Türkiye’de 152 yıldır eğitimde fırsat eşitliğinin sembolü olan Darüşşafaka Eğitim Kurumları eğitimle yaşamları değiştirmeye devam ediyor. Darüşşafaka, okul giriş sınavlarını anlatmak için 9 Nisan 2015 tarihinde İstanbul Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde saat 10:00’da sınav tanıtım toplantısı düzenliyor.
Kurulduğu günden bu yana ‘Eğitimde Fırsat Eşitliği’ misyonuyla binlerce çocuğun hayatını değiştiren Darüşşafaka, kuruluşunun 152. yılında yeni öğrencilerini bekliyor.
Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, başarılı çocuklara parasız ve yatılı eğitim fırsatı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 2015 yılı sınavı, 31 Mayıs 2015 Pazar günü saat 10.00’da Türkiye’nin 21 ilinde düzenlenecek. Sınavda başarılı olan, mali durum araştırması ve sağlık kurulu kontrolünden geçen öğrenciler ortaokuldan üniversiteye ücretsiz kolej eğitimi alma hakkı elde edecek.
Her çocuğun kaliteli bir eğitimi hak ettiğine inananların en uzun soluklu projesi olan Darüşşafaka 1863 yılından bu yana bağışçılarıyla birlikte, hayatlarına önemli bir kayıpla başlayan öğrencilerini, yıldızlar kadar uzak görünen hayallerine ulaştırıyor.
Darüşşafaka’nın başarılı öğrencileri…
Darüşşafaka Lisesi 11. sınıf öğrencisi Nuriye Varoğlu, geçtiğimiz yıl NASA’nın düzenlediği bilimsel makale yarışması CASSINI – Scientist for a day Essay Contest (Bir Günlük Bilim Adamı Makale Yarışması) Türkiye Finalleri’ni kazanarak, Türkiye’yi temsilen NASA’nın web sayfasında yayınlanmak üzere seçilen beş makaleden birinin sahibi… Resim yapan ve şiir atölyesinde görev alan Nuriye, bir yandan da üniversite sınavına hazırlanıyor. NASA’nın yarışmasına fen bilgisi öğretmenlerinin yönlendirmesiyle katılan Nuriye, “Astronomiye çok meraklıyım. Planetaryum ve gözlemevini çok sık kullanırım. Tüm gökyüzü olaylarını izlemeye çalışıyorum” diyor.
Bu yıl 10. sınıfta olan 16 yaşındaki Hacı Ömer Güven, 8 yıldır Darüşşafaka’da… Hacı, okuluna öyle çok alışmış ki ayrılmayı düşünemediğini söylüyor: “Buraya o kadar çok bağlandım ki… Çok seviyorum. Mezun olunca ne yapacağım, nasıl ayrılacağım, onu düşünüyorum. Evden daha yakın hissediyorum hatta. Ailem gibi geliyor arkadaşlarım.” Kayserili 5 çocuklu bir ailenin en küçüğü olan Hacı 2013’te The Mathematical Association of America (MAA) tarafından düzenlenen ve dünya çapında 150.000’den fazla öğrencinin katıldığı American Mathematics Contest 8 adlı matematik yarışmasında, tüm katılımcılar arasında %5’lik dilime girerek şeref listesinde yer aldı. Matematik ve fen alanlarına yatkın olmasının yanı sıra, tarih ve edebiyat gibi sözel dersleri de sevdiğini söylüyor.
Darüşşafaka Sınavı’nı 8.’likle kazanan ve bugün 8. sınıf öğrencisi olan Deniz Şengün, “Darüşşafaka’ya başladığımızda bizden bir spor dalını seçmemiz istendi. Okulun her yerinde dans posterleri asılıydı. İlgimi çekti ve katıldım. İlk olarak Dans Federasyonu’nun düzenlediği Marmara Bölgesi Kupa Yarışması’nda birinci olduk. Bu moralle yurt içinde yarışmalara başladık. Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir’de yarışmalara katıldık ve hep ilk üçte olduk. Yurt dışında Gürcistan ve Rusya’da yarıştık, Gürcistan’da da 3. olduk. Yaşımız tutmadığı için uluslararası yarışmalara katılamıyorduk, bu sene girebileceğiz. Böylelikle uluslararası kupaları da okulumuza kazandırabileceğiz” diye konuşuyor.
Darüşşafaka Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Defne Hadiş, 2001 doğumlu… Darüşşafaka Sınavı’na 2010’da İstanbul’dan katılıyor. Darüşşafaka’da 4. yılını geride bırakan Defne, özellikle resme olan yeteneğiyle dikkat çekiyor. Şimdiden kendine özgü bir tarzı var. Öyle ki 100’lerce resmin arasından Defne’nin resimleri ayırt ediliyor. Darüşşafaka da Defne’ye bu yeteneğini geliştirmesi için her olanağı sunuyor. İlk kişisel resim sergisini geçtiğimiz mayıs ayında Beyoğlu Eller Sanat Galerisi’nde açan Defne, şimdi de ikinci sergisi için hazırlanıyor. Resmin yanı sıra piyano çalan ve basketbol oynayan Defne, yatılı okul olduğu için annesinin karşı çıkmasına rağmen Darüşşafaka Sınavı’na giriyor ve kazanıyor.”
Darüşşafaka Lisesi 11. sınıf öğrencisi Doğuş Özdemiroğlu, aynı zamanda Darüşşafaka Doğuş Basketbol Takımı’nın gözbebeği oyuncularından… 1996 doğumlu Doğuş, geçtiğimiz sene Darüşşafaka Genç Basketbol Takımı’ndaki başarılı performansı sonucunda Genç B Milli Basketbol Takımı kadrosuna seçildi. Gerek oyunculuğu gerek karakteriyle Türk basketbolunun gelecek vaat eden isimlerinden biri olarak gösterilen Doğuş, Balıkesir’den geldiği Darüşşafaka’da 9. yılını geride bıraktı.
Sınav Tanıtım Toplantısı Bilgileri
Yer: BARIŞ MANÇO KÜLTÜR MERKEZİ / İSTANBUL KADIKÖY
Saat: 10:00 – 13:00
SINAV BİLGİLERİ
Kayıt Başlangıç Tarihi: 05 Ocak 2015, Pazartesi
Kayıt Bitim Tarihi: 27 Mayıs 2015, Çarşamba
Sınav Günü: 31 Mayıs 2015, Pazar
Sınav Saati: 10.00
(Adayların saat 09.00’da sınav yerinde hazır bulunmaları gerekmektedir.)
Sınav kaydı için gereken belgeler
Adayın okumakta olduğu okul müdürlüğünden alınacak ve İlkokul 4. sınıf öğrencisi olduğunu gösteren imzalı ve mühürlü belge (Okul karnesi kabul edilmez.)
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Vukuatlı Aile Nüfus Kaydı örneği (Suret, fotokopi, muhtar belgesi, ölüm tutanağı kabul
edilmez.)
2 adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf
Başvuru formu
Adaylarda Aranan Koşullar
Babasının ya da annesinin hayatta olmaması
Ailesinin maddi durumunun iyi bir eğitim için yeterli olmaması
2004 ve sonrası doğmuş olması (Yaş düzeltmesi geçersizdir.)
2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi olması
Sağlık ve diğer yönlerden yatılı okula kabulünde sakınca bulunmaması
T.C. vatandaşı olması
DARÜŞŞAFAKA’DA ÇOCUKLAR
Çağdaş teknolojiyle donanmış derslik ve laboratuvarlarda, bilgisayar destekli eğitim görür.
Tam donanımlı zengin kütüphaneden yararlanır.
Türkçeyi ve İngilizceyi doğru ve düzgün kullanmayı öğrenir.
Açık/kapalı spor alanlarında basketbol, futbol, tenis oynar; yüzme öğrenir; jimnastik yapar.
Büyük ve görkemli tiyatro salonunda gösteri izler, gösteri yapar.
İstediği, yetenekli olduğu bir müzik aletini çalmayı öğrenir.
Sağlık hizmetlerinden yararlanır.
Detaylı bilgi için www.darussafaka.org / www.darussafaka.k12.tr