Bakan Dinçer şunları söyledi:
2012-2013 eğitim ve öğretim yılının hayırlara vesile olmasını istiyorum. Yeni bir sistemle başlıyoruz. Bu sistemin üzerinden kurguladığımız büyük hayallerimiz ve umutlarımız var. Dersanelerin kaldırılması ile ilgili şu an bir şey söylemek zor. Çalışmalar tamamlandığında konuşabiliriz. Henüz bu konuda çok somut bir adım atılmış değil. Bizim amacımız bütün eğitim okullarda verilsin. Orta öğretim düzeyinde verilen takviye eğitimi de çok doğru bulmuyoruz.
"Çocuklarımıza 1 yıl daha kazandırmak istiyoruz"
66 aylık eğitime çok erken geçildiği düşüncesini çok doğru bulmuyorum. Zaten bu öğrencileri yüzde 70’i zaten bir önceki yılda okul öncesi sğitim almışlardı. Buradan bakınca Türkiye’nin bu karara hazırlıklı olduğunu görüyoruz, acele verilmiş bir karar olarak yorumlayamayız. Biz çocuklarımıza 1 yıl daha kazandırmak istiyoruz. Bütün dünyada eğilim bu yönde. Çocuklarımıza okul öncesi eğitimi zorunlu hale getiremedik. Birçok ülke daha erken yaşta çocukları eğitime almak için çalışıyor.
"Velilerimizin tedirgin olmasını gerektiren bir durum yok"
Biz bir takım istatiki bilgileri de yayınlarız. 2 milyon 300 bin çocuğun okula başlayacağı çok şaşırtıcı ve yanıltıcı bir rakam. 1 milyon 600 bin öğrenci bu yıl okula başlıyor. Bunlardan 500 bini 66 aylık olanlar. Çocuklarımız için bu yıl okula devam edemez diye verilen rapor o çocuğun zihni veya fiziki bir problemi olduğunu göstermez. Velilerimizin tedirgin olmasını gerektiren bir durum yok. Çocuğunu 1. sınıfa göndermekte endişe duyan bir veli varsa boşuna tedirgin olmasın, o çocuk 1. saınıfa başlamazsa,
"Birikmişmiş bir derslik sıkıntısı var"
11 ilimizde derslik sıkıntımız yüksek. Birçok yeni derslik kazandık.Mesela Ankara’ya bu yıl 190 bin göç oldu ve yine İstanbul’da da aynı bu nedenle göç dolayısıyla derslik yetiştirmekte güçlük çekiyoruz. Geçen yıl 22 binden biraz daha fazla derslik kazandırdık. Ama birikmişmiş bir derslik sıkıntısı var. 170 bin dersliğe ihtiyacımız var. Bunu da kiralama yöntemi ve özel hizmetle karşılamaya çalışacağız. Hergün 1 saat daha fazla ders saati olacak.
"Eğitim 1 saat daha fazla olacak"
Eğitim artık 1 saat daha fazla olacak. 8 saatlik seçimlik ders alacaklar. Çocuklarımızın resim, müzik, dini bilgiler almasını sağlayacağız. Çocuklarımızın küresel dünyayla eşdeğer eğitim almasını sağlıyoruz. 43 ülkenin eğitim sistemini mukayese ettiğimizde çocuklarımız 670 saat daha az ders alıyor.
"Seçimlik dersler için süre verdik"
12 Eylül’e kadar seçimlik dersler için çocuklarımıza süre verdik. İster velerinden bilişim üzerinden ister veliler okula gelerek bu seçimi yapacak. Seçimler yapılmadan hangi tür öğretmene ihtiyacımız olacağını bilmemiz imkansız. En az 12 öğrencinin tercih ettiği dersi açmak için çaba göstereceğiz. Bu yıl bazı sorunları yaşamamız pek tabii.
"Atamalar yılda sadece 1 kez yapılacak"
Biz okullar açılmadan atama ve yer değiştimelelerle ilgili sorunları çözeceğiz. Artık yılda 1 kere atama ve yer değiştirme yapacağız ve bunu da ağustos ayında gerçekleştireceğiz. Bu yıl eksik kalan kadro olursa diğer kadrolardan kaydırma yaparak o boşlukları kapatacağız. Atama talep eden birkaç kişi değil 158 bin sadece eş değiştirme dolayısıyla 28 bin öğretmen başvurdu. Ama bu yıl çok farlı bir durum yaşıyoruz ve anlayış bekliyoruz. Yeni atamalarla öğretmenlik kadroları yüzde 80’in üzerinde ve dolayısıyla atamaları rahat yapamıyoruz. Şu an 33 binin üzerinde norm kadro var elimizde. İlde fazla kadro varken ilçemizde ise kadro açıkları var. Bu norm kadroların yıllık maaliyeti 1 milyar 100 milyonliradan daha fazla. Biz eğitim camiaası olarak daha rasyonel olmalıyız. Öğretmenlerimizin taleplerini gerçekleştirmek için maksimum şekilde çalışıyoruz.
"ÖSYM çok ciddi değişiklikler yapıyor"
Ben şunu söylemeliyim. Kraşı karşıya kaldığımız birçok sorun değişim yıllarına denk geliyor. Şu anda ÖSYM çok ciddi değişiklikler yapıyor. Ama burada beklenmeyen hatalar ve sorunlar da ortaya çıkıyor. Eminim ki ÖSYM bu değişimi gerçekleştirdiğinde çok daha iyi adil ve iyi sınavlar yapacak duruma gelecek.
Habertürk