, anti-sosyal davranışın varlığı, öğrenme güçlülüğü gibi bireysel faktörlerin yanında, ebeveyn denetiminden yoksunluk ortaya çıkarıyor.

TOPLUMSAL SORUN
Oktay Aydın (Sınav koordinatörü): Toplumsal ve ekonomik sorunları ile ilgilenememiş gençlerden bazıları ne yazık ki, aidiyeti ve var olmayı ideolojik örgütlerde veya değişik amaçlı çetelerde yer almakta buluyor. Bu çetelerde yer bulabilmek için okulunu bırakıyor.
 

Sabah