Work and Travel’la Kölelik

Eğitim Güncel
Bir siyahın Afrika’dan ABD’ye köle olarak getirilişini anlatan öykünün kahramanı Kunta Kinte, Türklerde köle gibi çalışmayı sembolize etti… Deyim ‘Gez-Çalış’la ABD’...
EMOJİLE

Bir siyahın Afrika’dan ABD’ye köle olarak getirilişini anlatan öykünün kahramanı Kunta Kinte, Türklerde köle gibi çalışmayı sembolize etti… Deyim ‘Gez-Çalış’la ABD’ye gidenler için kullanılıyor. Öyle ki biri akıl hastanesine düşecek kadar hastalanmış.

Türk halkını tek kanallı yıllarında ekrana kilitleyen Kökler dizisinin baş kahramanıydı Kunta Kinte… Afrika’da kendi halinde bir avcı iken ABD’de köle yapılmış ve hayatı boyunca köleliğe karşı mücadele eden karakter olarak hatırlandı. Türkiye’de hâlâ Kunta Kinte, köle gibi çalışma ve Afrikalıları anlatmanın en genel ifadesi. Bugünlerde bu deyime uyan bir kesimden bahsediliyor: ABD’ye gez-çalış (work and travel) adlı programlarla giden Türk gençler… Türkiye’den büyük umutlarla bu programlara dahil olan gençlerden bazıları köle gibi çalıştırıldığı için Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’na (TADF) sığınmak zorunda kalmış. Alaska’da köle gibi çalıştırılan bir öğrencinin akıl hastanesine kaldırıldığı habere konu edilen örnekler arasında…

ALASKA’NIN KÖLELERİ
Habere göre, ABD’nin Alaska eyaletinde balıkçılık firmasında köle gibi çalıştığını söyleyen Soner Özmeşe’de yetkililere şu e-postayı yazdı: "2007’de ve bu yıl olmak üzere 2 kere bu programa dahil oldum. İlkinde Ohio’da fuar işinde çalıştım, orada eğlenceli zamanlar geçirdim, pek para kazanamadım. Bu yıl dil okuluna gidecek parayı kazanmak için Alaska’yı tercih ettim. Fakat burada yaşadıklarımız dram. Temmuzda balık sezonunun açılması ile sabah 5.00’te işe başlayıp akşam 16.00-17.00 gibi bırakıyoruz. Yavaş çalıştığımızı düşünen müdürlerin kötü sözleri de yorgunluğun tuzu biberi… Bizimle gelen bir Türk arkadaşımız yorgunluğa ve kötü muameleye dayanamadı, ruhsal sorunları oluştu. Bir arkadaşımızın refakatinde akıl hastanesine yatırıldı. Şizofrenik paranoya teşhisi kondu. Çok zor koşullarda Türkiye’ye gönderdik. Karşılaştığımız manzara tam bir köle pazarı."

‘OTUZ ÖĞRENCİYİ KURTARDIK’
TADF Başkanı Kaya Boztepe, Work and Travel mağduru öğrencileri tespit etmek için yaptıkları çağrıya sokakta kalan, işsiz ve köle gibi çalıştırılan öğrencilerden yüzlerce ihbar mektubu geldiğini söylüyor. Federasyon mahsur kalan 30 kadar öğrenciyi New York’ta çeşitli ailelerin yanına yerleştirdiğini açıkladı. "Türk öğrencilere ABD’de 21’inci yüzyılda köle muamelesi yapılıyor, Kunta Kinte gibi çalıştırılıyorlar" diyen Boztepe ABD’de yaşayan Türklere çağrıda yardım çağrısı yaptı.

ORMANLIK BİR ARAZİ ORTASINDA BIRAKILMIŞ
Bengü Durgun yurt yerine ormanlık bir arazinin ortasına bırakılan arkadaşı için TADF’ye şunları yazdı: "Bu programla gelen Aybüke ile iletişime geçtim. İstanbul Taksim’deki bir şirket aracılığıyla buraya getirilen Aybüke, Boston’da 1 saat bekletildikten sonra ki havaalanında kimse karşılamamış. Danışmanlık firması öğrenci yurduna yerleştirileceğini söylemiş, ancak ormanlık bir arazinin ortasında bir yere yerleştirmiş. Bahaneleri de ‘yurtta yer yoktu’ olmuş. Çalışacağı yeri bir restoran olarak söylemişler ancak geldiği yer kocaman bir park ve hava güzelken hizmet veren bir yermiş. Kendisinin bir ihtiyacı var mı diye sorduğumda Türkiye’ye dönüş biletimi öne aldırmak istiyorum çünkü burada olan diğer 2 Türk arkadaşım da aynı şekilde mağdur ve ‘biletlerini öne aldırdılar’ dedi."

2 HAFTADIR BURADAYIM VE MAĞDUR OLDUM
Mağdur öğrenci Samet Yiğit de yardım isteyenlerden… Yiğit, TADF başkanı Boztepe’ye gönderdiği mesajda şunları söylüyor: "Merhabalar. 2 haftadır Amerika’dayım. Buraya Work and Travel’la geldim ve mağdurum bana yardım edin. Şu an Washington’dayım." Mağdurların internet forumlarında da dertleştikleri gözleniyor. Eleştiriler ağırlıkla ilgisizlikle suçlanan danışmanlık şirketleri. Ancak kendisinin mutlu olduğu ve bu eleştirilerin fazla olduğuna yönelik yorumlarına da forumlarda rastlanıyor.