Yeni eğitim sistemi: Matematik seçmeli mi oldu? Bakandan cevap geldi

Eğitim Güncel
Türkiye, yeni bir eğitim modelini denemeye hazırlanıyor. Detaylarını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk‘un duyurduğu yeni eğitim modeli, kmauoyuna tanıtılmasından kısa süre sonra siyasi tartış...
EMOJİLE

Türkiye, yeni bir eğitim modelini denemeye hazırlanıyor. Detaylarını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk‘un duyurduğu yeni eğitim modeli, kmauoyuna tanıtılmasından kısa süre sonra siyasi tartışmalara yol açtı. Giderek dezenformasyon aracı haline gelen sosyal medyada din dersinin zorunlu olacağı, matematik dersinin ise seçmeli olacağı yönünde söylemler ortaya atıldı. Konuya ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar ise matematiğin değil “düzeyinin” seçileceğini vurguluyor.

Yeni ortaöğretim modeli, tartışmaların gölgesinde eğitimden çok siyasetin gündemine girdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un orta öğretimdeki yeni eğitim metodunu ortaya koyduğu model, açıklandığı andan itibaren tartışmalara yol açtı.

Yeni modelde, din dersinin zorunlu olduğu, buna karşın matematiğin seçmeli ders haline geldiği öne sürüldü.

MATEMATİK SEÇMELİ DERS Mİ OLUYOR?

Tartışmaların kaynağı, bütün sınıflarda ortak ders sayısının sadece iki olduğu bilgisinden çıkıyor. İddiaya göre; Türk Dili ve Edebiyatı ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri dışında ortak ders yok. Bu bilgi nedeniyle, matematik dahil, birçok temel dersin seçmeli olduğuna yönelik bir algı ortaya çıktı.

Independent Türkçe’nin danıştığı uzmanlar, bunun büyük bir yanlış anlama olduğunu belirtiyor.

Eğitim uzmanlarının aktarımına göre yeni sistemin temel felsefesi, öğrencilerin lisedeki ders seçimlerini üniversite tercihlerine göre şekillendirebilmesine dayanıyor.

İddiaların aksine, matematik tüm sınıflarda zorunlu ancak öğrenci alacağı matematiğin seviyesini kendi tercihine göre seçecek. İsteyen ileri düzey matematik alacak, isteyen uygulamalı matematik.

Kariyer Planlama Danışmanı Nazik Kösegil, “Üniversitede psikoloji eğitimi almak isteyen bir öğrenci uygulamalı matematik dersini tercih edecek, üniversitede mühendislik ve benzeri alanları tercih etmeyi planlayan öğrenci ise ileri düzey matematik görecek. Yani her sınıfta matematik alacak ama bunun düzeyini kendisi seçecek” dedi.

Yeni modele göre matematik, 9. sınıfta zorunlu. 10. sınıftan itibaren ise ikiye ayrılıyor. İsteyen öğrenci ileri düzey, isteyen öğrenci de uygulamalı matematik dersi alıyor.

Öğrenciyi, üniversite tercihine göre ders seçmeye teşvik etmeyi hedefleyen yeni model bu haliyle matematiğin değil, matematiğin düzeyinin seçmeli olduğu bir model.

Yeni modelde düzeyi öğrenci tarafından belirlenen tek ders de matematik değil. Liseliler, tıpkı matematik gibi, kimya, fizik, biyoloji, çevre bilimleri ve psikoloji gibi derslerde de kendi kariyer planına göre bir düzeyi tercih edecek.

Bu tercihler, 12. sınıfa geldiğinde daha belirgin ve daha kesinleşmiş olacak. Mesela, 12. sınıf öğrencileri matematikte “finansal matematik”, “veri analizi ve optimizasyon” ve “matematik uygulamaları 4” derslerinden birini seçecek. Elbette yine üniversitede tercih edeceği bölüme göre bir tercih yapacak.

BAKAN SELÇUK: MATEMATİK SEÇMELİ DEĞİL

Öte yandan konuyla ilgili televizyon programcısı Cem Seyman, Bakan Ziya Selçuk’un kendisine ulaşarak şu bilgiyi verdiğini aktardı:

 

“Biraz önce Milli Eğitim Bakanımız sayın @ziyaselcuk hocam beni bilgilendirdi. Matematik seçmeli ders değil. Sosyal bilimci de olsa en temel alan matematik almak zorundaymış. Önümüzdeki aylarda ülke çapında matematik kampanyası da başlıyormuş. Hepinizi bilgilendirmek istedim.”

 

Milli Gazete

“Biraz önce Milli Eğitim Bakanımız sayın @ziyaselcuk hocam beni bilgilendirdi. Matematik seçmeli ders değil. Sosyal bilimci de olsa en temel alan matematik almak zorundaymış. Önümüzdeki aylarda ülke çapında matematik kampanyası da başlıyormuş. Hepinizi bilgilendirmek istedim.”