Ulaştırma Bakanı Yıldırım, üniversitelerin teknoparklar için yüksek kira istemelerini “Esnaf olsan Tahtakale’de günübirlik ne gelecek, ona bakarsın. Maslak’ta plaza katlarını verir gibi anlayış bizi bir yere götürmez” sözleriyle eleştirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, üniversitelerin bünyelerindeki teknoparklar için yüksek kira istemelerini eleştirdi.
Yıldırım, üniversitelerin yüksek kira istekleri nedeniyle teknolojik araştırmaların yeterince gelişemediğini belirtirken, “Esnaf olsan Tahtakale’de günübirlik gelecek ne ona bakarsın. Maslak’ta plaza katlarını verir gibi anlayış bizi bir yere götürmez” dedi.
Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Dördüncü Nesil Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi imza töreninde konuşan Yıldırım, Türkiye’nin teknojik ürün geliştirmede Afrika seviyesinden Avrupa’nın gelişmiş ülkeleri arasına girmeyi başardığını belirtti. Teknolojik ürünler için 15 milyar dolara yakın ithalat yapıldığını aktaran Ylıdırım, ”Gün bugündür. Teknoloji değeri yüksek, akıl terine dayanan yerli ürünleri ülkemize kazandıracağız. Artık zamanımız çok yok. Bu çıkışı ya bugün yaparız ya da hiç yapamayız. Bunun için mazerete sığınmaya gerek yok. “ dedi.
Bakan Yıldırım, geçen yıl Türkiye’nin telefona 4 milyar lira para ödediğini belirterek, ”Kusura bakmayın kimin parasını ödüyoruz. Kimseyi zengin etmeye niyetimiz yok. Bu ülkeden bu kadar para kazanıyorsa gelecek buraya tesislerini kuracak, mühendislerini istihdam edecek 4 milyarlık işin yüzde 20’sini burada yapacak. Yağma yok, nimet külfet dengesinin temin edilmesi lazım. hep alma ağacının altında oturmaktan vazgeçmemiz lazım” açıklamasını yaptı.
Konuşmasında üniversitelerin bünyelerindeki teknoparkları gelir kapısı olarak görmeye başladıklarını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, bu tutumu sergileyen üniversiteleri uyardı. Yıldırım, şöyle konuştu:
“Burası bir kiralama yeri değildir. Burada akıl ürünlerinin geliştirilmesi lazım. ‘Efendim metrekaresi şu kadar, metrekaresi bu kadar…’Sanki Maslak’da bir plazanın katlarını kiraya verir gibi bir anlayış burada bizi bir yere götürmez. Böyle devam ederlerse bu sistemi değiştiririz ve bunun kararını da veririm. Üniversiteler dışında da aynı imkanları sağlayacağız. Böyle yağma yok! Bir imtiyaz, imkan veriyorsunuz hemen ‘ısa günün karına’ bakıyor millet. Ayıptır! Afedersin amacı unutuyoruz araçlarla oynamaya başlıyoruz. Buna hakkımız yok. Esnaf olsan Tahtakale’de günübirlik ne gelecek ona bakarsın ama siz, yıllara, nesillere hitap edecek ürünleri üretecek merkezleri kuruyorsunuz.”
AA