Yurtdışında Okumak İstiyorum!…

Eğitim Güncel
Yurtdışı eğitiminde yeni gözde ülkeler Bu yıl gönlünce bir lisans programına kaydını yaptıramayacağını düşünen ve yurtdışı seçeneği imkanı olan üniversite öğrenci adaylarının önünde artık sadece ABD, ...
EMOJİLE

Yurtdışı eğitiminde yeni gözde ülkeler

Bu yıl gönlünce bir lisans programına kaydını yaptıramayacağını düşünen ve yurtdışı seçeneği imkanı olan üniversite öğrenci adaylarının önünde artık sadece ABD, İngiltere, Kanada, Fransa ve Almanya yok. Dünya arenasında gerek ekonomik, gerekse kültürel ratingleri yükselen Çin, Rusya, İspanya gibi ülke üniversiteleri de Türk öğrencilerin akınına uğruyor.

Ekonomist Dergisi İtalya’dan Avustralya’ya Macaristan’dan İsveç’e kadar 10 ülke üzerinde yaptığı araştırmalarla yurtdışında eğitim alternatifi arayanlara en popüler 85 lisans ve dil eğitimi programını çıkardı.

İşte Ekonomist Dergisi’nden Fatoş Bozkuş ve Özlem Bay’ın hazırladıkları yurtdışı üniversitelerde yeni alternatifler rehberi…

Tercihler değişiyor

Geçmiş yıllarda çocuklarının hem dillerini geliştirmeleri hem de vizyon sahibi olmaları için aileler  ABD, İngiltere, ender olarak da Almanya, Fransa ya da Kanada’yı tercih ediyordu. Öyle ki Türkiye’den yurt dışına eğitime giden öğrencilerin yüzde 80’i bu iki ülkeden birini seçiyordu. Bunun başlıca nedeni ise eğitim programlarının öğrencilere çok uygun olmasıydı. Ayrıca bu ülkelerdeki okulların Türkiye’de YÖK denkliğinin bulunması ve vize desteğinin fazla olması da tercih nedenleri arasındaydı. ABD ve İngiltere’deki okulların öğrenciler arasındaki prestij, popülerlik ve eğitim kalitesi de başka tercih unsurlarıydı..

Eğitim sektörünün çok geliştiği bu ülkelerin yaşam konforu da öğrencileri cezbediyordu. Bugün ise öğrenciler salt İngilizce için gitmiyor yurtdışına. Artık yıldızı parlayan farklı diller var. Dünya ekonomisinde güç sahibi olan ülkeler ve kültürler nedeniyle örneğin Çince, Rusça, Japonca ve İspanyolca son yıllarda Türk öğrencilerin öğrenmeyi en fazla tercih ettikleri diller olarak öne çıkıyor ve bu ülkelerdeki okullar da bu nedenle oldukça popüler bir konuma gelmiş bulunuyor. Artık bu ülkelerde sayıları binlerle ifade edilen türk öğrenciler var ve bunların sayıları her geçen yıl biraz daha artıyor. Üstelik birçoğu bu üniversitelere kayıt yaptırdıktan sonra gösterdikleri performansla tamamen burslu olarak eğitimlerine devam edebilen öğrenciler de var. Yani maddi güç bu okullarda okuyabilmek için tek geçerli araç da değil artık.

 Yurt dışında üniversite eğitimi için gerekli şartlar

* Üniversite eğitimini yurt dışında almanın birinci şartı, yabancı dilin ileri seviyede olması.

* Yurt dışında eğitim almanın belli bir maliyeti var. Bu maliyet okula ve ülkeye göre değişiyor. Bazı ülkelerde eğitim ücretsiz de olabiliyor. Bunun iyi araştırlması gerekiyor.

* Birçok üniversitede bireysel yeterlilik de aranıyor. Bu anlamda kabul şartları ve YÖK denkliklerinin kontrol edilmesini uzmanlar öneriyor.

* Eğitim süreleri de ülkelere göre farklılık gösteriyor. Bazı ülkelerde lisans eğitimi 3 yıl bazı ülkelerde ise 4 yıl sürüyor.

* Okul ücreti öğrencinin yurt dışında okumak için harcadığı tek gider değil. Konaklama, ulaşım ve beslenme gibi birçok masrafın da hesaba katılması gerekiyor. Bu gidilecek olunan ülkeye, para birimine ve kura göre ciddi farklılıklar gösteriyor.

* Üniversite eğitiminde bunların dışında eğitim alınacak okulun ve bölümün prestiji de çok önemli. Okul ve bölümün mezun olduktan sonra öğrenciye avantaj sağlayıp sağlamaması da göz önünde bulundurulmalı.

Ticarette olduğu gibi eğitimde de öne çıkıyor: RUSYA

Rusya, Türkiye’nin önde gelen ticari ve ekonomik ortaklarından biri. Birçok şirketin bu ülkeye ihracatı söz konusu iken Rusya’da yatırım yapan ya da yapmayı düşünen birçok şirket ve iş adamı da bulunuyor. Bu ülkeyle daha rahat ticaret yapabilmek için o ülkenin diline hakim olmak, bu ülkede belirli süre yaşayarak oradaki insanlar ve tercihleri hakkında bilgi sahibi olmak da önem kazanıyor. Dünyada 300 milyon kişinin konuştuğu Rusça’yı öğrenmek için son dönemde birçok genç bu ülkede eğitim almayı tercih ediyor. Özellikle de liseyi bitirdikten sonra üniversite arayışına geçen gençlerin son yıllarda değerlendirmeye aldığı ülkeler arasında Rusya’da yer alıyor. Bu ülkede okumanın bedeli, uzmanlık alanına ve seçilen üniversiteye göre değişse de yıllık eğitim ücretinin ortalama bin 200-2 bin Euro olduğu görülüyor. Konaklama ücreti ise aylık 30-70 Euro arasında değişirken yemek masrafının aylık 150-200 Euro arasında olduğu söyleniyor. Rusya’da bir üniversiteye kabul edilmek için en az iki yıllık geçerliliği bulunan pasaport, öğrenci vizesi, göçmen kartı, orijinal lise mezuniyet belgesi ve başvuru sahibinin lisede eğitimini aldığı alan listesi ile bu alandaki derecelerini gösteren not dökümü gerekiyor. Öğrenci, Rusya’ya gelir gelmez, onaylı lise mezuniyet belgesinin noterli tercümesini yaptırmak zorunda. Öğrenci, Rusya Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Denklik Belgesi” alma masrafı olan 150 Euro’yu da ödemekle yükümlü.

En çok tercih edilen üniversiteler

* Moscow State University (Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Ekonomi, Dünya Politikası) * Saint- Petersburg State University (Haberleşme, Sivil Havacılık, Telekomünikasyon, Sinema ve Televizyon, Gıda Teknolojileri, Tıp) * Voronezh State University (Biyoloji, Geometri, Tarih, Matematik, Psikoloji, Bilgisayar Bilimi, * Kazan State University (Bioloji, Geometri, Hukuk, Psikoloji, Matematik, Ekonomi, Gazetecilik) * Novgorod State Univeristy * Ryazan State Medical University * Saratov State Medical University * Nizhny Novgorod State University (Mimarlık ve Mühendislik, Konservautar, Tıp, Pedegoji) * Dagestan State (Tıp ve Teknik Bilimler)

İngilizce’nin en güzel konuşulduğu ülke : YENİ ZELANDA

Yurt dışı eğitim denildiğinde, İngiltere ve ABD’den sonra, son yıllarda öne çıkan bir ülke daha var; Yeni Zelenda. Nüfusun çoğunluğunun Britanya asıllı göçmenler tarafından oluşturulan ülke, bu özelliğiyle, İngilizce’nin en güzel konuşulduğu ülkelerden biri. Özellikle, ülkenin Güney Pasifik bölgesi, çok sayıda ülkeden insanı ve öğrenciyi adeta özgürlük ve maceraya davet ediyor. . Avustralya eğitim sistemi, İngiliz eğitim sistemi temeline dayanıyor.

Üniversiteler, öğrencilere, lisans, yüksek lisans ve doktora programları sunuyor. Yeni Zelanda’da eğitim görebilmenin ilk şartı, öğrencinin İngilizce seviyesini okula kanıtlaması. Bunun için de okula teslim etmesi gereken skorlar, IELTS ve TOEFL’dır. IELTS için istenen skor, 6-6.5, TOEFL için istenen skor ise 550-600. Akademik olarak ise lisans programlarına başvurmak isteyen öğrencilerde lise mezuniyeti şartı, yüksek lisans programlarına başvurmak isteyen öğrencilerde ise bir lisans mezunu olma şartı aranıyor. Ülkede bir yıllık lisans ücretinin fiyatı 15 bin-20 bin NZD (Yeni Zelanda Doları). Yüksek lisans ücreti ise 25 bin NZD’ye kadar çıkıyor. Burada okuyan öğrencilerin konaklaması için üç seçeneği var. Aile yanında konaklayanların haftalık 130-160 NZD ödemesi gerekiyor. Yurtta konaklama 150-300 NZD, apartmanda konaklamak ise 100-300 NZD arasında değişiyor.

En çok tercih edilen üniversiteler

University of Otago * University of Auckland * Lincoln University * Victoria University of Wellington * Messey University * University of Canterbury *

Auckland University of Technology * University of Waikato Bu okullarda mimarlık mühendislik, ziraat ve sağlık öne çıkan bölümler arasında yer alıyor.