Üniversite tercihinin 9 püf noktası

Eğitim Güncel
“Ne okuyayım?” sorusu zor ve kişinin geleceğini belirleyecek temel sorudur. Burada son karar sizindir. Birgün’ün haberine göre kararınızı verirken dikkate alabileceğiniz hususlar şu öncelik sırasında ...
EMOJİLE

“Ne okuyayım?” sorusu zor ve kişinin geleceğini belirleyecek temel sorudur. Burada son karar sizindir. Birgün’ün haberine göre kararınızı verirken dikkate alabileceğiniz hususlar şu öncelik sırasında olabilir:

1. Program

Okumak istediğiniz program çok önemli olup ileride ne olacağınızı, nasıl bir hayat yaşayacağınızı doğrudan belirleyecektir. Program tercihinde ‘yetenek’ ve ‘ilginiz’ esas olmakla birlikte, yetenek puan türünde gösterdiğiniz başarı ile sınırlı kalmakta, çoğu kez ilgi öne geçmektedir. Yetenekten daha çok diplomanın maddi getirisine (çoğu kez ‘iş garantisi’ ve ‘getireceği kazanca’) bakılmaktadır.

2. Bölüm

Tercih edeceğiniz bölümün (fakültenin, yüksekokulun) niteliği, kadrosu, çift alan, Erasmus-Farabi olanakları, insani ilişkileri göz önünde bulundurulmalıdır.

3. Üniversite

Tercih edeceğiniz üniversitenin niteliği önemlidir. Devlet üniversitelerinde kalite, vakıf-özel üniversitelerde hem kalite, hem de burs koşullarının çok iyi araştırılması gerekir, yurtdışında ve Kuzey Kıbrıs üniversitelerinde yurt-konut oldukça maliyetlidir.

4. Şehir

Şehrin endüstriyel düzeyi, dünyaya açıklığı, sosyokültürel olanakları, çeşitliliği önemlidir. Bulunduğunuz şehirden farklı bir şehir deneyim açısından geliştiricidir.

5. Ailenin ekonomik durumu

Aile çok yoksulsa veya eğitim maliyetleri aileye aşırı yük getirecekse, ailenin bulunduğu şehirde kalmak daha ekonomiktir.

6. Ek kontenjanlar-Ek yerleştirme

Puanı sınırda olanlar, iyi hesaplamak kaydıyla ek yerleştirmeleri de bekleyebilir. Yerleşenler yeni açılan kontenjanlara başvuramıyor, bu bir fırsat sağlıyor; ancak ilk yerleştirmede ilan edilip taban puanı oluşan 3-4 yıllıklarda taban puan şartı var, ek yerleştirmede bazen yerleştirme puanı 1-2 puan da artabiliyor.

7. İlk yıl tercih

İkinci yıla ertelemek, beklemek çoğu kez daha iyi bir sonuç vermiyor.

8. Açıköğretim Fakültesi (AÖF)

AÖF yüz yüze öğretime denk tutulmamalıdır. Farklı olanağınız yoksa veya hem çalışıp hem de okumak istiyorsanız tercih edilebilir. İkinci üniversite olarak iyi bir fırsattır.

9. Yurtdışı

Gençlerin ve ailelerin olanak ve isteğine bağlı olarak araştırılabilir. İleride, fakülte sonrası daha anlamlı olabilir.