“50 kız öğrencimize barınma olanağı sağlıyor”

Eğitim Kurumları
İTÜ Vakfı Sosyal ve Kültürel Hizmetler Komitesi, mezun ve mensup eşleri ile öğretim elemanlarından oluşan bir grup öncü kadının girişimleri ile 1988 yılında kuruldu. Gönüllülük esası ile bir araya gel...
EMOJİLE

İTÜ Vakfı Sosyal ve Kültürel Hizmetler Komitesi, mezun ve mensup eşleri ile öğretim elemanlarından oluşan bir grup öncü kadının girişimleri ile 1988 yılında kuruldu. Gönüllülük esası ile bir araya gelen üyelerin, kuruluş tarihinden itibaren küçük adımlarla, ancak büyük heyecanla başlattığı etkinlikler zamanla büyük hedeflere dönüştü. İTÜ’ye kalıcı eserler kazandırmanın yanı sıra, camianın sosyal ve kültürel hayatına da yeni bir soluk getirdi. 1992 yılında yapımı tamamlanan Gümüşsuyu Kız Öğrenci Yurdu, sevgi, emek ve gönül birliği ile bir araya gelmiş Sosyal ve Kültürel Hizmetler Komitesi üyelerinin özverili çalışmalarının bir simgesi olarak bugün 50 kız öğrencimize barınma olanağı sağlıyor. 

İTÜ Vakfı Sosyal ve Kültürel Hizmetler Komitesi Başkanı Şadiye Karadoğan ile komitenin çalışmaları ile ilgili yapılan söyleşinin ayrıntıları…

Gönüllü olan bir kuruluşu 25 yıl boyunca devam ettirebilmek oldukça önemli ve zor bir görev. Sizce bu başarının sırrı nedir? 

Komite Üyelerinin İTÜ’ye gönülden bağlılıkları, yaptıkları işlerin doğru ve yararlı olduğunu görmeleri, amaçlarının ve programlarının isabetli olması, çalışmalarını paylaşarak ve birbirlerini dostlukla destekleyerek yapmaları, karşılaştıkları zorlukları ve engelleri sabırla, dirayetle aşmaya çalışmaları ve her zaman dik durarak vazgeçmemeleri, amatör heyecanlarını kaybetmemeleri başarılarının sırrını kısaca özetlemektedir. 

Başarımızı sırrı kısaca;  “İTÜ ailesine destek ol, birlik ol, eğlen” sloganı ile özetlenebilir. 

25 yıldan beri süregelen bu görevde, Türkiye’de STK olarak ‘bir ilk’ diyebileceğimiz hangi çalışmalar yapıldı? Gelir temin etmek için daha önce başka sivil toplum örgütlerinin veya gönüllü kuruluşların denemediği, yapmadığı hangi etkinlikler gerçekleştirildi? 

Bir  gönüllü sivil toplum kuruluşu olarak Komitemiz;

İlk Kız Öğrenci Yurdu,

İlk havuz,

İlk akustik salon konserleri,

İlk senfoni orkestrası konserleri,

İlk üniversite briç turnuvası,

İlk resim sergileri,

İlk yöresel ürün sergisi,

İlk giysi odası,

İlk yoga,

İlk defile ,

İlk bale gösterisi,

İlk yurtiçi ve yurtdışı konaklamalı geziler, şehir içi kültür gezileri

gibi etkinlikleri düzenlemiştir. 

25 yılda sizlerin destekleri ile birçok öğrenci burs aldı, mezun oldu, iş hayatına atıldı ya da siyaset/sanat alanına yöneldi.  Bu öğrencilerimizden bir geri dönüş oldu mu?  Bu konuda gönüllü kuruluşların ortak yakınması,  geri dönüşlerin az olduğu veya mezun olan  öğrencinin bir daha geriye dönüp bakmadığı şeklindedir. Bu görüşüne katılıyor musunuz?

Öğrencilerimize (bursiyerlerimize) bu büyük ailenin ileride onlara ihtiyacı olacağını her fırsatta hatırlatıyoruz. Geri dönüşler beklenenin altında; ancak komitenin bunu izlemesi, ölçmesi olanaksız.

Komite tarafından 25 yılda toplam  kaç öğrenciye burs verildi? Bu sayıyı daha da artırabilmek için gönüllülerden beklentileriniz vardır tabi ki… Bu konuda bilgi alabilir miyiz?

25 yılda takriben 2500 öğrenciye burs verdik. Yılda 120 ila 260 öğrenci arasında değişen bursiyer profilimiz var. Bursların  yanı sıra Komitemiz tarafından öğrencilere ev eşyası, kitap, yemek bursu, özel durum yardımları da  yapılmaktadır.  Burs verilen öğrenci sayısının artırılmasından ziyade, burs bedelinin gerçekçi olması gerek. Burs alacak öğrencilerin ihtiyaç+başarı kriterleri  akademik kadrolar tarafından belirlenmektedir. Buna karışılmamalıdır. Burs miktarının arttırılması hususu İTÜ Rektörlüğünce ele alınmalıdır. Ayrıca komitemiz ilk kız öğrenci yurdu yapımını üstlenerek önemli bir ihtiyacı karşılamıştır. İTÜ mezunlarımızın sürekli izlenmesi ve onlarla sürekli iletişim halinde olunması  ile bu destekler arttırılabilir.

Sizce Gönüllü kimdir? Türkiye’de gönüllülük oranının düşük olduğu geçtiğimiz günlerde rakamlarla açıklandı.  Bu oranın artırılması için sizce neler yapılmalı? 

Gönüllü olmak, önce yaptığı işi sevmek, çalışmalarının toplumda bir işe yaradığını somut olarak görmek ve bunun heyecanını yaşamaktır. Ülkemizde gönüllü oranının artması için önce insanlarda  gönüllü iş yapma bilincinin gelişmesi, bu tür çalışmaların insanlara manevi mutluluk verdiğinin bilinmesi lazım. Bunun için de önce örgütlenme ve doğru hedeflerin belirlenmesi ve bu tür işleri yapanların da toplumda destek ve takdir görmeleri gerekmektedir.

İTÜ Vakfı Sosyal ve Kültürel Hizmetler Komitesi’nde  genelde kadınlar daha etkin ve yoğun görev alıyorlar. Erkeklerin de Komite’de görev alması konusunda bir çalışma var mı? Erkekler bu tür gönüllü çalışmalarında biraz geri  de mi duruyorlar? Ne dersiniz?

Komitemizin kuruluş amacında, gönüllüler olarak kadın İTÜ mezun ve mensupları ile onların eşleri hedef alınmış ve İTÜ ruhuna yakışır biçimde görevlerini yerine getirmişlerdir. Ancak sonra isim değişikliği ile erkek gönüllülerin de gelmesine olanak sağlandı. Ancak  bu çalışmalara katılma talebinde bulunan olmadı.  İTÜ Vakfı içinde kadın ve erkeklerin birlikte görev aldığı çalışma grupları vardı (Planlama ve Koordinasyon Komitesi, Yerel Komiteler). Ama onlar ne yazık ki devam edemedi. Umarız tekrar faaliyete geçerler.

Komitenin 2014 yılı faaliyet programında neler var?

Komitemiz 2014 yılı içinde, Klasik Batı ve Türk Müziği konserleri, günlük geziler, kermesler, briç turnuvaları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü ve bursiyerlerimizle buluşma günü gibi etkinlikler planlamaktadır.