YÖK’e 28. Yılında da HAYIR!

Eğitim Güncel
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Çankaya Köşkü önünde Yükseköğretim Kurumu’nu (YÖK) protesto ederek kaldırılmasını istediler. Köşkün 1. No’lu giriş kapısını önüne...
EMOJİLE

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Çankaya Köşkü önünde Yükseköğretim Kurumu’nu (YÖK) protesto ederek kaldırılmasını istediler.

yök protestoKöşkün 1. No’lu giriş kapısını önüne gelen dernek yönetim kurulu üyeleri, üzerinde derneğin adının yer aldığı pankart açtı. Yapılan basın açıklamasında YÖK‘ün dikta benzeri uygulamalar yaptığı” öne sürüldü. Yükseköğretim Kanunun ilgili maddesine göre, görev yapan araştırma görevlilerinin doktorasını bitirdikten sonra görevlerine son verilmesinin, üniversite yönetimlerine emredildiği savunulan açıklamada, doktoralı bilim insanlarından öğretim üyeliği kadrosuna alınması için sınava yeniden girmelerinin istendiği belirtildi.

Açıklamada, ayrıca YÖK genelgesiyle öğretim üyelerinin, sivil toplum örgütlerinde yönetim kadrosunda görev alabilmesi için bağlı olduğu rektörlükten izin almaları şartı getirildiği ve öğrenci sayısı 40 bini aşan üniversitelerin bölünmesi kararlarının alındığı kaydedildi. Açıklamada, YÖK‘ün ‘‘Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı yükseköğretim kurumları ve polis akademilerinden uzaklaştırılan ya da kendi isteği ile ilişiği kesilmiş 800 öğrenciyi devlet üniversitelerinin çeşitli bölümlerine ayrıcalık göstererek yerleştirdiği” görüşüne yer verildi.

YÖK‘ün aldığı kararlarda, hiçbir öğretim üyesinin görüşünü almadığı savunulan açıklamada, ”Üniversiteler kuşatma altında. YÖK’ün bir an önce kaldırılması gerekir. Üniversiteler yoksul çocuklara kapatılmamalı” görüşüne yer verildi. Gruptakiler daha sonra dağıldı.

yökANKARA
Yüksel Caddesi’nde aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu bir grup tarafından YÖK’ü protesto eylemi düzenlendi. Sakarya Caddesi’nde toplanan gruptakiler, ellerinde dövizler ve pankartlar taşıyarak çeşitli sloganlarla Yüksel Caddesi’ne yürüdü.

Burada grup adına yapılan açıklamada, YÖK’ün 28 yıldır bilimsel ve demokratik eğitim hakkı önünde ”bir duvar gibi durduğu” iddia edildi. YÖK’ün ”üniversiteleri yönetmediği, birer ticarethane gibi işlettiği” savunulan açıklamada, ”Biz öğrenciler eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz. Üniversiteler sermayeye açılan değil bilim üretilen yerler olmalı” denildi

Bu arada, Yüksel Caddesi’nde açıklamanın yapıldığı sırada Güvenpark’ta pankart açmak isteyen üç kişi polis tarafından Çankaya Merkez Karakolu’na götürüldü. Bu kişilerin kimlik tespitinin yapılacağı ve Kabahatler Kanunu’na göre gerekli cezai işlemin uygulanmasının ardından serbest bırakılacağı öğrenildi.

yök"PARASIZ EĞİTİM" TALEBİ
Halkın Kurtuluşu Partisi üyesi bir grup, YÖK’ü protesto etti. YÖK önünde toplanan grup, ”YÖK’ü tarihe gömeceğiz”, ”YÖK’e Hayır”, ”Üniversiteler medrese olmayacak”, ”Parasız eğitim, parasız yurt” şeklinde sloganlar attı.

Grup adına yapılan basın açıklamasında, YÖK’ün uygulamaları eleştirildi. YURTKUR’un öğrencilerin barınma sorunları için gerekli yatırımı yapmadığı ileri sürülerek, öğrenim kredisi borçlarının geri ödenmesinde uygulanan faizlerin çok yüksek olduğu belirtildi.

Açıklamanın ardından, gruptakiler yaptıkları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın kuklalarıyla gösteri yaptılar. Gruptakiler üzerinde ”YÖK, Ölüm Nedeni: Demokratik Halk İktidarı” yazılı maket tabutu YÖK binasının önüne bıraktılar.


 

yökİSTANBUL
İstanbul Üniversitesi (İÜ) önünde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler, kuruluş yıl dönümünde YÖK’ü protesto etti. İÜ Beyazıt Yerleşkesi ana giriş kapısı önünde toplanan Eğitim-Sen üyeleri, YÖK aleyhine çeşitli sloganlar attıktan sonra açıklama yaparak dağıldı. Bu grubun ardından aynı yerde toplanan Devrimci Öğrenci Birliği üyeleri de gitar çalıp Nazım Hikmet’in şiirlerini okuduktan sonra alandan uzaklaştı.

Ellerinde Kürtçe yazılı dövizler taşıyan bir başka grup da YÖK ve hükümet aleyhine sloganlar attı. İÜ Rektörlüğüne kadar yürüyen ve burada da slogan atan grup, daha sonra dağıldı. Öğrenci Gençlik Sendikası (GENÇ-SEN) üyeleri de eylemlerinde ”Barınamıyoruz, ulaşamıyoruz, okuyamıyoruz, YÖK’e karşı yürüyoruz” yazılı pankart taşıdı. Çeşitli sloganlar atan bu grup da daha sonra alandan uzaklaştı. YÖK’ü protesto gösterileri nedeniyle Beyazıt Meydanı ve çevresinde polislerce geniş çaplı önlemler alındı.

yökİZMİR
İzmir’de, Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, YÖK’ün kuruluş yıl dönümü dolayısıyla EÜ Kampüs Kültür Merkezinin önünde yaptığı basın açıklamasında, 28 yıl önce kurulan YÖK düzeninin bugün taşıdığı noktada üniversitelerin anayasa, yasa, hukuk, insan hakkı, bilim ahlakı tanımayan yöneticiler tarafından idare edildiğini ileri sürdü.

Prof. Dr. Kantarlı, YÖK’ün bilimsel değil siyasal amaçlar için kurulduğunu iddia ederek, bilimin ve hukukun değerlerini savunmak ve çağdaş bir üniversite yasasının çıkarılmasını sağlamak üzere tüm ilgili kişi ve kurumları göreve çağırdı.

 

ÇANAKKALE
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden (ÇOMÜ) bir grup öğrenci,ÇOMÜ’ye bağlı Terzioğlu Yerleşkesi Fen Edebiyat Fakültesinin önünde toplandı. Yaklaşık 100 kişi, slogan atarak, rektörlük binasının arkasındaki alana kadar yürüdü.

Burada grup adına konuşan Yalçın Yazar, üniversitelerde parasız eğitim istediklerini, YÖK’ün, darbenin ve sermayenin üniversiteler üzerinde baskı aygıtı olduğunu savundu.

Yazar, bugüne bakıldığında üniversitelerin niteliğinin düştüğünü, bilimsellikten tam anlamıyla uzaklaşıldığını ve öğrenci profilinin yönetenlerin istediği bir duruma geldiğini ileri sürdü. Öğrenciler, açıklamanın ardından, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Varol Tok’un da uyarısıyla dağıldı.

yökSİVAS
Cumhuriyet Üniversitesinde (CÜ) bir grup öğrenci, CÜ Merkezi Kafeteryası’nın önünde alkışlar eşliğinde ellerinde döviz ve pankartlarla toplandı. Öğrenciler, YÖK aleyhine slogan attı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Ulaş Yılmaz, ”Üniversiteler toplum için bilim üreten yerler olması gerekirken bugün niteliksiz, sermayenin ihtiyaçlarına göre işlem gören kurumlar haline dönüştürülmüştür. Üniversitelerin, fikirlerin üretildiği, bilimin icra edildiği ve üretildiği kurumlar olması gerekir” dedi. YÖK‘ü eleştiren Yılmaz, eğitimin paralı hale getirilmemesi gerektiğini belirtti. Açıklamanın ardından slogan atan grup, olaysız dağıldı.

HATAY
Hatay’da Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) rektörlük binasının önünde basın açıklaması yapmak isteyen gruba izin verilmemesi üzerine gerginlik yaşandı. MKÜ-ÖĞDER ve Genç-Sen üyesi bir grup öğrenci, basın açıklamasına izin verilmemesi üzerine giriş kapısını zorlayarak, güvenlik güçleriyle tartıştı.

Kapının önünde oturma eylemi yapan öğrencilerin içeri girmesine daha sonra izin verildi. Grup adına açıklama yapan Kayhan Nar, üniversitelerin 12 Eylül askeri darbesinin bir ürünü olan YÖK tarafından yönetildiğini öne sürdü. Açıklamanın ardından öğrenciler olaysız dağıldı.

yokSAMSUN
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
(OMÜ) Eğitim Fakültesinin önünde toplanan bir grup öğrenci, YÖK ve AK Parti aleyhinde pankart açtı. Grup, slogan atarak Fen Edebiyat Fakültesinin önüne kadar yürüdü.

Üniversitenin özel güvenlik elemanları ve güvenlik güçlerinin gözetiminde fakültenin önüne gelen öğrenciler adına açıklama yapan Yaşam Uyanıker, 28 yıl önce 12 Eylül darbesiyle üniversitelerin başına YÖK’ün getirildiğini söyledi. Açıklamanın ardından iktidar ve YÖK aleyhine slogan atan grup, halay çekip şarkı söyledikten sonra dağıldı.

TRABZON
Kendilerini Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğrenci Kolektifi üyesi olarak tanıtan bir grup öğrenci, kampüste yürüyüş yaparak YÖK’ü protesto etti. Kanuni Kampüsü’ndeki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasının önünde toplanan grup, pankart açtıktan sonra, YÖK’ü protesto eden sloganlar eşliğinde rektörlüğün önüne kadar yürüdü.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşte, rektörlük binasının önünde, Koray Karadağ, grup adına basın açıklamasını okudu. YÖK’ün kurulduğu ilk andan itibaren üniversiteler üzerinde 1980 darbesinin gölgesini taşıdığını öne süren Karadağ, ”YÖK bir yandan gençlik üzerinde baskı ve kontrol mekanizmasını yaratmış, bir yandan da üniversiteleri piyasaya açmanın gereklerini yerine getirmiştir” diye konuştu.