Sait Gürsoy Sabah gazetesindeki yazısında son KHK ile Etüt Merkezleri’nin kapatılmasını değerlendiriyor. Gürsoy, kararın doğru olduğunu,eğitimin okul merkezli hale getirildiğini, aynı uygulamanınüniversiteye girişte de getirilmesi gerektiğini yazıyor…
Dershanelerin kapatılmasının ardından, son KHK ile etüt eğitim merkezleri de sistemden çıkarıldı. MEB, halen faaliyet gösteren 2 bin 6 etüt eğitim merkezine 1 Temmuz’a kadar dönüşüm hakkı tanıdı. İlköğretim öğrencilerinin okul dışındabir takviye kursuna gitmesi sosyal yaşamınıkısıtlıyordu. Dershanelerin ardından açılanve sadece tek ders verebilen özel eğitim kurslarıda lise öğrencileri için faaliyet gösterebilecek. Dönüşüm programına alınan etüt eğitim merkezleri hariç, bu merkezlerin faaliyeti sona erecek.
Öğrencilerin “takviye ders” ihtiyacı, okullarda ücretsiz kurslarda karşılanıyor. Hangi derslerden kurs açılacağını talep belirliyor. Kurslarda da tıpkı etüt eğitim merkezi gibi dönem başında yapılan seviye tespit sınavıyla öğrenciler gruplandırılıyor.
Öğrencinin bilgive becerisini ölçmekiçin her ay değerlendirmeyapılıyor. Eksik görülen konular tekrarlanıyor. Kursa devam zorunluluğu var. Kursta disiplini bozan öğrenciye o sınıf kademesinin mevzuatına göre işlem yapılıyor. Destekleyici kurslarda, sınavlara hazırlık adı altında test çözme gibi bir şey yapılmıyor. Sistem şu anda sorunsuz işliyor.
MEB’in kararı doğru
Kısacası, eğitim sistemimizi okula odaklı,öğrencinin akademik ve sosyal başarısını önplana çıkaran bir hale getirirsek, adı ne olursaolsun, sınavlara hazırlık yapan hiçbir özel eğitimkurumuna ihtiyaç kalmayacak. Devlet okullarımız imkânları dâhilinde veliye hiçbir ekonomik yük getirmeden öğrenciyi sınavlara hazırlıyor. Burada, saat ücretini hiçdüşünmeden öğrencilerin başarısı için fedakârlıkyapan yönetici ve öğretmenlerini kutluyorum. Bence, okula dayalı bir sistemin etkinleştirilmesi etüt eğitim merkezlerine ihtiyacı ortadan kaldırdı. Zamanla üniversiteye girişte de okula dayalı sistem getirildiğinde, özel eğitim kurumlarına ilgi de yok olacak.
Millî Eğitim Bakanlığı, her ne ad altında olursa olsun eğitim öğretim faaliyeti gösteren tüm kurumları gözetlemek ve denetlemekle yükümlü ve sorumlu. Bu sorumluluğuda nasıl yerine getiriyor? İlgili yasada veyönetmelikte ‘Hangi kurum nasıl tanımlanmış, okurumun kriterleri nedir, açılış kriterleri nedir, faaliyetkriterleri nedir?’ Bunlar ayrıntılı olarak tanımlanıyor. MEB de, bir müracaat geldiğinde, önce eğitim kurumu açma kriterlerine uyuyor mu? Buna bakıyor. Sonra uygulayacağı program Milli Eğitim Temel Kanunu’nun temel ilkeleri açısından uygun bir program mı? Bunu denetliyor. Sonra açma izni veriyor. Sonra da bu kriterler doğrultusunda periyodik denetimlerini sürdürüyor. MEB’in, etüt eğitim merkezleriyle ilgili aldığı kararı doğru buluyor ve destekliyorum.