Ekrem Elginkan Lisesi TÜBİTAK Bölge Finalinde

Eğitim Kurumları
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (İTÜ GVO) Ekrem Elginkan Lisesi öğrencileri Fizik dalında “Akıllı Otopark” Matematik dalında “Bir Fibonnacci Problemi” ve Türk Dili ve Edebiyatı dalında “Dinle Atanın Söz...
EMOJİLE

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (İTÜ GVO) Ekrem Elginkan Lisesi öğrencileri Fizik dalında “Akıllı Otopark” Matematik dalında “Bir Fibonnacci Problemi” ve Türk Dili ve Edebiyatı dalında “Dinle Atanın Sözünü!” projeleriyle 47. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Proje Yarışması Bölge Finaline kaldı.

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Ekrem Elginkan Lisesi öğrencilerinin fizikten tarihe, edebiyattan kimyaya hem sayısal hem de sözel derslerde edindikleri bilgileri, bilimsel merakla birleştirerek ortaya koydukları projeler TÜBİTAK bölge finali yolunda.

Özeren: ‘Bilgi toplumu sizlerle mümkün’

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özeren, öğrencilerin ortaya koyduğu projelerin başarısının gurur verici olduğuna işaret ederek, “İTÜ Geliştirme Vakfı Okullarında eğitim gören öğrencilerimizin tamamı donanımlı bireyler olarak eğitim alıyor. Ekrem Elginkan Lisesi öğrencilerimizin her geçen yıl artan başarı grafiği ise bilim, sanat ve spor temelli aldıkları kaliteli eğitimin yansıması olduğuna inanıyoruz” dedi.

İTÜ GVO Genel Müdürü Cenker İlhan Polat, “Ekrem Elginkan Lisesi kurulduğu günden bu yana proje temelli eğitim anlayışı ile eğitim veriyor” dedi. Daha ileri bir toplumun ve daha güzel bir dünyanın bilimle uğraşan, araştıran, üreten yeni nesiller ile mümkün olacağına dikkat çeken Polat, özveriyle projelerini hazırlayan öğrencileri ve öğretmenleri verdikleri emek nedeniyle kutladı.

“Akıllı Otopark” İle Zaman ve Yakıt Tasarrufu

9. sınıf öğrencisi Barancam Siydam fizik dalında hazırladığı “Akıllı Otopark” projesiyle TÜBİTAK bölge finaline kaldı. İnsanların aracını park etmek için boş park yeri ararken harcadığı yakıt ve zaman kaybından yola çıkarak “Akıllı Otopark” projesini hazırlayan Siydam, Arduino ile kızılötesi sensör kullanarak bir otopark sistemi geliştirdi ve otopark girişine konulan bir pano ile ışıklı (led) bir dolu-boş sistemi oluşturdu. Bu sayede sürücülerin, otopark girişindeki panodan hangi bölmenin boş olduğunu görebileceği ve otopark içinde dolaşmadan rahatlıkla hedefe ulaşabileceği bir düzenek oluşturdu. Bu projeyle sürücüler ekstra zaman ve yakıt tasarrufu sağlaması hedeflendi.

Roma İmparatorundan Esinlendiler Matematik Projesi Geliştirdiler

Ekrem Elginkan Lisesi öğrencileri Nazlı Güven ve Doruk Dora “Bir Fibonacci Problemi” projesini hazırlarken Roma İmparatoru II. Friedrich’ten ilham aldı. Öğrencilerin projesi, Fibonacci’nin 1225’te, Roma İmparatoru II. Friedrich tarafından test edildiği soru baz alınarak başlatıldı. Fibonacci, hangi tam kare sayıya 5 eklendiğinde ve 5 çıkarıldığında tam kare sonuçların vereceği ile ilgili sorunun çözümünü rasyonel sayılarda bulduğu fikrinden yola çıkarak tam sayılar kümesinde genel bir formül olmasının hangi şartlar altında gerçekleşeceğini araştırdı. Proje süresince ispatlar ve önsavlar geliştiren Güven ve Dora dik üçgenlerde kullanabilecek sonuçlar ortaya çıkardı.

“Dinle Atanın Sözünü!”

Hazırlık A sınıf öğrencisi Elgiz İşseven ise atasözleri ve deyimlerin eskisi kadar kullanılmamasından yola çıkarak hazırladığı “Dinle Atanın Sözünü!” projesiyle TÜBİTAK bölge finalinde yarışmaya hak kazandı. “Atasözleri ve deyimlerin kullanımının azalmasıyla, kültürel kimliğimizin bir parçasının da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını fark ettim” diyen İşseven projesiyle, atasözleri ve deyimlere sahip çıkılmasına yönelik farkındalık oluşturmayı hedeflediğinin altını çizdi.

İşseven proje çerçevesinde 14-16 yaş grubundaki öğrenci ve yetişkinlerle “Atasözleri ve deyimler” anketi yaptı. Aynı anket İspanya ve Almanya’da 14-16 yaş grubundan rastgele seçilmiş 25 öğrenci ve yine rastgele seçilmiş 25’er yetişkinle de yapıldı. Yapılan anketler sonuçları karşılaştırılarak yorumlandı. Türkçedeki atasözlerinin İngilizce, Almanca ve İspanyolcadaki benzerlerinin olduğu “Dinle Atanın Sözünü!” kartları hazırlanarak derslerde tüm öğrencilere dağıtıldı. Projeyle, atasözlerinin bütün kültürlerde yaygın kullanıldığı bilinci verilmesi ve kültürel geçmişimizi bilmede atasözü ve deyimlerin ne kadar önemli olduğu bilincinin yerleşmesi amaçlandı.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışmaları sergileri 22-24 Mart 2016 tarihleri arasında düzenlenecek ve 25 Mart 2016 tarihinde yapılacak ödül töreni ile son bulacak.