‘Yeni YÖK’ Taslağında Neler Var?

Eğitim Güncel
Yükseköğretim Kurulu  (YÖK) öğrenci, öğretim üyeleri ve üniversitelerle ilgili önemli düzenlemelere imza atan yasa değişikliği taslağını üniversitelere gönderdi. Üniversiteden atılmayı da ka...
EMOJİLE

Yükseköğretim Kurulu  (YÖK) öğrenci, öğretim üyeleri ve üniversitelerle ilgili önemli düzenlemelere imza atan yasa değişikliği taslağını üniversitelere gönderdi. Üniversiteden atılmayı da kaldıran taslakta yabancı dili başaramayan öğrencilerin başka üniversiteye geçmesine olanak veren düzenleme de yer alıyor. İkinci öğretimde örgün öğretimin yaklaşık 2 katını ödeyerek okuyan öğrencilere de başarılı olmaları halinde kolaylık geliyor. YÖK Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik içeren taslak kanun üniversitelerin görüşüne sunuldu. Taslakta öğrencileri sevindirecek bazı düzenlemelere de gidilirken üniversitelerin elindeki yetkilerin bir kısmının alınması da dikkat çekti. Akşam’ın ulaşığı taslakta şu düzenlemeler yer aldı:

DİL BİLMEYENE ATILMA YOK
Kanunun 49’uncu maddesinde değişiklik öngören taslakta, devrim niteliğinde bir düzenlemeye gidiliyor. Yabancı dilde değitim veren (ODTÜ, Galatasaray, İTÜ gibi) üniversiteleri kazanan öğrenciler yabancı dil sınıfını geçemezlerse aldıkları puanların muadili başka üniversitelere geçebilecek. Mevcut sistemde yabancı dili başaramayan adayların üniversite ile ilişikleri keziliyor. Taslak düzenleme kabul edilirse dil bilmeyen adaylar aldıkları puanların muadili Türkçe eğitim yapan bir bölüme geçiş yapabilecekler.

İKİNCİ ÖĞRETİME İNDİRİM
Kanunun 46
‘ncı maddesinde yapılacak düzenleme ile başarılı ikinci öğretim öğrencileri de daha ucuza eğitim olanağına sahip olacak. Örgün öğretimin iki katını da aşan ciddi ücretlerle okuyan ikinci öğretim öğrencilerinden tüm derslerini başarı ile geçip ilk yüzde 10′a giren öğrenciler normal örgün eğitim ücreti ödeyecek.

YÖK’E YENİ YETKİLER
Ders içerikleri, sınav çeşitleri, ders başına nota katkısı, öğrencilerin programlara ilişkin değerlendirmeleri, başarı notlarının yüzlük harf sistemine dönüştürülmesi, yandal ve çift anadal programlarının uygulanmasına ilişkin kararları ise YÖK verecek.

‘ROBİN HOOD’ YÖK…
Kanunun 55’inci maddesinde yapılan bir düzenleme ile YÖK vakıf üniversite gelirlerinin yüzde 1’ine, devlet üniversitelerinin döner sermaye gelirlerininin yüzde 1’ine ve ÖSYM’nin devreden finansmanının yüzde 25’ine el koyabilecek. Bu paralarla bir ‘Araştırma fonu’ oluşturulacak ve çoğunluğu yeni kurulan üniversitelere araştırma desteği olarak dağıtılacak.

6 yılda bitirilecek
Kanunun 44’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile 4 yıllık bir bölümü bitirme süresi 7 yıldan 6 yıla çekildi. Ancak mevcut kanunda 7 yılda bitiremeyen öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilirken taslak ile öğrencilere ücretle ders alma hakkı tanındı. Mevcut kanunda öğrencilere ‘beş derse kadar’ sınav hakkı tanınıyor. Taslak kanunda ise 6 yılda üniversiteyi tamamlayamayan öğrenciler derslere kayıt yaptırmak şartı ile derslerini verebilecekler. Bu dersler için alınacak ücret yüzde 50 fazla olacak.