YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, 2547 sayılı kanunda değişiklik öngören bir taslak hazırladıklarını belirterek, bu çerçevede öğretim üyelerinin kısmi statüde çalışamayacakları yönünde düzenleme yaptıklarını bildirdi.
Uygulamayı cazip kılmak için bir doktorun sekiz katına kadar döner sermaye payı almasının da önü açılıyor. İşte değişikliklerin ana hatları…
TAM GÜN UYGULAMASI
Tam gün yasası sadece doktorlar için değil, vakıf üniversiteleri de dahil tüm üniversiteler ve fakülteler için geçerli olacak. Düzenleme 1300’ün üzerinde öğretim üyesini kapsıyor.
Öğretim üyelerinin döner sermayeden aldığı pay yüzde 26’dan yüzde 85’e kadar çıkarılacak. Öğretim üyesine mesai saati dışında da üniversite hastanesinde çalışabilme yolu açılacak.
Böylece örneğin tıp fakültesindeki bir öğretim üyesinin maaşı sadece mesai saatleri içinde çalışırsa sekiz katına kadar, mesai saatleri dışında da çalışırsa 12 katına kadar çıkabilecek.
Vatandaşlar üniversite hastanesinde bir profesöre muayene olmak için ek ücret ödemeyecek. Profesör aradaki farkı döner sermayeden alacak. Rektörlerin maaşları ile döner sermayeden aldıkları payın toplamı yök başkanının maaşını geçemeyecek.
DİSİPLİN DÜZENLEMELERİ
Üniversiteler öğretim görevlisi hakkında sadece soruşturma yapma izni verebilecek. Soruşturmayı cumhuriyet savcısı yürütecek.
Bilimsel çalma gibi bir suçla kamu görevinden çıkartılanlar 5 yıl sonra üniversiteye geri dönebilecek.
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ
Kadrolu asistanlık ile 8 senenin ardından okuldan ayrılmayı gerektiren asistanlık statüsü arasındaki fark kaldırılacak.
Mevcut durumda doktorasını bitirdikten sonra ilişiği kesilen araştırma görevlileri yeni uygulama ile iki yıl daha kendi üniversitesinde kalabilecek.
Bu asistanlar daha sonra ihtiyaç bulunan illerde en az iki yıl çalışarak kadro alabilecekler.