YÖK, farklı puan türlerinde bölümler arası geçişe onay verdi. Artık bölüm değiştirmek isteyen öğrenci sınava girmeyecek.
Öncelikle taban puan esas alınacak. YÖK‘ün Sabancı Üniversitesi için aldığı kararı yaygınlaştırmasına ilk tepki de yine Sabancı Üniversitesi’nden geldi. Karar "sevindirici" olarak nitelendi.
Sabancı Üniversitesi’ndeki "puan türüne bakılmaksızın bölüm değiştirme" uygulamasına YÖK, diğer üniversitelerdeki sınav zorunluluğunu gerekçe gösterdi "eşitliğe aykırı" dedi ve son verdi.
Sabancı Üniversitesi için bir ara formül kararı alındı.
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Bir öğrenciye eğer yatay geçiş hakkını veriyorsanız bir taban puanını esas alın o taban puan da Türkiye’de o tür programlar içerisinde en düşük puan neyse o baz alınsın" dedi.
Ama tartışma bitmedi. Üniversitede daha özgür bir ortamın olması gerektiği konusunda yine YÖK eleştirilerin hedefindeydi.
Ve bu tepkiler sonuç verdi. YÖK’ün Sabancı Üniversitesi için aldığı karar değişmedi. Ama taban puanı uygulaması artık tüm üniversitelerde geçerli olacak. Yatay geçiş yönetmeliği değiştirildi.
Değişiklik ile üniversitelerde farklı puan türündeki bölümler arası geçiş için sınav zorunluluğu kalkıyor.
Bunun yerine taban puan esas alınacak. Yani hukuk okuyan bir öğrenci tıp fakültesine geçebilmek için artık sınava girmeyecek. Üniversite sınavında aldığı sayısal puana bakılacak. Bu puan tıp fakülteleri için öngörülen en düşük taban puandan yüksek ise bölümünü değiştirebilecek. Puanı düşükse sınava girecek.
Bu konudaki kontenjan ve diğer esasların belirlenmesinde ise yetki artık üniversite yönetim kurullarında değil, üniversitede senatolarında olacak.
Sabancı Üniversitesi kararı olumlu karşıladı
Karar Sabancı Üniversitesi’nde olumlu karşılandı. Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, "Bu düzenleme Türkiye’deki yüksek öğretim hayatında olumlu gelişmelere yol açacak" dedi.
Tosun Terzioğlu, YÖK’ün, "isteyen üniversitelerin benzer sistemleri geliştirip uygulamasının yolunu açtığını ve bu hususta karar verici organ olarak üniversitelerin senatolarını işaret ettiğini" bildirdi.
Terzioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, dün yapılan YÖK Genel Kurulu toplantısının ardından Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç’in, Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik’in 10. maddesinde değişiklik yapıldığını bildirdiğini anımsattı.
Basına yansıyan bu değişiklikle, 10 yıldır Sabancı Üniversitesinde başarıyla uyguladıkları sistemin sürdürülmesinde hiçbir tereddüte yer olmadığının anlaşıldığını ifade eden Terzioğlu, "Başarıyla uyguladığımız sistemimize devam edebileceğimizi öğrenmek sevindirici. Ayrıca, YÖK yaptığı bu yeni düzenlemeyle isteyen üniversitelerin benzer sistemleri geliştirip uygulamasının da yolunu açmış ve bu hususta karar verici organ olarak üniversitelerin senatolarını işaret etmiştir. Bu düzenlemenin Türkiye’deki yükseköğretim hayatında olumlu gelişmelere yol açacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.