Yargı ‘Satürn’ ile hızlanacak

Eğitim Güncel
Türk yargısında tartışılan konuların başında uzun süren davalar geliyor. Konuyu gündemine alan Adalet Bakanlığı, ‘Satürn’ adı altında çalışma başlattı. Pilot adliyelerde uygulanmaya başlay...
EMOJİLE

Türk yargısında tartışılan konuların başında uzun süren davalar geliyor. Konuyu gündemine alan Adalet Bakanlığı, ‘Satürn’ adı altında çalışma başlattı. Pilot adliyelerde uygulanmaya başlayan ‘Satürn’ ile mahkemeler ideal yargılama sürelerini belirleyip vatandaşlara bunu taahhüt ediyor. Bu mahkemelerdeki ortalama yargılama süreleri mahkeme duvarlarına asılıyor ve tebligatlarla birlikte taraflara gönderiliyor.

Birçok ülke tarafından adalet hizmetlerinin kalitesini artırmak için kullanılan farklı yaklaşım ve disiplinler bulunuyor. Bu yaklaşımlardan birisi de ‘adli zaman yönetimi.’ Zaman yönetimi esas olarak zihniyet ve yaklaşım değişikliğini gerektiriyor.

Zaman yönetiminin uygulanması suretiyle sistemde gerçekleşecek değişiklikler, yargısal süreçlerin hızlanması yanında vatandaşlar için öngörülebilir ve kabul edilebilir bir süreyi içeren yargılama sistemine erişme imkanını sağlayacak.

Zaman yönetimi gerek genel gerekse her bir dosyaya ilişkin zaman taahhüdünü gerektiriyor. Sadece planlama ve taahhütte bulunmadan ibaret olmayan zaman yönetimi enstrümanları, sorunlu alanlara müdahaleyi de öngörüyor.

Geciken yargılamalar için öngörülen ve kurulacak uyarı sistemi de genel ve özel düzeyde olacak. Bu yöntemle aksayan yönlerin dosya, mahkeme, yargı çevresi ya da ülke geneli için tüm yönleriyle ortaya konulması ve çözümler üretilmesi mümkün oluyor.

HER BİR DAVA BAKIMINDAN AZAMİ SÜRELER BELİRLENDİ

Yargıda zaman yönetiminin tüm yönleriyle ele alındığı ilk çalışma Avrupa Konseyi Adaletin Etkinliği Komisyonu (CEPEJ) tarafından gerçekleştirildi. CEPEJ tarafından zaman yönetimi konusunda uygulanabilir tavsiyeler oluşturuldu. Türkiye ise 2013 yılı itibariyle Avrupa Konseyinin ‘Satürn’ adı altındaki bu çalışmasına katıldı.

Tavsiyeler pilot adliyelerde uygulanmaya başlandı. Bu adliyelerdeki mahkemeler, ideal yargılama sürelerini belirleyip vatandaşlara taahhüt eder hale geldi. Bu mahkemelerdeki ortalama yargılama süreleri mahkeme duvarlarına asılıyor ve tebligatlarla birlikte taraflara gönderiliyor. Öte yandan Adalet Bakanlığı tarafından2013 yılında ‘Satürn’ çalışmasından bağımsız olarak ülke genelinde hukuk yargılamalarında ideal yargılama sürelerine ilişkin bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada, mevzuat ve uygulama beraber değerlendirilerek her bir dava bakımından azami süreler belirlendi. Tüm bu çalışmaların tamamlanması ile birlikte, yargılama süresi uzayan davalara özgü önlemler alınmasını içeren sistem kurulmuş olacak.

yazete