Umut Çileye Döndü!

Eğitim Güncel
YÖK her ilde bir üniversite kuracağını söylemişti. Kulağa gayet hoş gelen bu proje pek çok genci de hem sevindirmiş hem de umutlandırmıştı. Üniversite sayısı arttıkça üniversiteli olma şansı da o oran...
EMOJİLE

YÖK her ilde bir üniversite kuracağını söylemişti. Kulağa gayet hoş gelen bu proje pek çok genci de hem sevindirmiş hem de umutlandırmıştı. Üniversite sayısı arttıkça üniversiteli olma şansı da o oranda artıyordu çünkü. Tabi yeni üniversitelerin yapılacağı illerde bu durumdan gerek ekonomik gerekse kültürel açıdan pay alacaklarını düşünüyorlardı. Her şey güzel ve umut vericiydi. Ancak YÖK işi oldu bittiye getirdi ve beraberinde de pek çok problem ortaya çıktı. Durum o ki,  Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bu yıl kurulan üniversitelerde büyük sıkıntı yaşanıyor. Çoğu üniversitede ya profesör yok ya da doçent.

Yeni açılan üniversitelere öğrencilerin ilgi göstermesi işi daha da zor hale getirdi. Bu yıl eğitime başlayan Nevşehir Üniversitesi 2 bine yakın tercih aldı.  

Hakkari’yi tercih ettiler Çukurova’da okuyacaklar

Hakkari Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanan öğrencilerin tamamı bu üniversitelerde akademik kadro yetersizliği nedeniyle Çukurova Üniversitesi’nde öğrenim görecek.

Batman Üniversitesi’ne 2 yıl rektör atanmaması nedeniyle bütçe toplantısına kimse katılmayınca sıfır bütçe ayrılmış. Yeni atanan rektör Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam büyük çabalar sonucunda üniversiteye kaynak sağlayabilmiş.

İşte yeni açılan üniversitelerin içler acısı durumu;

 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ

Üniversitede 5 profesör 3 doçent var. Kimya, Sanat Tarihi, Türkçe Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği bölümlerinde profesör yok.

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ

Üniversitede 2 profesör var, doçent yok. Sınıf Öğretmenliği, Din kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği gibi bölümlerde profesör ve doçent yok. Üniversitenin rektör yardımcısı olarak da görev yapan Prof. Dr. Abdülhalik Karabulut’un kadrosu da Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nde.

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ

172 akademisyenin görev yaptığı üniversitede sadece 5 profesör ve 4 doçent var. Fizik, Matematik, Biyoloji, İşletme, Kamu Yönetimi, Elektirik ve Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği bölümlerinde profesör yok.

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ

Üniversitede tek profesör ise Rektör Prof.Dr. Ramazan Korkmaz. Doçent ve yardımcı doçent kadroları boş. 14 öğretim üyesi görev yapıyor.

BATMAN ÜNİVERSİTESİ

Üniversitede 3 profesör görev yapıyor, doçent yok. Bu yıl sadece makine mühendislği ve otomotiv öğretmenliği bölümlerine öğrenci aldı.

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ

Üniversitenin tek profesörü Rektör Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu Rektör aynı zamanda profesör ve doçent bulunmayan Eğitim Fakültesi’nin dekanlık görevini de sürdürüyor.

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ

2 profesör, 17 yardımcı doçentin görev yaptığı üniversitede doçent yok.

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ

Üniversitenin Oxford’lu Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli tek profesör olarak görev yaparken daha önce beraber çalıştığı bir profesörü ikna ederek üniversiteye kazandırdı. Üniversitede doçent bulunmazken 2 yardımcı doçent bulunuyor.

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ

2 profesörün bulunduğu üniversitede doçent ve yardımcı doçent kadroları boş durumda.

Üniversitenin 4 yıllık sadece ilahiyat ve ziraat fakülteleri bulunuyor. Mühendislik Fakültesi’ne ise hazır olmadığı için öğrenci alınmıyor.

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

Bir profesör ve 11 yardımcı doçent var. Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç dışında fen-edebiyat fakültesi dekanlığını yürüten Prof. Dr. Teoman Duralı, İstanbul Üniversitesi’nde kadrolu görev yapıyor. Üniversitenin teknik eğitim fakültesi dekanı Prof. Dr. İsmail Ekmekçi’de Marmara Üniversitesi’nde görev yapıyor. Üniversitede, Trakya Üniversitesi’nden birçok profesör ve doçent ders veriyor.

NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

Üniversite bünyesinde kadrolu 6 profesör,4 doçent görev yapıyor. Sadece fen-edebiyat ile iktisadi ve idari bilimler fakültelerine öğrenci alınırken iktisadi ve idari bilimler fakültesi dekanı profesör Dr. Şükrü Akdoğan Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde görev yapıyor.

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ

Üniversitede tek profesör bulunurken doçent ve yardımcı doçent kadrosunda yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde kimse bulunmuyor. Rektör. Prof. Dr. Ali Akmaz, aynı zamanda iktisadi ve idari bilimler fakültesi ile mühendislik fakültesi dekanlığı görevini de vekaleten sürdürüyor bu fakültede doçent de bulunmuyor. Üniversitenin ilahiyat fakültesi dekanı Prof.Dr.Mustafa Altundağ’ın kadrosu Marmara Üniversitesi’nde bulunuyor.

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ

Üniversitede 3 profesör bir yardımcı doçent olamak üzere 11 öğretim üyesi var. Sadece gıda kimya, su ürünleri mühendislikleri bölümlerine öğrenci alan üniversitede kimya mühendisliği bölümünde doçent ve profesör yok. Mühendislik fakültesi dekanlık görevini Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ.