Yurt mu, ev mi?

Eğitim Güncel
Zuhal Erkek’in haberi Üniversite sınavları, yerleştirme derken yeni bir tercihe merhaba diyoruz. Ne tercihi mi? “Ev mi, yurt mu?” tercihi. Hepimiz üniversiteye başlamadan önce “Eee şimdi nerede kalaca...
EMOJİLE

Zuhal Erkek’in haberi

Üniversite sınavları, yerleştirme derken yeni bir tercihe merhaba diyoruz. Ne tercihi mi? “Ev mi, yurt mu?” tercihi. Hepimiz üniversiteye başlamadan önce “Eee şimdi nerede kalacağım” sorusuyla karşı karşıya kalmışızdır. Yurtkur, özel yurt, ev bulma aramalarına girmeye başlarız. Çevremizdeki herkes bir şey söyler. Kimi “Yurt olmaz! Çok kalabalık, ders çalışamazsın” der, kimileri ise “Evde yapamazsın, sorumluluk alabilecek yaşta değilsin” diyerek çiçeği burnundaki öğrencileri çıkmaza sokarlar.

Bizlerde sizleri bu durumdan kurtarmak için üniversite okuyan öğrencilere “ev mi, yurt mu” diye sorduk…

Süleyman Akça, Bulgaristan Angel Kıncev Üniversitesi 2. Sınıf öğrencisi Elektrik Gücü ve Donanım Mühendisliği okuyan Akça, evde kalmasının sebeplerini, avantajlarını ve zorluklarını bizlere şöyle anlattı.

“Yalnız yaşamayı tercih eden biri olarak, kendi küçük dünyamı kurabilmek ve daha rahat olabilmek için evde kalıyorum. Ekonomik anlamda değerlendirecek olursak yurtta kalmanın daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim fakat ortak birkaç arkadaşla beraberde ev tutulabilir. Aslında ders çalışmak adına yurdu tavsiye ederim. Bir de aynı bölümden ya da sınıftan arkadaşlarınız varsa çok daha iyi oluyor. Ev biraz sorumluluk yüklerken, yurt öğrenci olduğunuzu daha çok hissettiriyor…”

Daha önceleri yurtta da kaldığını belirten Süleyman Akça, “Yurtta da kaldım, ortaklaşa evde de. Bana göre akşam kapını kapattığında, yalnız olmalısın. Ne olursa olsun beraber aynı evde yaşandığında arkadaşlıklar değişebiliyor. Elbette tatlı güzel anıları da olmuyor değil, ama stresi daha fazla. Bu yüzden imkanlarım doğrultusunda yalnız yaşamayı tercih ediyorum. Biliyorum ki faturayı ben ödeyeceğim, kendi yemeğimi kendim yapıp, kendi bulaşığımı kendim yıkayacağım. Bu yüzden de pek sorun olmuyor” diyen Akça yalnız yaşasa da yine de evde yaşamanın kendisi için daha rahat olduğunu belirtiyor.

Son sınıf mimarlık öğrencisi Safiye Koca ise 5 yıldır yurtta kaldığını bu sene eve çıktığını söyleyen Safiye Koca; “Ev maddi açıdan daha rahatlatıcı, ve daha özgür bir ortam. Tabi evin nerde olduğu ve ev sahibi de önemli bir faktör. Evde kalmak beraberinde bir takım sorumlulukları da getiriyor. Lakin ben bu sorumlulukları geleceğe yatırım gibi düşünüyorum, bu işleri öğrenmek zorundayız.”

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü öğrencisi olan Dilek Özgür de evde kalmayı tercih edenlerden. Evi rahat bulması ve evde her şeyin bulunmasında dolayı tercih ettiğini belirten Özgür, evde kalmanın bazı zorlukları olduğunu ve bu zorlukları göze alarak eve çıkılmasının şart olduğunu söyledi. Yurdun eve göre biraz daha da ekonomik olduğunu belirten Dilek Özgür, ders ve sosyalleşme isteyenlere evi tercih ettiğini etmelerini önerdi.

 

 

Elif Gürsel  3. Sınıf Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü öğrencisi. Gürsel’de evde kalmayı tercih edenlerden.  Evi neden tercih ettiğini şöyle açıklıyor. “Evde kalıyorum çünkü yurtta mutfak, buzdolabı, çamaşır makinesi, gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılayacak birçok şeyden mahrum yaşıyorsun.  Ayrıca yurtta odalar küçük ve okula ilk geldiğinde kimle kalacağını bilemiyorsun, oda arkadaşınla uyum sağlayamıyorsun bu yüzden evi tercih ettim diyebilirim.”

 

3. Sınıf hukuk öğrencisi, Eliz Shukri ise evde kalmanın çok rahat olduğunu, evin yurda göre çok daha fazla sessiz ve sakin olduğunu belirtiyor.  Bu avantajların yanın da dezavantajlarının da bulunduğunu belirten Shukri “Evde kişi üzerine daha çok sorumluluk düşüyor. Kira, fatura, yemek yapmak gibi. Fakat bu sorumlulukları almanın da iyi tarafları olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu sorumlulukların beni zorladığını düşünmüyorum, çünkü hayata atılan bir birey olarak er geç yapmamız gereken şeyler bunlar. Bunları da öğrencilik hayatınız evde yaşayarak öğrenebiliyorsunuz.”

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 3. Sınıf öğrencisi olan Gökhan Taşçı ise evde kalmayı yurt ortamına göre daha sakin ve daha özgür bulanlardan. Ekonomik yönden baz alındığında ise yurtta kalmanın daha avantajlı olduğunu söyleyen Taşçı, üniversiteye yeni başlayacak öğrenciler ise ders çalışma adına evi sosyalleşme adına ise yurdu tavsiye ediyor.

 

 

 

 

Henüz 1. Sınıf öğrencisi olan Tunay Çavuşoğlu Angel Kanchev Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon okuyor.  Tunay Çavuşoğlu yurtta kalmasına rağmen ev mi yurt mu arasındaki tercihini sorduğumuzda evde daha fazla rahat ettiğini, bireyin kendine ait bir odası olduğunu, yurtta ise belli saatlerden sonra arkadaş ve ailenin yurda alınmaması gibi nedenlerden dolayı misafir problemi yaşadıklarını belirtiyor. Yurdun tek ve en önemli avantajının fiyat olarak daha uygun olduğunu ifade eden Tunay Çavuşoğlu kiralık evlerin yurtlardan daha pahalı olduğunu söylüyor.

 

Uğur Eren, 24 yaşında Bulgaristan Ruse Angel Kıncev Üniversitesi  4. sınıf otomotiv  mühendisliği öğrencisi.  Eren’e göre evde kalmak; eşya kullanımı, arkadaş ziyareti, düzen ve temizlik gibi konularda daha avantajlı olduğunu savunuyor. Ayrıca yurtta sakin ortam bulmanın çok da mümkün olmadığını ifade eden Uğur Eren, hijyen koşulları bakımında da yurdun kendisi için pek uygun olmadığını bu yüzden evi tercih ettiğini belirtiyor. Fakat evde kalmanın bazı sorumluluklar getirdiğini de altını çizen Eren,  “Evde kalmak bazı sorumluluklar getiriyor. Fatura ödemeler zor geliyor. Zaman zaman iyi takip edemediğim oluyor.  Evde kaldığın zamanlarda doğum günü olur, arkadaşlarla toplanırsın, ses yaparsın hemen uyarı alırsın. Bu anlamda uyum sağlamada zorluklar yaşayabilirsin. Bir de yemek yapmak apayrı bir sıkıntı” olarak ifade ediyor.

On5yirmi5