YÖK’te bugün yapılacak toplantıda belirlenecek yeni sınav sisteminde, üniversite adayları YGS ve LYS adıyla iki aşamalı imtihana girecek. Katsayı uygulamasının ise kaldırılması bekleniyor.
YÖK Genel Kurulu, önümüzdeki yıl uygulamaya konulacak yeni üniversite sınav sisteminin ayrıntılarını görüşmek üzere bugün toplanıyor. Başkan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan önderliğinde düzenlenecek programda, yeni sistemde ‘puan türleri ve ders ağırlıkları ile ortaöğretim başarısının sınava etki oranı’ kararlaştırılacak.
Edinilen bilgiye göre Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yerine ‘Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) getirileceği yeni sistemde, üniversiteye iki basamaklı imtihanla girilecek. Yükseköğretim almak isteyen bütün lise mezunları birinci basamak sınavına (YGS) katılacak. Burada belli bir puanı aşan öğrenciler, ikinci basamak sınavı olan ve fakültelere giriş için yapılacak ‘Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeye hak kazanacak. LYS, ‘matematik-geometri’, ‘fen bilimleri (fizik, kimya, biyoloji)’, ‘Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1’, ‘sosyal bilimler (tarih, coğrafya 2, felsefe grubu)’ ile ‘yabancı dil’ olmak üzere 5 ayrı alanda gerçekleştirilecek. Kişi, gitmek istediği fakültenin puan türüne göre bu imtihanlara katılacak. Her aday, 5 sınavın en az ikisine girmek zorunda olacak. İsteyen öğrenci daha fazlasına da girebilecek.
MESLEK LİSELİLERE EK PUAN
Yeni dönemde ‘lisenin ÖSS’deki başarı ortalamasına’ göre belirlenen ‘ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı’ (AOBP) uygulaması olmayacak; ancak öğrencinin lisedeki kişisel durumu yine sınava yüzde 21 gibi bir oranda dahil edilecek. Belirlenecek yeni oran, meslek ile genel lise mezunlarına aynı şekilde uygulanacağı için katsayı kaldırılmış olacak. Meslek liselilere kendi alanlarında bir bölüme girerken yine ek puan verilecek. Bu adaylar, alanlarındaki bölümlere giderken daha avantajlı olacak; alanları dışında ise genel lise öğrencileri ile aynı şartlara sahip olacak.
YGS YÜZDE 40 ETKİ EDECEK
YGS ve LYS, lise eğitimini güçlendirmek amacıyla müfredatın tümünü kapsayacak. Ortaöğretimin öne çıkarılması için birinci basamak sınavının ikinciye katkısı yüzde 40 civarında olacak. YGS‘de yer alan dört temel alandaki (MF, TM, TS ve DİL) puan türünün her birinde birden fazla alt puan türü olacak. Matematik, geometri, fizik, kimya ve biyolojinin katsayıları farklılaştırılarak MF1, MF2, gibi; edebiyat, sosyal ve felsefenin katsayılarını değiştirerek TS1, TS2 gibi yaklaşık 10 farklı puan türü oluşturulacak. Böylece fakülteler geometri, sosyal ya da kimya ağırlıklı öğrenci alabilecek. Birinci basamakta 6 puan türü (‘Mat-Fen-Türkçe’, ‘Fen-Mat-Türkçe’, ‘Türkçe-Sosyal-Matematik’, ‘Sosyal-Türkçe-Matematik’, ‘Türkçe-Matematik-Sosyal’ ve ‘Matematik-Türkçe-Fen’) olacak. Her bir alan, puan türlerine en az yüzde 10 etki edecek. Yabancı dil alanında oluşturulan iki puan türünden ilki (YD-1), İngilizce, Almanca, Fransızca; ikincisi (YD-2) ise diğer dillere yerleştirilecek adaylara yönelik olacak. Her alanın puan türlerine en az yüzde 5 katkıda bulunacak.