Üniversite Okuyup Ortada Kaldılar

Eğitim Güncel
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Azerbaycan Teknik Üniversitesi‘nde bilgisayar mühendisliği okuyan 29 Türk öğrenciye Türkiye’de olmayan bir bölümün denkliğini verdi. Hiçbir sektörde iş bulamaya...
EMOJİLE

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Azerbaycan Teknik Üniversitesi‘nde bilgisayar mühendisliği okuyan 29 Türk öğrenciye Türkiye’de olmayan bir bölümün denkliğini verdi. Hiçbir sektörde iş bulamayan gençler, mağduriyet giderilmezse dava açacak.

Türkiye’nin değişik illerinden 29 öğrenci, 2004 yılında ÖSS kılavuzunda yer alan Azerbaycan Teknik Üniversitesi‘ni tercih etti. 5 yıl boyunca bilgisayar mühendisliği eğitimi alan gençler, okulu bitirip Türkiye’ye döndü. YÖK, mezunların denklik belgelerine Türkiye’de henüz olmayan ‘bilgisayar ve hesaplama teknolojileri’ yazdı. Oysa onlardan bir yıl önce mezun olanların diploma denklik belgelerinde bilgisayar mühendisliği yazıyordu.

Özel sektörde iş arayan öğrenciler, müracaatta bulundukları işletmelere bilgisayar mühendisi olduklarını bir türlü anlatamıyor. Bazı öğrenciler ise KPSS’ye hazırlanıyor. Ancak kamuda ‘bilgisayar ve hesaplama teknolojileri’ diye bir uzmanlık alanı bulunmaması onları kara kara düşündürüyor. Mağdurlardan Reşat Şatır, YÖK‘e itiraz dilekçesi yazdıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirtiyor.

Ayhan Atalay, dayısının da aynı üniversitenin aynı bölümünden bir yıl önce mezun olduğunu anlatarak, "Bizden bir yıl önce mezun olanların denklik belgesinde bilgisayar mezunu yazıyor. YÖK bize, ‘Türkiye’de 6 ders var. Onları görmeniz lazım’ diyor. Biz o dersleri zaten gördük." diyor. Reşat Şatır’ın babası Mustafa Şatır, YÖK‘ün, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’ndeki ‘enerji bölümü’nü bitirdikten sonra isim değişikliği sebebiyle zor durumda kalan öğrencilere yardımcı olacağını açıkladığına dikkat çekiyor.

YÖK yetkilileri ise Azerbaycan‘daki üniversitenin, bilgisayar mühendisliği bölümünün adını ve ders saatlerini değiştirdiği için sorun yaşandığını kaydediyor. Sorunun çözümü için gayret gösterdiklerini belirten yetkililer, öğrencilerden sabırlı olmalarını istiyor.