Üniversiteye giriş sınavı kökten değişiyor

Eğitim Güncel
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, Milli Eğitim Bakanlığı ile yeni bir sınav sistemi üzerinde çalıştıklarını, bu kapsamda da sınavı zamana yayıp, adayları daha fazla sınava...
EMOJİLE

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, Milli Eğitim Bakanlığı ile yeni bir sınav sistemi üzerinde çalıştıklarını, bu kapsamda da sınavı zamana yayıp, adayları daha fazla sınava dahil edip, hem sınav stresini hem de sınavın daha rahat bir ortamda yapılmasını istediklerini söyledi.

ÖSYM Adana Sınav Merkezi’ndeki devir-teslim törenine katılmak üzere Adana’ya gelen Demir, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Senatosu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ankara, İstanbul ve İzmir’den sonra en fazla adayın üniversite sınavına girdiği kentlerin başında Adana’nın geldiğini vurgulayan Ali Demir, 27 yıldan bu yana ÖSYM Adana Sınav Merkezi Temsilciliği görevini üstlenen Prof. Dr. Halis Arıoğlu ile kentte bugüne kadar herhangi bir sorun ya da sıkıntıyla karşılaşmadıkları gibi Arıoğlu’nun deneyim ve tecrübelerinden de her zaman faydalandıklarını anlattı. Demir, "Bir görev değişimi ile birlikte hizmet bayrağını ÇÜ Ziraat Fakültesi Zeotekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu’ya devrediyoruz. Hasan Hocamız, bu görevi Sayın Arıoğlu’nun da desteğiyle en iyi şekilde yürütecektir. Buna yürekten inanıyoruz" dedi.

"SINAVLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN YENİ BİNALAR OLUŞTURACAĞIZ"

Yapılan yasal düzenlemelerin ardından ÖSYM’nin ‘özerk’ bir yapıya kavuşturulduğunu hatırlatan Demir, yasa kapsamında kurum olarak yönetmelikler hazırladıklarını, buna bağlı olarak ÖSYM Sınav Merkezi yöneticiliği yerine ‘sınav koordinatörlükleri’ oluşturulacağını açıkladı. Demir, "Bu kapsamda üniversite rektörlükleri ile işbirliği yapacağız. Üniversite sınavını daha güvenli yapabilme adına hem binalarımız, hem başvuru merkezlerimiz hem de sınavların yapılacağı binalarımızı oluşturmayı planlıyoruz. Bunu da bir başlangıç olarak kabul ediyoruz. Böylesi bir işbirliğine ilk olarak ÇÜ ile başlayıp, diğer üniversitelerimizle bunu sürdürebiliriz. Üniversitelerimiz ile yapacağımız işbirliği ile Türkiye’nin sınavlarını yapmak durumundayız" ifadesini kullandı.

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE ORTAK BİR ÇALIŞMA İÇİNDEYİZ"

ÖSYM’nin merkezi sınavları yapan bir kuruluş olduğunu hatırlatan Demir, söz konusu sınavları Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) talimatları doğrultusunda gerçekleştirdiklerini, bunu yaparken de üniversitelerle koordineli çalıştıklarını dile getirdi. "Biz sınavları sadece uygulayıcı olarak gerçekleştiriyoruz" diyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sınav sistemi konusunda bunun tek aşamalı mı, yoksa iki aşamayı veya üç aşamalı olup olmayacağını tamamen YÖK belirliyor. Bize verdikleri kılavuzlarla da sınavın nasıl yapılması gerektiğini tanımlıyor. Biz, sınavları istenilen bilgi düzeyini ölçecek ve istenilen niteliklerdeki adayların seçilmesini sağlayacak soruları hazırlayıp, bunun fiili olarak uygulanmasını sağlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Sayın Milli Eğitim Bakanımızın sınavın uygulanış şekli ile ilgili olarak bir yorumu oldu. Bu, birlikte tasarladığımız bir çalışmaydı."

"YENİ BİR SINAV SİSTEMİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

 Her yıl yaklaşık bir milyon 800 bin adayın katılımıyla gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) adayların tüm bilgilerini sadece 160 dakikada ölçen bir sınav olarak öne çıktığını kaydeden Demir, bunun da ciddi bir sorun ve sıkıntıya neden olduğu yorumunda bulundu. Demir, "Bunu zamana yayıp, adayları birden daha fazla sınava dahil edecek bir sistem üzerinde duruyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki günlerde bunun detaylarını kamuoyu ile paylaşacağız. Ama bu kısa sürede gerçekleşecek bir olay değil, bunun için altyapı gerekiyor. Sistemi tamamen tasarlayıp, pilot çalışmalarını yaptıktan sonra bunu hayata geçirmemiz şart. Özellikle sınavın stresini azaltıp, daha rahat bir ortamda gerçekleşmesini sağlayacak bir çalışma içindeyiz" diye konuştu.

"ORTADA BİR İHTİYAÇ VARSA BUNU KARŞILAYACAK KURUM DA OLUR”

Dershanelerin kapatılıp, üniversiteye giriş sınavının kapatılacağı yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine Demir, "Dershaneler, tamamen sınavın işleyişi ile ilgili bir konu. Eğer ortada bir ihtiyaç varsa bunu karşılayacak kurumlar da mutlaka olacaktır. Bildiğiniz gibi dershaneler de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir eğitim kurumu. Sınav uygulamaları içinde onların da ne söyleyeceğini hep birlikte göreceğiz” yorumunda bulundu.

Konuşmaların ardından ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, ilk defa Yaşar Kemal’in fahri doktora unvanı almasının ardından kendisine sunulan ve sadece özel kişilere takdim edilen, üzerinde Adana’nın tarihi simgelerinin bulunduğu çiniyi Ali Demir’e takdim etti.

AA