Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) bir süre önce iptal ettiği ‘Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı’ uygulayan bölüm ve programlarda hazırlık sınıfının öğrencinin isteğine bırakılma uygulamasını tekrar zorunlu hale getirdi. Kısa bir süre önce ‘Hazırlık sınıfı okumayacağım’ diye sevinen öğrenciler ise büyük şok yaşadı.
YÖK’ün kararı üniversite yönetimlerince öğrencilere duyuruldu. Uludağ Üniversitesi internet sitesinden yaptığı açıklamada, YÖK‘ün kararına yer verildi. Açıklamada, "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 23.07.2009 gün ve 3651-22467 sayılı yazıları uyarınca Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı uygulayan bölüm/programlarda Yabancı Dil Hazırlık Sınıfları İsteğe Bağlı hale dönüştürülmüş ve kayıtlar esnasında öğrencilerden Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı okumak isteyip istemediklerine ilişkin dilekçe alınmıştı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 29144 sayılı yazılarıyla Yabancı Dil Hazırlık Sınıfının isteğe bağlı olmasının iptal edildiği bildirilmiştir. Bu şartlarda Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı uygulaması tekrar Zorunlu hale gelmiştir. Söz konusu karar uyarınca 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında belirtilen Bölüm/Programlara ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler (daha önce yabancı dil hazırlık sınıfı okumak istemediklerine ilişkin dilekçe verenler ile Dikey Geçiş Sınavı ile yerleşen öğrenciler de dahil) 24 Eylül 2009 tarihinde ilgili Fakülte/Yüksekokul için belirlenen saatte yapılacak olan Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Muafiyet Sınavına girmek zorundadırlar." denildi.
HAZIRLIK SINIFI ZORUNLU OLAN BÖLÜMLER:
• Ziraat Fakültesi; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Biyosistem Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ve Zootekni.
• Eğitim Fakültesi (Normal Örgün Öğretim Öğrencileri); Almanca Öğretmenliği, Fransızca Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği (Normal ve İkinci Örgün Öğretim Öğrencileri).
• Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Normal Örgün Öğretim Öğrencileri); Çevre Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mimarlık, Tekstil Mühendisliği.
• İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Normal Örgün Öğretim Öğrencileri); Ekonometri, İşletme, Uluslararası İlişkiler.
• Tıp Fakültesi.