Katsayı tartışması devam ediyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, YÖK’ün üniversiteye giriş sistemini belirleme yetkisinin kendisinde olduğunu kaydederek yaptığı itirazı reddetti. YÖK dilekçede davanın ülke gerçekleriyle ilgisi olmayan iddialarla açıldığını vurgularken ‘soyut ve yasal dayanaktan yoksun’ değerlendirmesinde bulunmuştu.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 8. Dairesi’nin Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararın yürütmesinin durdurulmasına yaptığı itirazı reddetti. Danıştay 8. Dairesi, İstanbul Barosu’nun açtığı davada, YÖK’ün 21 Temmuz 2009’da katsayı farkını kaldırdığı kararının yürütmesini oybirliğiyle durdurmuştu.
YÖK de 8. Daire’sinden çıkan bu sonuca 2 Aralık’ta itiraz ederek, kararın kaldırılmasını istemişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise YÖK‘ün itirazını jet hızıyla dünkü toplantısında görüştü ve reddetti. Danıştay 8. Dairesi, dava konusu YÖK kararının iptal istemini, daha sonra esastan karara bağlayacak. Danıştay 8. Dairesi İstanbul Barosu’nun açtığı dava sonucunda verdiği yürütmeyi durdurma kararı gerekçesinde, tüm lise öğrencilerinin üniversiteye eşit şartlarda girmesini ‘eşitsizlik’ olarak nitelemişti. Danıştay 8. Dairesi’nin aldığı karar, meslek liseliler, sivil toplum örgütleri ve iş dünyasının tepkisini çekmişti.
Danıştay İdari Dava Daireleri’nden de umduğunu bulamayan YÖK, 17 Aralık’ta yapacağı genel kurul toplantısında konuyu karara bağlayacak. Tasarlanan ‘alternatiflerden’ birinin tercih edileceği toplantıda, ‘meslek liseleri için 4-5 puanlık bir katsayı farkı konulması, ortaöğretim ve okul başarısının ÖSS’ye etkisinin düşürülmesi veya hiç katsayı konulmaması’ gibi alternatifleri masaya yatıracak.
YÖK, 8 Aralık’taki toplantısında da konuyu ele almış, ancak kararını Danıştay’ı beklemek için önümüzdeki haftaya bırakmıştı. 8 Aralık’taki genel kurul sonrasında YÖK, ‘Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı‘nın hesaplanmasındaki 0,3-0,8 şeklindeki farklı katsayı uygulamasına geri dönüşün artık söz konusu olmadığını’ vurgulamıştı. YÖK ayrıca, yerleştirme puanının hesaplanmasına ilişkin alınacak yeni kararlarında da ‘merkezi sınavla ölçülen kişisel başarıyı esas alacağını’ duyurmuştu. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da, Danıştay kararı sonrasında ‘şimdi uygulanan sisteme yakın yeni bir sistem’ getireceklerini açıklamıştı.
KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç: Karar ülke ekonomisini baltalıyor
Meslek liseli öğrenciler, katsayı adaletsizliğinden çektikleri kadar başka bir şeyden bu kadar cefa çekmediler. Ülke ekonomisine de darbe vuran bu gibi kararların bir daha gençleri üzmemesi için YÖK, vaat ettiği B planını devreye sokmalı ve kesin çözüm sunmalıdır.
Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı: Zaten karar önceden verilmişti
Yürütmeyi durdurma kararına yapılan itirazın reddilmesi Danıştay Genel Kurulu‘nun durdurma kararı veren 8. Daire’yle aynı görüşte olduğunu gösteriyor. Esastan görülmemiş bir davanın sonucu da önceden verilmiştir.
ÖZGÜRDER Başkanı Rıdvan Kaya: Hukukçular hukuksuzluk yapıyor
Danıştay, çarpıcı kararlara imza atan bir kurum olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kararlarda bir süreklilik var. Başörtüsü, Kur’an kursları, meslek lisesi kararı açık bir şekilde gösteriyor ki; Danıştay, ideolojik bir tutum içinde kararlar veriyor.
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan: Kabul edilmesini bekliyorduk ama bizim de planlarımız var
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun itirazımızı kabul etmesini bekliyorduk. Şimdi söyleyecek bir şey yok. Ayın 17’sinde açıklayacağız. C planımız var, B planımız var, E’ye kadar gidiyor.
Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç: Bu kararla Danıştay yara aldı
Daha önce yetkinin YÖK’e ait olduğunu belirtmişlerdi. Bugün Danıştay kendi içerisinde çelişkiye düşmüştür. Bu çelişki hukuku değil Danıştay’ı yaralamıştır. Yargı kararlarına saygılı olmakla, kararları benimsemek farklı şeyler. Danıştay kendi içinde bile çelişkili kararlar alıyor. Bu nedenle kendi içerisinde çelişkili kararlar alan Danıştay, kendisini yıpratmaktan öteye gidemiyor.
Mazlumder Başkanı Ahmet Faruk Ünsal: Sorunu Meclis çözmeli
YÖK Başkanı, alternatifleri devreye koymalı. Danıştay önceden zaten bir karar vermiş. Yasanın eksikliği gibi bir gerekçe de yok ortada. Yasanın istismarı söz konusu. Meclis yeni bir düzenleme yaparak sorunu kökünden halletmeli.
Birlik Akademisi Başkanı Hakkı Öznur: Karar, otoriter zihniyetin ürünü
Bu karar, en çok otoriter ve totaliter zihniyete sahip faşist diktatörlük peşinde koşan çevreleri memnun etmiştir. Bu aşamada YÖK, alternatif olarak duyurduğu B planını hayata geçirmelidir.