Arif Bayraktar’ın haberi
YÖK Genel Kurulu kararıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde Mücevher Mühendisliği Fakültesi kuruluyor. 4 yıllık bölüme gelecek eğitim yılında öğrenci alınacak. Birinci yıl 25 öğrencinin kabul edileceği bölümde sektöre deneyimli kuyumcu, sarraf, mücevher ustaları kazandırılacak. Bölüm dünyada ve Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Her geçen gün daha pahalı hale gelen altın için İstanbul’da mühendislik bölümü kuruluyor. Bir ilk olarak tarihe geçecek ‘Mücevherat Mühendisliği’ İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde önümüzdeki yıl faaliyete başlıyor. İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erkan Kurtulmuş, bunun için komitenin 7 yıl uğraş verdiğini söyledi ve ekledi: "Özellikle kuyumcular çocuklarını okutmak için sıraya girecek."
Genelde sektörde eğitimli kişilerin pek bulunmadığını aktaran Kurtulmuş, "Artık daha kısa sürede daha avantajlı bilgiler öğrencilere sunulacak. Sektör bunun farkında zaten. 7 yıldır uğraşıyorduk. Bu sebeple bu bölümde okuyanların işi garanti." dedi. En az 20 yıl mezun olanların iş bulacağını savunan Kurtulmuş, "Çünkü dil bilen, tasarım yapan, markaya değer veren ve dünya konjonktürünü takip eden insanlar sadece yıllarını bu mesleğe verenlerden ibaretti. Ki bunların çoğu ilkokul mezunu. Şimdi okulda çok daha genç yaşta daha çok bilgi elde edilecek." diye konuştu. Bir yıl hazırlık ile birlikte 5 yıl sürecek Mücevherat Bölümü’ndeki eğitim dili İngilizce olacak. Pratik bilgiler Kuyumcukent’te verilecek. Kurtulmuş, orta vadede eğitimin tamamen Kuyumcukent’e kaydırılması için çaba harcayacaklarını söylüyor. Bölümden yetişen mühendislerin muhasebe ara elemanı, tasarım, markalaşma, kambiyo ve finansal yönetim alanında da etkili olacağını belirten Kurtulmuş, "Kısacası bu sektörün mekteplisi yoktu. Şimdi olacak." dedi. Staj imkanının çok daha kolay olacağını aktardı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Orman ise konuyla ilgili olarak bölümde, değerli metallerin üretimini ve işlenmesini bilen, değerli taşları tanımlayabilen, dış ticaret, hukuk, işletme ve tasarım bilgisine sahip, mücevher üretimini ve üretimde kullanılan ekipmanları tanıyan mühendisler yetiştirileceğini söyledi. Bölüm, sadece çeşitli mühendislik dallarının bir araya getirilmesiyle oluşan interdisipliner bir bölüm değildir. İktisat, işletme, pazarlama, sosyoloji ve sosyal bilimlerin de takviye edildiği bir programı içeriyor. Türkiye’nin, mücevherat alanında dünyadaki 4 önemli merkezden birisi olduğunu hatırlatan Orman, sektörle sıkı bir işbirliği kurulacağını vurgulayarak şunları söyledi: "Kuyumcukent, mücevherat sektörünün gelişmesinde önemli bir üs olma yolunda. Bölüm kurulurken, bu gelişme de dikkate alındı."
Zaman